webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
 • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
 • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
 • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Η πραγματικότητα για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία

05 Νοε 2016
 Κόκκινα δάνεια
Διαβάστε στον τροποποιημένο Νόμο Κατσέλη τις προϋποθέσεις για την διάσωση της πρώτης κατοικίας σας...
 • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ένα από τα κομβικά και κρίσιμα ζητήματα στα οποία κρίνεται και θα κριθεί η κυβέρνηση αποτελεί η στάση της και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι έως τώρα συμφωνίες που επήλθαν μπορούν να χαρακτηριστούν ‘ανεκτές’ για την ελληνική κοινωνία.

Καταρχήν, ο βασικός διαχωρισμός είναι εάν κάποιος έχει ή όχι την εμπορική ιδιότητα. Εάν δεν την έχει, εντάσσεται στο νόμο Κατσέλη, άλλως τυγχάνει διαφορετικής αντιμετωπίσεως.

 A. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ:

 1. Ο νόμος Κατσέλη ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει.
 2. Η πρώτη κατοικία εξακολουθεί και προστατεύεται με τις ακόλουθες διακρίσεις:

Έως την ψήφιση του ν. 4346/2015, το Νοέμβριο του 2015, είχαν ενταχθεί περί τις 150.000 συμπολίτες μας (υπερχρεωμένοι δανειολήπτες) στο νόμο Κατσέλη. Γι' αυτούς η πρώτη κατοικία εξακολουθεί και προστατεύεται χωρίς κανένα κριτήριο -και αυτό είναι κάτι που πετύχαμε στη διαπραγμάτευση.

 1. Με το νόμο 4346/2015 τέθηκαν κριτήρια (εισοδηματικά και αντικειμενικής αξίας) για την προστασία της α΄ κατοικίας, τα οποία ισχύουν από 1-1-2016. Δηλ. πλέον, υψηλά (για την εποχή) εισοδήματα και κατοικίες με υψηλή αντικειμενική αξία δεν εξαιρούν την κατοικία τους από την ρευστοποίηση. Όμως επιθυμώ να τονίσω ότι ακόμη και αυτές οι περιπτώσεις (υψηλά εισοδήματα, ακριβές κατοικίες) είχαν την προθεσμία για δύο ολόκληρους μήνες να προστατεύσουν την κατοικία τους, εντασσόμενοι στο νόμο Κατσέλη.

Αυτό δηλ. που πολλές φορές ορθώς αναφέρει ο Πρωθυπουργός ότι “προστατεύσαμε με το νόμο Κατσέλη το 65% των φυσικών προσώπων – δανειοληπτών”, πρέπει -για να έχουμε πλήρη εικόνα- να συμπληρώνεται ότι και το υπόλοιπο 35% είχε προθεσμία δύο ολόκληρους μήνες να προστατεύσει την α΄ κατοικία του χωρίς καμία προϋπόθεση. Επιμένω σε αυτό γιατί εν μέρει ήταν και απαίτηση και επιτυχία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κατά την ψήφιση του ν. 4346/2015 και ιδίως των συναδέλφων – δικηγόρων.

 1. Προσοχή στην προθεσμία! Η προστασία της α΄ κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη έχει προθεσμία έως το τέλος του 2018: αυτό σημαίνει ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ν. Κατσέλη (δεν είναι δηλ. έμποροι) και έχουν ζήτημα υπερχρέωσης, πρέπει να κινηθούν και να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟ 2015:

Με τους νόμους 4336 και 4346 του 2015 είχαμε και σημαντικές τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη που βελτίωσαν τη θέση των δανειοληπτών. Αυτές δεν αναφέρονται συχνά από τα ΜΜΕ. Είναι οι εξής:

 1. Με τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015 πετύχαμε οι δανειολήπτες που προσφεύγουν στο νόμο Κατσέλη να μπορούν να ρυθμίσουν και τα χρέη τους στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, μαζί με τις οφειλές στις τράπεζες. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τους δανειολήπτες που είχαν μεγάλες οφειλές στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ και έτσι δεν εξήρχοντο από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης – πρόβλημα, το οποίο πλέον λύθηκε. Είναι κάτι πολύ θετικό.

Πρόταση: Να καταστεί δυνατόν και για τις χιλιάδες των οφειλετών που ρύθμισαν τα χρέη τους στις τράπεζες με δικαστική απόφαση (τελική, όχι προσωρινή) πριν τις 14-8-2015, να ρυθμίσουν και τις οφειλές τους σε Δ.Ο.Υ. - ταμεία – ΟΤΑ , εάν δεν έχει λήξει η περίοδος της ρύθμισης.

