webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

«Φρέσκο χρήμα» φέρνουν στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια

03 Ιαν 2018
 Euro2day.gr  Κόκκινα δάνεια
Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια, το σύστημα δεν προχωρούσε σε καταγγελίες δανείων.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

«Φρέσκο» χρήμα μπήκε τον Δεκέμβριο στα ταμεία των τραπεζών καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υπήρξε σημαντική -υπολογίζεται στο 15%-18%- αύξηση πληρωμών, κυρίως στην κατηγορία των στεγαστικών δανείων και μικρότερη στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων. Διαβάζουμε στο euro2day.gr:

Στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η κινητικότητα στο μέτωπο των ρυθμίσεων, ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «η αποπληρωμή "ξεχασμένων" δόσεων αποτελεί την πλέον ουσιαστική παράμετρο, καθώς πρόκειται για αμιγώς "καθαρό χρήμα", χωρίς ίχνος ρίσκου, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχει 50% πιθανότητα να μην τηρηθούν από τον δανειολήπτη».

Εάν η τάση συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, τότε μεγάλο μέρος του πλέον προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων, που δεν είναι άλλο από τα στεγαστικά -εξαιτίας της μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων αλλά και της σημαντικής πτώσης στις τιμές των ενεχύρων-, θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης.

Πού το αποδίδουν

Η εντυπωσιακή για τα δεδομένα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς «ευθυγράμμιση» των δανειοληπτών με τις υποχρεώσεις τους αποδίδεται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, σε δύο βασικές, συνδυαστικού χαρακτήρα, κινήσεις από την πλευρά των τραπεζών:

    • Πρώτον, στο μπαράζ καταγγελιών δανείων, στο οποίο προχώρησαν οι τράπεζες από τον Μάιο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για δάνεια, τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα από 6 μήνες και πάνω.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια, το σύστημα δεν προχωρούσε σε καταγγελίες δανείων. Ωστόσο, υπό τα νέα δεδομένα, με αιχμή τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το μέτρο της καταγγελίας εφαρμόσθηκε σχεδόν για το σύνολο των περιπτώσεων.

«Οι καταγγελίες έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των πληρωμών που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Εξαφανισμένοι για χρόνια δανειολήπτες, αμέσως μετά την καταγγελία, εμφανίζονται στα γκισέ και είναι συνεργάσιμοι», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Φόβος για πλειστηριασμούς

      • Δεύτερον, ο φόβος των πλειστηριασμών. Στην εν λόγω κατηγορία, πλην ενός σημαντικού μέρους των στρατηγικά κακοπληρωτών, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες αντιστέκονται ακόμη και σήμερα, υπάρχουν και εκείνοι οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ζοριστεί οικονομικά, ωστόσο είναι διατεθειμένοι να δώσουν ό,τι μπορούν από το εισόδημά τους για να σώσουν την κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

«Οι συγκεκριμένοι, επειδή δεν διαθέτουν τα χρήματα να αποπληρώσουν συσσωρευμένες δόσεις, προχωρούν σε ρύθμιση του δανείου τους. Το γεγονός ότι και οι τράπεζες από την πλευρά τους προσφέρουν πλέον πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις, ακόμη και με μπόνους ένα ποσοστό κουρέματος, τους ελκύει και μπαίνουν στη διαδικασία συνεννόησης», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Με μια απόφαση-σταθμό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ειρηνοδικείο Φλώρινας μηδένισε τις  δόσεις ενός  ζευγαριού δανειοληπτών, εξαίρεσε από τον...
Περισσότερα...
Ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία ακόμα και για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Περισσότερα...
Top