webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Με προσοχή και σεβασμό η αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

26 Οκτ 2016
 Κόκκινα δάνεια
Αυτή την στιγμή ο μη εξυπηρετούμενος δανεισμός ανέρχεται σε πάνω από 100 δις ευρώ, με μεγάλο ποσοστό να αφορά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Καταλαβαίνει εύκολα λοιπόν κάποιος το μέγεθος του προβλήματος.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Οι εποχές που ζούμε στον οικονομικό τομέα είναι οι δυσκολότερες από τη μεταπολίτευση και μετά. Ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα, το τοπίο που έχει διαμορφωθεί θυμίζει βάλτο που «ρουφά» όλο και περισσότερες επιχειρηματικές προσπάθειες, που καταστρέφει κόπους και προσπάθειες μιας ζωής, που απειλεί όσους με χίλια ζόρια άντεξαν μέχρι σήμερα.

Οι λόγοι γνωστοί και χιλιειπωμένοι… Βαρύτατη φορολόγηση, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, συρρίκνωση τζίρου, αβεβαιότητα για το αύριο… Ένας από τους σοβαρότερους λόγους ανησυχίας για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες είναι και το μείζον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Πρόκειται για μία θηλιά που συνεχώς σφίγγει και απειλεί με ασφυξία ανθρώπους που εξαιτίας της κρίσης δεν καταφέρνουν να φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

Η λύση βρίσκεται στην τόνωση της επιχειρηματικότητας

Αυτά τα δάνεια αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία μας και να δώσει τη χαριστική βολή σε επιχειρηματίες που μέχρι χθες ήταν κραταιοί.

Αυτή την στιγμή ο μη εξυπηρετούμενος δανεισμός ανέρχεται σε πάνω από 100 δις ευρώ, με μεγάλο ποσοστό να αφορά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Καταλαβαίνει εύκολα λοιπόν κάποιος το μέγεθος του προβλήματος.

Ο τραπεζικός δανεισμός ήταν πάντα ένα «εργαλείο» για την επιχειρηματικότητα, σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα. Ένας επιχειρηματίας που στόχευε στην ανάπτυξη της επιχείρησης του, στη βελτίωση της παραγωγής του, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ήταν δεδομένο ότι θα χρησιμοποιούσε τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όμως η οικονομική κρίση «τσάκισε» επιχειρήσεις, τράπεζες, νοικοκυριά, τη χώρα ολόκληρη. Και τώρα, έχει έρθει η ώρα να ασχοληθεί ουσιαστικά η Πολιτεία με το σοβαρό θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Oι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν είναι μειοψηφία

Χωρίς την επίλυση του προβλήματος, δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Ακούω με προσοχή όλες αυτές τις «φωνές» που κάνουν λόγο για «μπαταχτσήδες».

Δεν θα διαφωνήσω ότι μπορεί μεταξύ των πολλών επιχειρηματιών που εμφανίζονται αδύναμοι να ικανοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, να βρίσκονται και κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ορισμένοι που θεωρούν ότι τώρα είναι η ευκαιρία να «γράψουν στο χιόνι» χρέη και υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση όμως αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία. Το γιατί είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς.

Μην ξεχνάμε ότι σε λίγο συμπληρώνουμε 7 εφιαλτικά χρόνια κρίσης και συνεχόμενης ύφεσης. Όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση οικονομικών, γνωρίζουν καλά ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να απορρυθμίσει τη λειτουργία οποιαδήποτε αγοράς.

Πόσο να αντέξει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που βλέπει να μειώνονται συνεχώς τα έσοδα και την ίδια στιγμή να απογειώνονται τα έξοδα;

Είμαι πεπεισμένος ότι Πολιτεία και τράπεζες έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για τον εντοπισμό αυτών των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Έφτασε η στιγμή να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός, διαφορετικά κινδυνεύουν «να καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά».

Αν κάθε επιχείρηση που έχει χρέη προς τις τράπεζες αντιμετωπιστεί συλλήβδην ως «μπαταχτσής», τότε είναι πολύ πιθανό η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα με έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους και ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Είναι άραγε αυτή η λύση στο πρόβλημα; Σαφώς και όχι.

Αντίθετα, επειδή η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ρεαλιστικό πλάνο βιωσιμότητας, να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται. Και αυτό οφείλει και να το κατανοήσει η κυβέρνηση και να το καταστήσει σαφές και στους δανειστές.

Γιατί δυστυχώς, ένας μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι αυτός της κατάληξης των «κόκκινων» δανείων στα νύχια ξένων funds. Και τότε θα δούμε να εκποιούνται έναντι πινακίου φακής, επιχειρήσεις που στήθηκαν, λειτούργησαν και στήριξαν την οικονομία μας με αίμα και σκληρό αγώνα. Και αυτή η εξέλιξη δεν αρμόζει σε μία προηγμένη χώρα, όπως η Ελλάδα.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ο εξωδικαστικός μηχανισμός να ισχύει ανεξαρτήτως για όλες τις επιχειρήσεις, οι δανειστές ζητούν σ’ αυτόν να...
Περισσότερα...
Υπό την έγκριση των θεσμών θα τεθούν τα κριτήρια του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων, στη διαπραγμάτευση που αρχίζει την...
Περισσότερα...
Με τον τίτλο «Δεύτερη ευκαιρία» στα νοικοκυριά, στις βιώσιμες επιχειρήσεις και την οικονομία, παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία την πρότασή της για τα...
Περισσότερα...
Ραντεβού τον Νοέμβρη αναμένεται να δώσουν σήμερα κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών, με την επάνοδο των επικεφαλής να συναρτάται για μία ακόμα...
Περισσότερα...
Top