webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Οι έξι κρίσιμες παράμετροι για τράπεζες και κόκκινα δάνεια

06 Σεπ 2017
 Νένα Μαλλιάρα  Capital.gr  Κόκκινα δάνεια
Σε αντίθεση δε με την τάση που παρατηρείτο στα προηγούμενα τρίμηνα, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Κρίσιμη για τις εφεξής κινήσεις των τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων, θα είναι η τρίτη Έκθεση της ΤτΕ για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών που αναμένεται το αργότερο αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr και της Νένας Μαλλιάρα:

Μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2017 των τραπεζών είναι αναμενόμενο πως η Έκθεση της ΤτΕ θα πιστοποιεί την επιτυχία των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και θα διαπιστώνει τη συνεχιζόμενη δυσκολία των τραπεζών να ανταποκριθούν στους στόχους μείωσης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs).

Οι τράπεζες παλεύουν να ανταποκριθούν στα ζητούμενα του SSM

Ωστόσο, οι "αστερίσκοι" του πορίσματος της ΤτΕ είναι αυτοί που θα δείξουν το πού βαδίζουν οι τράπεζες, προδιαγράφοντας τα ζητούμενα του SSM για το προσεχές διάστημα και τον ανασχεδιασμό δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται:

α) Στην πορεία του δείκτη αθέτησης (redefault).

Στο α΄ τρίμηνο 2017, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης παρουσίασε μεν περαιτέρω επιβράδυνση, παρέμεινε όμως σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Η διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό αθέτησης και στο ρυθμό αποκατάστασης ήταν υψηλότερη στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Σε αντίθεση δε με την τάση που παρατηρείτο στα προηγούμενα τρίμηνα, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο. Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, μάλιστα, το 1/3 των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.

β) Στα "εργαλεία" μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει προέλθει από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη. Η μείωση των NPEs που πέτυχαν οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο του 2017 – κάτι που αναμένεται να πιστοποιηθεί και για το β΄ τρίμηνο – είναι αποτέλεσμα διαγραφών δανείων.

Στο β΄ τρίμηνο του έτους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές περίπου 1,75 δις. ευρώ, ανεβάζοντας το σχετικό ποσό για το α΄ εξάμηνο κοντά στα 3,1 δις. ευρώ, μόλις 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το σύνολο των διαγραφών δανείων στις οποίες προχώρησαν όλη την περασμένη χρονιά.

γ) Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω της διετίας.

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στους ποιοτικούς στόχους που έχει θέσει ο SSΜ για τη δραστική αντιμετώπιση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται για περίοδο άνω των 720 ημερών.

Πρόκειται για αστοχία στο χειρισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες και τα οποία ο SSM υπολογίζει ως προς το άθροισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για περίοδο άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων. Σημειώνεται ότι ως καταγγελμένες απαιτήσεις θεωρούνται τα δάνεια των οποίων η σύμβαση έχει καταγγελθεί από τον δανειοδότη και η καταγγελία έχει γνωστοποιηθεί στον δανειολήπτη.

δ) Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο SSM δίνει ιδιαίτερη έμφαση κατά την πρόοδο στη μείωση των NPEs και NPLs, στα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βιώσιμων επιχειρήσεων, μικρού και μεσαίου μεγέθους, για τις οποίες οι τράπεζες έχουν διενεργήσει ανάλυση βιωσιμότητας τους τελευταίους 12 μήνες.

Το μέγεθος αυτό υπολογίζεται ως προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεσαίων και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων και μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στους στόχους.

ε) Στις αναδιαρθρώσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κοινών πιστούχων (δηλ. πιστούχων με ανοίγματα σε πολλαπλές τράπεζες) και συγκεκριμένα δάνεια προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  για τα οποία έχει εφαρμοστεί κοινή λύση αναδιάρθρωσης από τις εμπλεκόμενες τράπεζες. Και στο στόχο αυτό, οι τράπεζες υπολείπονται μέχρι στιγμής έναντι των ζητούμενων από τον SSM.

στ) Στα σχέδια λειτουργικής αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων.

Συνακόλουθα με τον προηγούμενο στόχο, οι τράπεζες δεν έχουν επιτύχει ακόμη να ανταποκριθούν στο ζητούμενο από τον SSM, υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς μεγάλες επιχειρήσεις για τα οποία έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο σύμβουλο η υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα δίνουν μάχη για να κλείσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, η Τράπεζα Αττικής κάνει το...
Περισσότερα...
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με...
Περισσότερα...
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να δώσει μη δεσμευτικές οδηγίες στις τράπεζες της Ευρωζώνης, έως τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017, για να...
Περισσότερα...
Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα επιλέγει να συμπλεύσει την τελευταία στιγμή με την υπόλοιπη Ευρώπη και να αντιμετωπίσει μετά από πολύ ισχυρές πιέσεις ένα...
Περισσότερα...
Top