webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Κοκκινίδης Πολυχρόνης

Αν το ρητό η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται είναι περίπου αλήθεια, τότε έχουμε και την εικόνα για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει για τον συντονιστή το εν θέματι σχέδιο νόμου.

Η διαβούλευση για το εν θεματι σχέδιο νόμου λήγει την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής με την προσδοκία οι υπόλοιπες έξι εβδομάδες που αυτή διαρκεί να εχουμε (επιτέλους ;) τον νόμο για την Εξωδικαστικη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων.

Η συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα κόκκινα δάνεια, περνάει μέσα από την συζήτηση και τον διάλογο μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Κώδικας δεοντολογίας τραπεζών, συνεργάσιμος δανειολήπτης, δηλώσεις και συζητήσει ανώτατων στελεχών και διοικητών τραπεζών, επαληθεύουν το αληθές της προηγούμενης πρότασης και ήδη έχει φανεί (σε μικρό βέβαια ακόμη βαθμό) κλίμα συνεργασίας για την ρύθμιση και διευθέτηση κόκκινων και μη δανείων.

Στο άμεσο χρονικό διάστημα προβλέπεται η θέση σε ισχύ του Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας, με τον οποίο επιδιώκεται η θέσπιση αρχών συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών και υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των καταναλωτών και η ρύθμιση των σχέσεων των προμηθευτών και των ενώσεων τους με τους καταναλωτές και τις ενώσεις τους.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών αποσκοπεί στην δημιουργία ενός οργανωμένου πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών ιδιωτών (φυσικών προσώπων, επαγγελματιών) και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Επί της ουσίας είναι η μέθοδος, το πλαίσιο, βάση του οποίου οφειλέτης και τράπεζα θα επικοινωνήσουν προκειμένου να εξετάσουν τρόπους ρύθμισης, διευθέτησης, διαχείρισης, επίλυσης των καθυστερήσεων που υπάρχουν αναφορικά με την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Οι έννοιες της Διαμεσολάβησης και της Διαπραγμάτευσης διεκδικούν όλο και συχνότερη θέση στο καθημερινό μας λεξιλόγιο , όχι άδικα μεν, παραξηγημένα δε. Ο όρος Διαπραγμάτευση χρησιμοποείται πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω της πρόκρισης του από τον πολιτικό και τεχνοκρατικό κόσμο ως εργαλείου προκειμένου να βρεθεί λύση για την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας , γεγονός που έχει οδηγήσει στην κακοποίηση του, διότι έχει ταυτιστεί με αναποτελεσματικότητα η οποία έχει προκύψει από λάθος χειρισμούς.

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό, φυσικό πρόσωπο, επαγγελματίας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, δεν θα πρέπει να προκαλεί πανικό και να οδηγεί σε απόγνωση με συνέπεια λανθασμένες κινήσεις και αποφάσεις.

Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών έγινε ευρέως γνωστή με τον νόμο Κατσέλη, όπου τα πρώτα χρόνια ισχύος του , όταν ήταν σε νηπιακή ηλικία, η προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης ήταν προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει κανείς στο επόμενο στάδιο αυτό της ενώπιον του Ειρηνοδικείου κατάθεση Αίτησης Ρύθμισης Οφειλών.

Top