webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

O ...ασταμάτητος κύκλος της ατέρμονης διαπραγμάτευσης

05 Απρ 2017
 Τρόϊκα
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, ατέρμονες διαπραγματεύσεις που εντέλει καταλήγουν εις βάρος του ελληνικού λαού, αβεβαιότητα, δυσαρέσκεια, ανέχεια. Αυτό εν ολίγοις είναι το σκηνικό που βιώνουμε ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Ασφαλώς, καθυστερήσεις υπήρχαν πάντοτε στα χρόνια της κρίσης, ωστόσο εννέα χρόνια μετά, σε μια εξουθενωμένη οικονομία με εξουθενωμένους πολίτες, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος επιφέρει πολλαπλή βλάβη στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή που οι ευρωπαικές οικονομίες ανακάμπτουν, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, εκτός ποσοτικής χαλάρωσης, με κεφαλαιακούς ελέγχους και αδύναμες τράπεζες, με αρνητικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, με διαλυμένο παραγωγικό ιστό, με αλαλούμ στον χώρο της ασφάλισης λόγω ΕΦΚΑ, με ανεργία στα ύψη, με μαζική φυγή επιστημόνων από τη χώρα και με ένα τεράστιο πρόβλημα προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Τα μέτρα που υπογράφηκαν στην τρίτη διανειακή σύμβαση είναι σίγουρα δύσκολα για κάθε κυβέρνηση. Ωστόσο, οι απλοί κανόνες της διαπραγμάτευσης υποδεικνύουν ότι περισσότερο κερδισμένος είναι εκείνος που βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη διαπραγματευτική θέση και έχει καλύτερη πληροφόρηση.

Kαμιά διαπραγματευτική ισχύ

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που άλλαξε τόσες κυβερνήσεις μέσω κρίσης κι ακόμα δεν έχει απεμπλακεί

Εν προκειμένω, ουδεμία διαπραγματευτική ισχύ έχουμε ως χώρα καθώς όχι μόνο δεν τηρήσαμε τις υποχρεώσεις μας αλλά κάναμε και ό,τι ήταν δυνατό για να μην ανακάμψει η οικονομία, διαιωνίζοντας την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα η οποία φρενάρει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

Όχι μόνο δεν προχωρήσαμε στην υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα έδιναν ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή κοινότητα για εκσυγχρονισμό του κράτους και θα απελευθέρωναν παραγωγικούς πόρους, αλλά αντίθετα, φρενάραμε και οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα είτε εγχώριου είτε ξένου επενδυτή.

Θα μάθουμε ποτέ;

Δεν φαίνεται να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οι καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα μόνο χειρότερα αποτελέσματα και επαχθέστερα μέτρα μπορούν να επιφέρουν και αυτό το έχουμε νιώσει μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τον κακό εαυτό της: πολιτικούς που δεν βάζουν την πατρίδα πάνω απ’ όλα!

Και αυτό είναι μια σκληρή αλήθεια αλλά είναι αλήθεια! Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από ανάλογα παραδείγματα και δυστυχώς, ακόμα δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τον κακό εαυτό μας.

Το παράδοξο με τις ελληνικές κυβερνήσεις

Οι πολιτικοί θεσμοί και η πολιτική ηθική αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα οικονομικής ευημερίας μιας χώρας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της κρίσης που άλλαξε τόσες πολλές κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα είναι ότι είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στην κρίση με τον κίνδυνο να ελοχεύει διαρκώς πάνω μας ακόμα και μετά από εννέα χρόνια. Το 2014, παρά τις καθυστερήσεις, παρά τα λάθη, παρά τις δυσκολίες, η οικονομία φάνηκε για πρώτη φορά να ανακάμπτει. Χρειαζόταν μόνο πολιτική ανδρεία να στηριχθεί αυτή η ανάκαμψη για το καλό της πατρίδας.

Έκτοτε, ζούμε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση που εν τω μεταξύ έφερε ένα τρίτο μνημόνιο και ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα διαπερνώντας και πνίγοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα. Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος αναμφίβολα θα επιφέρουν ακόμα επαχθέστερα μέτρα. Γιατί; Ποιον εξυπηρευτούν τελικά αυτές οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις;

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Βαρύ είναι το τίμημα της αβεβαιότητας που πληρώνει η οικονομία από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της...
Περισσότερα...
Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάνουν οι Financial Times σε άρθρο τους. Οπως επισημαίνουν, η καθυστέρηση στην...
Περισσότερα...
Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: ΔΝΤ και Βερολίνο ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα τη λήψη μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εφάπαξ το 2019, προκαλώντας...
Περισσότερα...
Πρόοδος επετεύχθη στις διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, με τις συνομιλίες να...
Περισσότερα...
Top