 1. Θεσπίσαμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο συνεισφέρει και καλύπτει μέρος της μηνιαίας δόσης των δανείων των δανειοληπτών, που εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη, εφόσον το διαθέσιμο εισόδημά είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δηλ. ισούται με το ποσό που αναλογεί για την κάλυψη των βασικών εξόδων για τη διαβίωσή τους. Έτσι, για πρώτη φορά μέρος της δόσης επιδοτείται (και δεν 'δανείζεται') από το Δημόσιο.
  Εκεί ακριβώς δώσαμε και το στίγμα μας ως κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς μπορέσαμε να δοθεί ένα κονδύλιο από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
 1. Μέχρι το νόμο 4346/2015, ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης δεν μπορούσε να διασώσει την κύρια κατοικία του, εάν ο/η σύζυγός του διέθετε ακίνητο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Πλέον, διασώζεται η κύρια κατοικία, χωρίς αυτό το κριτήριο. Αντιμετωπίζεται έτσι μία ουσιώδης έλλειψη του ν. Κατσέλη, που είχε οδηγήσει πολλά ζευγάρια στο διαζύγιο, προκειμένου να κατορθώσουν να διασώσουν την κατοικία τους.

 B.   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ:

Όσοι έχουν την εμπορική ιδιότητα δεν μπορούν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη. Για αυτούς δεν ισχύει η προστασία της κύριας κατοικίας, η οποία είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ήδη από 31-12-2014. Όμως, για τους πολίτες αυτούς πετύχαμε στη διαπραγμάτευση να ανασταλεί έως 1-1-2018 η πώληση σε εταιρείες απόκτησης δανείων (funds) των επιχειρηματικών δανείων τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια αυτά έχουν εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τις 140.000€. Έτσι προστατεύτηκε από την πώληση σε funds ποσοστό άνω του 90% των δανείων αυτών.

Για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας (που ουσιαστικά δεν μπορούν να προστατεύσουν την α΄ κατοικία τους) αναμένεται η ψήφιση νόμου (ήδη αναφέρεται ως “νόμος Σταθάκη”), σε αντικατάσταση του ν. 4307/2014, ο οποίος θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα υπερχρέωσης των επιχειρήσεων.

 Γ.   ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει μία υπερπληροφόρηση για το θέμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, η οποία αποπροσανατολίζει και εν τέλει παραπληροφορεί αντί να ενημερώνει τους δανειολήπτες.

Προσοχή: Η προστασία της α΄ κατοικίας λήγει τέλος του 2018

Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι για να φθάσουμε στον πλειστηριασμό πρέπει υποχρεωτικά να έχουν προηγηθoύν κάποιες νομικές ενέργειες: συνήθως εκδίδεται διαταγή πληρωμής (πιο σπάνια τελεσίδικη δικαστική απόφαση), εφόσον έχει προηγηθεί η επίδοση εξωδίκου για την καταγγελία του δανείου. Ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα άσκησης ανακοπής και αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης. Εάν η ανακοπή και η αίτηση αναστολής δεν ευδοκιμήσουν, η αναγκαστική εκτέλεση μπορεί να προχωρήσει με την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό. Τόσο κατά της πράξης κατάσχεσης, όσο και κατά την πράξης του πλειστηριασμού υπάρχει, επίσης, το δικαίωμα άσκησης ανακοπής. Παρεμφερείς ρυθμίσεις προβλέπονται για τις οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η διαδικασία του πλειστηριασμού δύναται να προχωρήσει μόνο για όσους οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη και δεν έχουν πετύχει την (προσωρινή ή οριστική) προστασία της κύριας κατοικίας τους. Από τους πλειστηριασμούς που πραγματοποιούνται σήμερα, ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορά ακίνητα πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ιστοσελίδας Δημοσιεύσεων Πλειστηριασμών.

Είναι στον άμεσο προγραμματισμό της κυβέρνησης η νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ώστε, με συγκεκριμένα κριτήρια, να αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, όπως αναφέραμε και παραπάνω, επίκειται νομοθετική ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η οποία θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και οι οποίοι δεν μπορούν να προστατευθούν από το Νόμο Κατσέλη.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με προσεκτικό χειρισμό από την Κυβέρνηση των Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών, τα οποία συστάθηκαν με το ν. 4389/2016, αλλά και κομβικών ζητημάτων στο αντικείμενο της υπερχρέωσης (όπως ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών, ο συνεργάσιμος δανειολήπτης, ο Κώδικας Δεοντολογίας κτλ), θα οριστικοποιήσουν την θετική αντιμετώπιση του μείζονος σπουδαιότητας αυτού ζητήματος.

Infographics
Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ο εξωδικαστικός μηχανισμός να ισχύει ανεξαρτήτως για όλες τις επιχειρήσεις, οι δανειστές ζητούν σ’ αυτόν να...
Περισσότερα...
Έχει δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος 4336/2015, γνωστός ως 3ο μνημόνιο. Μια σημαντική αλλαγή του Ν.4336/2015 είναι ότι προβλέπεται...
Περισσότερα...
Η αποχή των συμβολαιογράφων την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου , που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκδικάσουν  τα Ειρηνοδικεία υποθέσεις πλειστηριασμών, έδωσε στην...
Περισσότερα...
Δεκατέσσερα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκύπτουν από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση...
Περισσότερα...
Top