webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Ο Ντράγκι προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα κόκκινα δάνεια

25 Σεπ 2017
 kokkinodaneio.gr  Κόκκινα δάνεια
Πέραν της Ελλάδας, το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας θεωρείται ιδιαιτέρως ευάλωτο εξαιτίας του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων, που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό στα κράτη-μέλη της. Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB), που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως, παρότι η ενίσχυση της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρατηρούνται αδυναμίες ως προς την αντιμετώπισή τους.

Πέραν της Ελλάδας, το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας θεωρείται ιδιαιτέρως ευάλωτο εξαιτίας του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων, που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας.

O Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε ότι στις αδυναμίες περιλαμβάνονται τα προβλήματα διακυβέρνησης των τραπεζών, οι αναποτελεσματικές και κοστοβόρες διαδικασίες ανάκτησης χρεών σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τα κακοσχεδιασμένα προγράμματα που δεν επιτρέπουν την άμεση επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. O κ. Ντράγκι τόνισε σε ομιλία του ότι στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ανήλθε περίπου στο 1 τρισ. ευρώ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα ενέχυρα και οι προβλέψεις των τραπεζών, το μέσο ποσοστό κάλυψης των κόκκινων δανείων ανέρχεται στο 82% στην Ευρωζώνη. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάζεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, τα NPLs αντιπροσωπεύουν το 4% τoυ ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης έναντι μόλις 0,8% στις ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια του οικονομικού συνεδρίου που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη. Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στους παράγοντες που ευθύνονται για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αρχικά, η μεγάλη ύφεση που προέκυψε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση επιδείνωσε την ποιότητα των δανείων. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα, γνωστά ως IFRS 9, που θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2018, θα βοηθήσουν στην ταχύτερη και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στη διάρκεια των μελλοντικών οικονομικών κρίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, αυτό σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν νωρίτερα σε διαγραφές δανείων και να μην ανεχτούν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, τα νέα λογιστικά πρότυπα θα βοηθήσουν στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
«Η κρίση της Ευρωζώνης ξεπεράσθηκε, η οικονομική ανάκαμψη είναι όλο και πιο ευρεία και ισχυρή στους διάφορους παραγωγικούς τομείς και στις διάφορες...
Περισσότερα...
Ο…κόκκινος συναγερμός σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει σε Αθήνα, Βρυξέλλες, με το ΔΝΤ να μπαίνει κι αυτό με τη σειρά του στην...
Περισσότερα...
Η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά στην...
Περισσότερα...
Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: ΔΝΤ και Βερολίνο ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα τη λήψη μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εφάπαξ το 2019, προκαλώντας...
Περισσότερα...
Top