webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου από τη Μικρασιατική Καταστροφή

04 Οκτ 2016
 Newsroom  Πολιτική
Απευθυνόμενος στον επίτροπο Μοσκοβισί, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε γιατί στους Έλληνες δανειολήπτες δεν δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τους ίδιους ή τους εγγυητές τους σε ένα χαμηλό αντίτιμο, 45 ημέρες πριν την πώληση του σε επενδυτικά funds.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Λίγες μέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την επιστολή Γιούνκερ ο ευρωβουλευτής του  ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης,  με παρέμβασή* του  στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε στο κεφαλαιώδες ζήτημα των κόκκινων δανείων αναδεικνύοντας την εθνική, κοινωνική και οικονομική του διάσταση.      

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι το το άνοιγμα της αγοράς των δανείων, που αποτελεί δέσμευση του τελευταίου προγράμματος είναι η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου από την εποχή της ανταλλαγής πληθυσμών το 1922, τονίζοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ισοδυναμούν στο 60% του ΑΕΠ.

  • Επίσης, απευθυνόμενος προς τον επίτροπο κ. Μοσκοβισί έθεσε το εξής ερώτημα:

«Γιατί στην περίπτωση των Ελλήνων δανειοληπτών, δεν δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τους ίδιους ή τους εγγυητές τους σε ένα χαμηλό αντίτιμο, 45 ημέρες πριν την πώληση του σε επενδυτικά funds, όπως συμβαίνει στην Κύπρο;»

Τέλος, σημείωσε ότι:

Υπάρχει ένας μεγαλύτερος ηθικός κίνδυνος, αυτοί που θέλουν αλλά δεν μπορούν και είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, να χάσουν την περιουσία τους, και καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει να παραμείνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους όμηροι χρεών, χωρίς να μπορούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη:

Το άνοιγμα της αγοράς των δανείων, που αποτελεί δέσμευση του τελευταίου προγράμματος είναι η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου από την εποχή της ανταλλαγής πληθυσμών το 1922.

Κόκκινα Δάνεια:
Κυπριακή λύση
και στην Ελλάδα

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ισοδυναμούν στο 60% του ΑΕΠ. Εάν στη διαδικασία αυτή δεν βάλουμε κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης, οι ανισότητες θα γίνουν τερατώδης και θα οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον Επίτροπο, γιατί στην περίπτωση των Ελλήνων δανειοληπτών, δεν δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τους ίδιους ή τους εγγυητές τους σε ένα χαμηλό αντίτιμο, 45 ημέρες πριν την πώληση του σε επενδυτικά funds, όπως συμβαίνει στην Κύπρο;

Αν αποτελεί εμπόδιο ο ηθικός κίνδυνος να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία αυτή οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν, τότε να βάλουμε αυστηρές προϋποθέσεις.

Γιατί αλλιώς, υπάρχει ένας μεγαλύτερος ηθικός κίνδυνος, αυτοί που θέλουν αλλά δεν μπορούν και είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, να χάσουν την περιουσία τους, και καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει να παραμείνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους όμηροι χρεών, χωρίς να μπορούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τους μαζικούς πλειστηριασμούς!

(*Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επιπτώσεις τους.)

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Επειτα από έξι χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και υψηλής ανεργίας, το λεγόμενο «λίπος» που υπήρχε σε αρκετά ελληνικά νοικοκυριά και διατηρούσε σε...
Περισσότερα...
Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, η οποία απαλλάσσει τους δανειολήπτες από την άμεση απειλή των...
Περισσότερα...
Για «άγρια μάχη» με λεία τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ετοιμάζονται τα διεθνή funds που κινούνται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: τα funds που...
Περισσότερα...
Σύμφωνα με τη μελέτη του Χριστόδουλου Σάββα η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων και η διαχείριση του θεσμικού πλαισίου από την Κεντρική Τράπεζα της...
Περισσότερα...
Top