webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Αποστόλου: Τέλος του έτους η πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών

12 Σεπ 2017
 ΑΠΕ-ΜΠΕ  Κόκκινα δάνεια
Λογική του υπουργείου, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, είναι ότι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση...
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τέλεσε τα εγκαίνια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και είχε σύντομη συνομιλία με τον αρμόδιο υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου. Οι δύο άντρες μίλησαν για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, ενώ ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε εν τάχει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ρυθμιστούν τα «κόκκινα δάνεια» του αγροτικού πληθυσμού, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «αυτή στη στιγμή διεξάγεται συζήτηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά υπουργεία, και τέλος του 2017 θα υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα». Υπενθυμίζεται ότι η 82η ΔΕΘ, που άνοιξε τις πύλες της, θα διαρκέσει έως την 17η Σεπτεμβρίου, ενώ τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα.

Σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια του αγροτικού κόσμου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δουλεύει ήδη εντατικά, προκειμένου να απλώσει «ομπρέλα» προστασίας και να μην «απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί» η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Λογική του υπουργείου, όπως εξηγεί ο κ. Αποστόλου, είναι ότι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση ή περνώντας σε τρίτους που ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση έναντι μισθώματος, σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν.

«Σε αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο» σημειώνει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, πεποίθηση του κ. Αποστόλου αποτελεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους «σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση».

Αποκαλύψεις στο ΑΠΕ

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλά για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στο τέλος του 2017, για την οργανώμενη προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά τη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δίνει και το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, για τον αγροτικό συνδικαλισμό, το κόστος παραγωγής και τη δυνατότητα των ελληνικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων να ανταπεξέλθουν στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου τοποθετείται για τη νέα ΚΑΠ και τις «αδικίες», όπως υποστηρίζει, που υπάρχουν για τους νέους αγρότες με βάση το σημερινό καθεστώς κατανομής των επιδοτήσεων (τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα) και δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι ένα πεδίο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να τεθεί εκ νέου επί τάπητος, προκειμένου να διευκολύνεται η είσοδος των νέων στον χώρο και ταυτόχρονα να μην ευνοεί τη «γεωργία του καναπέ».

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παίρνει θέση αναφορικά με την έρευνα που γνωστοποιήθηκε, βάσει της οποίας τα Χριστούγεννα η αγορά του γάλακτος, διεθνώς, θα βρεθεί σε σταυροδρόμι, λόγω έλλειψης αποθεμάτων, με ορισμένους, μάλιστα, να υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει γάλα και αυτό που θα κυκλοφορεί θα είναι πανάκριβο, ξεκαθαρίζοντας ότι θέμα επάρκειας γάλακτος δεν υπάρχει στη χώρα μας. Δίνει, δε, τη δική του απάντηση τόσο στον παραγωγό που σκέφτεται εάν θα μείνει στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε αυτόν που ακόμη διερωτάται εάν θα εισέλθει στον χώρο.

Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Έλενα Αλεξιάδου:

ΕΡ: Κύριε Αποστόλου, με τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια τι θα γίνει; Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες…

Είναι μεγάλο πρόβλημα η υπερχρέωση, ίσως το μεγαλύτερο του αγροτικού κόσμου. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι έχει συμβεί το εξής παράλογο: Τη χαριστική μεταφορά της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιωτική τράπεζα ακολούθησε το «καλό» κομμάτι, ενώ το «κακό» κομμάτι -όπου πρωταγωνιστούσαν οι συνεταιρισμοί- πήγε στον ειδικό εκκαθαριστή. Σήμερα στο «κακό» κομμάτι το 99% των οφειλών έχει «κοκκινίσει». Πρόκειται για περίπου 3,5 δισ.ευρώ.

Βρισκόμαστε σε επαφή με τον εκκαθαριστή και προσπαθούμε να προστατεύσουμε κατά πρώτο λόγο την περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, ώστε να μην απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί. Προσπαθούμε κατά κλάδο και κατά χώρο να δούμε τι μονάδες έχουμε που λειτουργούν, τι υποθήκες έχουμε, αν είναι βιώσιμες και να προχωρήσουμε. Να μη θανατώσουμε, δηλαδή, κανένα κομμάτι στον αγροτικό χώρο.

3.5 δις € η "κόκκινη" χρέωση των αγροτών

Η λογική μας είναι ότι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες με μία ρύθμιση ή περνώντας σε τρίτους που ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση έναντι μισθώματος, σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν. Σε αυτήν τη διαδικασία μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο. Οι αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε.

Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου, σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση.

ΕΡ: Ο οινικός τομέας επιμένει να ζητά κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί. Θα προχωρήσετε σε αυτήν την κίνηση;

Ναι, θα προχωρήσουμε. Έχουμε δεσμευθεί ως κυβέρνηση, ακόμα και διά στόματος πρωθυπουργού. Το κρασί βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε πράγματι έναν φόρο στο κρασί, ο οποίος δημιούργησε προβλήματα χωρίς μάλιστα να αποδώσει. Έως το τέλος της χρονιάς θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και τη διαβεβαίωση που έχουμε από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ελληνικά κρασιά, όπως προανέφερα, είναι ένας χώρος με εξαιρετική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, έχουν ήδη ξεπεράσει πολλά ευρωπαϊκά σε ποιότητα, αλλά και όσον αφορά την είσοδό τους σε ξένες αγορές. Αυτό συνδυάζεται και με κίνητρα προώθησης του κρασιού που δίνουμε, η Κομισιόν και εμείς, μέσω ειδικού προγράμματος.

Παράλληλα, από το ΥΠΑΑΤ εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση-επαναφύτευση-βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει από 1.262 ευρώ ανά στρέμμα και φτάνει έως 1.846 ανά στρέμμα.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Οι ιδιοκτήτες – αγρότες θα παραμένουν διαχειριστές των κτημάτων τους πληρώνοντας ενοίκιο και στο μέλλον θα μπορούν να ανακτήσουν τους τίτλους...
Περισσότερα...
Αντιμέτωποι με «μαχαίρι» στη σύνταξη κατά 60% αναμένεται να βρεθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν από τις 13 Μαΐου και μετά και δηλώνουν αγροτικό εισόδημα...
Περισσότερα...
Ρύθμιση για εξπρές διαγραφή χρεών από «κόκκινα» αγροτικά δάνεια επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με «όχημα» νόμο του 2004 για τα...
Περισσότερα...
Οριστική λύση για τη διαχείριση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ που είχαν λάβει 82.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι από την πρώην Αγροτική...
Περισσότερα...
Top