webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Ξεκινάει το πραγματικό τεστ των πλειστηριασμών

09 Ιαν 2018
 Capital.gr  Κόκκινα δάνεια
Το στίγμα της κρισιμότητας αυτής αναμένεται να δώσει στους Έλληνες τραπεζίτες η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, κατά την επίσκεψή τους στη Φρανκφούρτη στις 15 Ιανουαρίου.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η ώρα του πραγματικού τεστ των πλειστηριασμών – αυτού που θα κρίνει και το τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ -, ξεκινά από αύριο και θέτει σε εγρήγορση τράπεζες, κυβέρνηση και SSM.

Μετά την αναστολή των πλειστηριασμών εκ μέρους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου από τις 20 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 3 Ιανουαρίου 2018, οι πλειστηριασμοί μπαίνουν σε συνεχή τροχιά από αύριο 10 Ιανουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένοι 240 φυσικοί πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία και 26 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

240 φυσικοί και 26 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ... ξεκίνημα

Μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένα να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το πλοίο "Αίολος Κεντέρης Ι" από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ, διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 380 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας, έναντι του ποσού του 1.310.000 ευρώ, οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Βούλας του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Ανατολικής Αττικής, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, έκτασης 628 τ.μ., έναντι του ποσού των 423.000 ευρώ, καθώς και αγροτεμάχιο 5.156 τ.μ., εκτός σχεδίου μετά διώροφης αυτοτελούς κατοικίας στην περιφέρεια του Δήμου Μαρκόπουλου, έναντι του ποσού των 375.000 ευρώ από τη Eurobank, αγροτεμάχιο 13.510 τ.μ. στον Δήμο Ασπρόπυργου Δυτικής Αττικής, έναντι του ποσού των 541.221 ευρώ και μεζονέτα στη Βούλα με τιμή πρώτης προσφοράς 439.169 ευρώ από την Alpha Bank.

Χρέη προς το δημόσιο

Σημειώνεται ότι από τις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο. Η αρχή θα γίνει με πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στην Τήνο, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα των πλειστηριασμών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, θα ακολουθήσουν πλειστηριασμοί αγροτεμαχίων, διαμερισμάτων, αποθηκών και επαγγελματικών ψυγείων.

Κατόπιν αυτού, το τοπίο για τους πλειστηριασμούς έναντι ανείσπρακτων οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο, μπαίνει σε νέες βάσεις από τον πρώτο μήνα του 2018. Η κρισιμότητα δε της ομαλής ροής των πλειστηριασμών βαραίνει στην παρούσα φάση ιδιαίτερα για τις τράπεζες ενόψει της έναρξης των stress tests της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.

Στίγμα

Το στίγμα της κρισιμότητας αυτής αναμένεται να δώσει στους Έλληνες τραπεζίτες η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, κατά την επίσκεψή τους στη Φρανκφούρτη στις 15 Ιανουαρίου. Η επικεφαλής του SSM αναμένεται κατόπιν στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου. Αν και η επίσκεψή της αυτή είναι η ετήσια καθιερωμένη στις χώρες της ευρωζώνης (πριν από την Αθήνα, η κ. Νουί θα μεταβεί στην Κύπρο), εντούτοις, καθώς συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των stress tests, δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στους πλειστηριασμούς και στα δείγματα γραφής που θα έχουν μεσολαβήσει.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο SSM φέρεται να έχει ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 – 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, οι οποίοι θα είναι καθοριστικοί για τις εκτιμήσεις του επόπτη στο τελικό "πόρισμα" του stress test. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και αύξησή τους στους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Οι θεσμοί ζητούν δεσμεύσεις για πλειστηριασμούς

Σε μία πολύωρη τηλεδιάσκεψη παρουσία των βασικών υπουργών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς επιχειρήθηκε χθες το βράδυ να δοθεί λύση στα τελευταία ζητήματα – "αγκάθια" του πολυνομοσχεδίου των 600 σελίδων.  Πιθανότατα σήμερα θα οδεύσει προς τη Βουλή φέροντας προς ψήφιση περίπου 50 από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί χθες περίμεναν και "εξηγήσεις" για τις παροχές στις οποίες προχώρησε στο τέλος του 2017 η κυβέρνηση, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις για την ομαλή πλέον διενέργεια των πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε φυσική μορφή από αύριο Τετάρτη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί στο EWG της Πέμπτης πέρα από μία θετική σύσταση επί της αξιολόγησης και των 110 συνολικά προαπαιτούμενων,  μία δόση η οποία να ξεπερνά κατά πολύ τα 5,5 δις. ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο ούτως ώστε να δημιουργηθεί και το "μαξιλάρι" ασφαλείας που χρειάζεται για την επιστροφή στις αγορές.

9.8 δις

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόταση πακέτου δόσεων 9,8 δισ. ευρώ κάτι όμως που απαιτεί η Αθήνα να αποδείξει ότι έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 10 μέρες προωθεί (πέραν του πολυνομοσχεδίου και την εφαρμογή και των υπόλοιπων 20 - 30 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση αλλά θα πρέπει να έρθουν μέσα από υπουργικές αποφάσεις) εγκυκλίους και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις. Τελικός στόχος είναι όλα να είναι έτοιμα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Παράλληλα "τρέχει" το σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας  από τον οίκο S&P στις 19 Ιανουαρίου.

Η αποτίμηση των θεσμών αναφορικά με την προσαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει με βάση το Compliance Report (την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής) που ήδη γράφεται και θα περιλαμβάνει τα τελικά κείμενα του μνημονίου αλλά και την νέα "γενιά" 82 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Ανοικτού πλειοδοτικού τύπου με δυνατότητα υποβολής διαδοχικών προσφορών θα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω της πλατφόρμας που...
Περισσότερα...
O 34χρονος Λεωνίδας Παπαδόπουλος (απόφοιτος ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην οφθαλμολογία) είναι ένα εξέχοντα μέλη του...
Περισσότερα...
Top