webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Η ώρα της δεύτερης ευκαιρίας και της ελάφρυνσης για νοικοκυριά-επιχειρήσεις

28 Οκτ 2016
 Πολιτική
Προτείνεται η θεσμοθέτηση μια ταχείας δικαστικής διαδικασίας ρύθμισης οφειλών πριν από την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του Νόμου 4307/2014.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Ειδικά όσοι βιώνουν δύσκολες στιγμές στον επαγγελματικό τους χώρο αλλά και στο νοικοκυριό τους. Δεν είναι υπερβολή  ότι χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς  ανασφάλειας χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιόν  τρόπο  τελικά θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, που τους έχουν σφίξει για τα καλά τη θηλιά στο λαιμό. 

Χρέος της ΝΔ , ως υπεύθυνης πολιτικής δύναμης, είναι να περιγράψει ένα πλαίσιο υγιές και βιώσιμο που θα δώσει ανάσες στην ταλαιπωρία και στην αβεβαιότητα των πολιτών . Ειδική αναφορά  στην πρόταση της ΝΔ γίνεται στην μεγάλη «γάγγραινα» που ταλαιπωρεί χιλιάδες δανειολήπτες. Τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των δανείων.

Οι τράπεζες να υποχρεωθούν σε γρήγορες κινήσεις στα δάνεια

Στελέχη και οργανισμοί θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η σύνδεση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου με τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων και η επιβολή ποινών εποπτικού χαρακτήρα εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι προσυμφωνημένοι στόχοι κάθε τρίμηνο.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας , που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα,  επιταχύνεται συνολικά  η διαδικασία διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα ουσιαστικής ελάφρυνσης χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που λειτουργούν σε βάρος όσων συναλλάσσονται με συνέπεια και τονώνεται η ρευστότητα στην οικονομία.

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα ασφαλιστικά ταμεία

Ειδικά για τις οφειλές των  επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία  η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει:

  • Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι  2.500.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα  δημιουργείται  η διαδικασία μιας απλοποιημένης εξωδικαστικής επίλυσης καθυστερούμενων οφειλών, όπου τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ασφαλιστικά ταμεία  υποχρεώνονται να προτείνουν αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη. Εφόσον στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και πιστωτή προβλέπεται και διαγραφή χρέους. Πρέπει να τονίσουμε ότι η κύρια οφειλή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορεί να ρυθμιστεί και σε δόσεις.

  • Η ρύθμιση προβλέπει λύσεις και για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση μια ταχείας δικαστικής διαδικασίας ρύθμισης οφειλών πριν  από την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του Νόμου 4307/2014 . Προϋποθέτει απλώς να υπάρχει  πρωτοβουλία του οφειλέτη και κατόπιν, προκειμένου να υποβληθεί προς το αρμόδιο δικαστήριο η σχετική αίτηση, απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων.

Όπως αποδεικνύεται η ΝΔ προχωρά βήμα βήμα στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων προς τους πολίτες. Δεν αρκείται στην στείρα αντιπολίτευση , κάτι που έχει αποδειχτεί ξεπερασμένη πρακτική. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κριθεί στον τομέα της εφαρμοσμένης πολιτικής , όπου και θα κυριαρχήσει. 

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Στα «τάρταρα» βρίσκεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (EY), μόλις το 14%...
Περισσότερα...
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ο εξωδικαστικός μηχανισμός να ισχύει ανεξαρτήτως για όλες τις επιχειρήσεις, οι δανειστές ζητούν σ’ αυτόν να...
Περισσότερα...
«Στάση πληρωμών» από τους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Κέντρου...
Περισσότερα...
Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία κατά 300 εκατ. ευρώ καταγράφει η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το...
Περισσότερα...
Top