webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Ξέσπασε άγριος πόλεμος ανάμεσα στα funds για τα «κόκκινα» δάνεια

26 Σεπ 2016
 mononews.gr  Funds
Το SSM απαιτεί τη μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων κατά 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Για «άγρια μάχη» με λεία τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ετοιμάζονται τα διεθνή funds που κινούνται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: τα funds που έχουν επενδύσει στις τράπεζες ζητούν κινήσεις διαχείρισης που να αποδώσουν στις ίδιες τις τράπεζες σε επίπεδο κερδοφορίας και άρα σε επίπεδο αποτιμήσεων, ενώ τα λεγόμενα «κοράκια» ζητούν άμεσες πωλήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές και οι Έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται στη μέση, έχοντας και την ισχυρή πίεση του SSM που ωθεί προς την κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των NPLs. Το "mononews.gr", αναφέρει:

Τα 110 δισ. ευρώ προβληματικών ελληνικών δανείων συγκεντρώνουν ήδη το ενδιαφέρον funds τόσο για διαχείριση όσο και για πώληση σε τιμές όμως «όσο, όσο» που θα φέρουν ζημίες στους ισολογισμούς. Μόνο υπό πίεση θα προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις οι τραπεζίτες, κάτι που μπορεί να γίνει από πλευράς του SSM που απαιτεί τη μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων κατά 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Τραπεζίτες επισημαίνουν στο mononews ότι γύρω από τα προβληματικά δάνεια κινείται ένα γαϊτανάκι:

  • οι επόπτες, SSM και ΤτΕ, θέλουν αποκλιμάκωση των NPLs σε γοργούς ρυθμούς,
  • οι μέτοχοι θέλουν υψηλές αποδόσεις για να αντισταθμίσουν το ρίσκο της επένδυσής τους,
  • funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια θέλουν πωλήσεις – φθηνά και άμεσα,
  • βιώσιμοι επιχειρηματίες ζητούν αναδιαρθρώσεις και κλείσιμο όσων νοθεύουν τον ανταγωνισμό,
  • εργαζόμενοι χρειάζονται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ήδη, πάντως, οι επενδυτές μέτοχοι των τραπεζών είναι «στα κάγκελα» και αμφισβητούν τη δυνατότητα μείωσης των ΝPLs με βάση τις οδηγίες του SSM, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο θεσμικό πλαίσιο και κυρίως στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας ώστε να λειτουργήσουν και οι αναδιαρθρώσεις δανείων.

 

Eπενδυτικά funds στα "κοράκια" με λεία 100 δις. ευρώ

 

Το προηγούμενο δεκαήμερο, επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs και η UBS περιέκοψαν τις τιμές στόχους ενώ πιο επιεικείς όπως η BofA και η Wood είναι επιφυλακτικοί. Το επενδυτικό στόρυ της ανάκαμψης «θαμπώνει», όπως και αυτό των αποδόσεων από τη διαχείριση κόκκινων δανείων, της επιστροφής καταθέσεων με την επάνοδο σε ομαλότητα που ακόμη δεν διαπιστώνεται.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Ν. Καραμούζης

Ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης στις πρόσφατες παρεμβάσεις του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: αν δεν βγουν οι εκτιμήσεις και δεν σημειωθεί σαφής πρόοδος στην αντιμετώπιση των NPLs, oι επιπτώσεις θα είναι καίριες.

Οι μαζικές πωλήσεις δανείων σε χαμηλές τιμές θα ανοίξουν εκ νέου συζητήσεις για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, θα πυροδοτήσουν πιθανώς νέες εκροές καταθέσεων, θα παρατείνουν την ισχύ των capital controls και θα απομακρύνουν την πρόσβαση στις αγορές που έχει ανάγκη ο κλάδος, επισημαίνει ο Νίκος Καραμούζης.

Login to post comments
Top