webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Newsroom

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών από τις τράπεζες με στόχευση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δη στον "σκληρό πυρήνα" τους.  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr, σε αυτόν το "σκληρό πυρήνα" αντιστοιχούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 10 – 11 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ, αντιστοιχούν σε περιστασιακούς κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αν και μπορούν, αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών.

Μισό «δώρο» επιφύλαξε η κυβέρνηση στις τράπεζες, ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) καθώς με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι τράπεζες θα εισπράττουν περισσότερα από το αποτέλεσμα των πλειστηριασμών, αλλά μόνο για όσες απαιτήσεις «γεννηθούν» μετά την ψήφιση του νόμου και συσταθεί ενέχυρο ή υποθήκη επί ελεύθερου βαρών περιουσιακού στοιχείου.

Αλλάζουν όλα σε πλειστηριασμούς, οικογενειακά επιδόματα, απεργίες. Με  400 άρθρα και νέες διατάξεις σε 630 σελίδες νόμων και άλλες 900 σελίδες συνοδευτικών εκθέσεων, η κυβέρνηση έφερε χθες βράδυ το πολυνομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί να κλείσει την αξιολόγηση έως την μεθεπόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Η καυτή «πατάτα» στον χώρο του τουρισμού που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες... ζυγίζει 3 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ύψος ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) σε σύνολο 8 δισ. δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσου.

Η ώρα του πραγματικού τεστ των πλειστηριασμών – αυτού που θα κρίνει και το τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ -, ξεκινά από αύριο και θέτει σε εγρήγορση τράπεζες, κυβέρνηση και SSM.

Δάνεια οι οφειλέτες των οποίων έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη περιλαμβάνονται πλέον στα πακέτα που βγάζουν προς πώληση οι τράπεζες. Σε χαρτοφυλάκιο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση τράπεζα, το 35% είναι οφειλές δανειοληπτών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο.

«Μαστίγιο και καρότο» προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σημαντικά δανειακά ανοίγματα εφαρμόζουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και του ξεκαθαρίσματος μεταξύ βιώσιμων και μη εταιριών. Τακτική που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο για περίπου 70.000 δανειολήπτες που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια την περίοδο 2006-2008 με ρήτρα αποπληρωμής σε ελβετικό φράγκο, αποτελεί η απόφαση 791/2017 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, στις 29/12/2017.

Σε έτος περιορισμένης αύξησης των επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να εξελιχθεί το 2018, με τις τράπεζες να χαλαρώνουν ως ένα βαθμό τη στάση τους απέναντι στις υγιείς επιχειρήσεις και να ανοίγουν περαιτέρω την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το ελληνικό Δημόσιο. Με νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση, υλοποιώντας ταυτόχρονα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ξεκινάει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων. Διαβάζουμε στο kathimerini.gr:

Εφαρμοστική εγκύκλιο σχετικά με την απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν το ποσό των 50.000 ευρώ, στο πλαίσιο υπαγωγής τους στο Ν. 4469/2017 «Εξωδικαστικός μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Φρέσκο» χρήμα μπήκε τον Δεκέμβριο στα ταμεία των τραπεζών καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υπήρξε σημαντική -υπολογίζεται στο 15%-18%- αύξηση πληρωμών, κυρίως στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων και μικρότερη στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων. Διαβάζουμε στο euro2day.gr:

Σελίδα 1 από 226
Top