webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
 • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
 • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
 • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Η ΝΔ έχει εφαρμόσιμες λύσεις για επιχειρήσεις, νοικοκυριά, δανειολήπτες, καταθέτες

27 Οκτ 2016
 Πολιτική
Προετοιμαστήκαμε μεθοδικά, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά από την πλευρά μας στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που μαστίζει το νοικοκυριό, τον επιχειρηματία, την επιχείρηση.
 • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του οποίου έχω την ευθύνη, προχωρήσαμε στη σύσταση μιας ειδικής ομάδας, η  οποία επεξεργάστηκε το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.  Άνθρωποι της αγοράς και καταρτισμένοι επιστήμονες ασχολήθηκαν επισταμένα και σε βάθος με το ζήτημα. Μετάφεραν τις προσωπικές τους εμπειρίες, αφουγκράστηκαν την αγωνία της αγοράς, άκουσαν κριτική και προτάσεις και διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο προτεινόμενων λύσεων.

Με βάση αυτή την εμπεριστατωμένη προσέγγιση προετοιμαστήκαμε μεθοδικά, ώστε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά από την πλευρά μας στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που μαστίζει το νοικοκυριό, τον επιχειρηματία, την επιχείρηση. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και όχι ευχολόγια. Έτσι ακριβώς, όπως πρέπει να λειτουργεί μία υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση που σέβεται και το θεσμικό της ρόλο και που πάνω από όλα σέβεται τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται. Και ο μέγιστος σεβασμός είναι να μιλά κανείς τη γλώσσα της αλήθειας.

Επιτρέψτε μου, συνεπώς, μία σύντομη αναδρομή για να ξαναθυμηθούμε και να κατανοήσουμε και το μέγεθος της όξυνσης των προβλημάτων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά κυρίως για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απόγνωσης των δανειοληπτών (ιδιωτών και επιχειρήσεων) από την ολιγωρία της κυβέρνησης.

Εμείς :

 • «Ξεχωρίζαμε» όσους ήταν σε πραγματική αδυναμία, με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια
 • Μιλούσαμε για τραπεζική πίστη και μας λοιδορούσαν
 • Προστατεύαμε την πρώτη κατοικία
 • Αρνηθήκαμε τις ψεύτικες υποσχέσεις περί σεισάχθειας
 • Ούτε, βεβαίως, χρησιμοποιήσαμε συνθήματα, όπως : «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

Από την άλλη, και σε αντίθεση με τα τερατώδη αντιπολιτευτικά τους ψέματα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σήμερα:

 • Στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, συρρίκνωσε τον αριθμό των οφειλετών που δικαιούνται να κάνουν χρήση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου.
 • Συνεχίζει να επιδεικνύει εγκληματική αδράνεια στη ρύθμιση των δανείων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
 • Ενώ σε σχέση με την πώληση και τη μεταβίβαση των δανείων σε funds καταπάτησε και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές που είχε θέσει επιτρέποντας μέχρι και τη μεταβίβαση πράσινων δανείων.

 Η Κυβέρνηση καθυστερεί γιατί αποστρέφεται την ιδιωτική οικονομία

Η καθυστέρηση της Κυβέρνησης στη αντιμετώπιση του προβλήματος ιδιωτικού χρέους εντάσσεται δυστυχώς, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αποστροφής της προς την ιδιωτική οικονομία.

Ενώ αυτό που έχει ανάγκη περισσότερο από όλα η ελληνική οικονομία είναι μια ένεση ρευστότητας. Η ρευστότητα δεν έρχεται από πουθενά. Το μέγεθος της ανικανότητας είναι σοκαριστικό και οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Tο ΕΣΠΑ σήμερα, στα μέσα της προγραμματικής περιόδου, σημειώνει απορρόφηση στα Τομεακά 2,33% και στα Περιφερειακά 2,53%. Ο αναπτυξιακός νόμος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός ενώ η συνολική συμβολή του στην ανάπτυξη είναι στην καλύτερη περίπτωση «σταγόνα στον ωκεανό».

Η μεγάλη μας αγωνία ως Νέα Δημοκρατία είναι ότι οι επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε μέρα είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν.

Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, δείχνουν σημαντική επιδείνωση της εικόνας των επιχειρήσεων, καθώς τα λουκέτα σημείωσαν αύξηση 33,35%,

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τις νέες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο οι ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας σημείωσαν μείωση της τάξης του 10,41%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, περισσότερες από δύο βιοτεχνικές επιχειρήσεις σταματούν καθημερινά την ενεργό δράση.

Όμως, προσέξτε, οι στατιστικές αυτές δεν αφορούν νούμερα, καταγράφουν επιχειρηματίες και εργαζόμενους που περνούν στον εφιάλτη της ανεργίας και περιγράφουν ταυτόχρονα και την απουσία ελπίδας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυριευμένη από τις ιδεολογικές εμμονές της βάζει προσκόμματα στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεν ψάχνει λύσεις για τον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιχειρηματία. Τους θεωρεί ιδεολογικούς της αντίπαλους. Όμως έτσι καταστρέφει την ελληνική οικονομία και με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα μεγαλώνει τα προβλήματα των εργαζόμενων και τα αδιέξοδα των ανέργων. Τώρα γίνεται σε όλους κατανοητό πως αυτή κυβέρνηση τρέφεται από τη διαιώνιση των προβλημάτων, όχι από τη λύση τους.

Ζητούμενο όμως για εμάς δεν είναι η άσκηση κριτικής για την ασυνέπεια, ούτε η καταγραφή των προβλημάτων. Όσοι τα βιώνουν, άλλωστε, τα γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν χρειάζονται λόγια συμπάθειας και κατανόησης, απαιτούν όμως λύσεις. Λύσεις σοβαρές, τεκμηριωμένες και πρωτίστως εφαρμόσιμες. Που αναγνωρίζουν τα κοινωνικά προβλήματα και τις ανάγκες και που σεβόμενοι τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες ιεραρχούν τις προτεραιότητες.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά, τους δανειολήπτες και τους καταθέτες. Εστιάζουμε στη χρυσή τομή μεταξύ μιας λελογισμένης απελευθέρωσης και της προστασίας όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία πληρωμής λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αρνούμαστε όμως να αποδεχτούμε να κρύβονται πίσω από τα θύματα της κρίσης οι «στρατηγικά κακοπληρωτές» και όσοι με δόλιο τρόπο πτώχευσαν. Τελικός στόχος να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους το αξίζουν και μια τεράστια ανάσα στην πραγματική οικονομία που ασφυκτιά υπό το βάρος της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης.

 

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Με τον τίτλο «Δεύτερη ευκαιρία» στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία, παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία την πρότασή της για τα...
Περισσότερα...
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ο εξωδικαστικός μηχανισμός να ισχύει ανεξαρτήτως για όλες τις επιχειρήσεις, οι δανειστές ζητούν σ’ αυτόν να...
Περισσότερα...
Οι εποχές που ζούμε στον οικονομικό τομέα είναι οι δυσκολότερες από τη μεταπολίτευση και μετά. Ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα, το τοπίο που...
Περισσότερα...
Θλιβερή και ηχηρή υπενθύμιση της έκτασης της επιχειρηματικής καταστροφής που έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται στη χώρα, η αίτηση...
Περισσότερα...
Top