webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Πέντε δεσμευτικές προσφορές για τα «κόκκινα» της Eurobank

05 Σεπ 2017
 Αναστασία Παπαϊωάννου  euro2day.gr  Κόκκινα δάνεια
Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και ήδη η διαδικασία της επιλογής του αγοραστή βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Απομένει, με βάση τις ίδιες πηγές, η διευθέτηση ορισμένων τεχνικής φύσεως λεπτομερειών.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ο νορβηγικός εξειδικευμένος όμιλος Lindorff Group AB και η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal περιλαμβάνονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στους πέντε ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση «κόκκινων» δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ με τους τόκους) της Eurobank. Γράφει η Αναστασία Παπαϊωάννου:

Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και ήδη η διαδικασία της επιλογής του αγοραστή βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Απομένει, με βάση τις ίδιες πηγές, η διευθέτηση ορισμένων τεχνικής φύσεως λεπτομερειών.

Το τίμημα που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές στην τράπεζα για την απόκτηση του πακέτου -το οποίο φέρει την επωνυμία «Έκλειψη»- διαμορφώνεται στην περιοχή των 0,05-0,07 ευρώ για κάθε 1 ευρώ ονομαστική αξία δανείου.

Το πακέτο περιλαμβάνει 220.000 «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, οφειλές από υπερανάληψη μετρητών και χρέη από πιστωτικές κάρτες, και το ύψος τους διαμορφώνεται χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

Δάνεια που έχουν καταγγελθεί

Πρόκειται, ουσιαστικά, για δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί, δεν αποπληρώνονται πάνω από 2 έτη και η Eurobank έχει σχηματίσει προβλέψεις που αγγίζουν το 100%. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι η τράπεζα, εφόσον το τίμημα κινηθεί στην προαναφερθείσα περιοχή, θα εγγράψει οριακό κέρδος και το σημαντικότερο όλων θα… ανακουφίσει τον ισολογισμό της.

Στο τελικό στάδιο η επιλογή του αγοραστή

Η πώληση των εν λόγω δανείων αναμένεται να ανοίξει τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και να διαμορφώσει τις συνθήκες (σ.σ. τίμημα, όροι κ.λπ.) που θα ξεκλειδώσουν ανάλογες κινήσεις και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ήδη τον ίδιο δρόμο, με κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη φύση των δανείων, ετοιμάζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ακολουθήσουν η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η Εθνική.

Οι Νορβηγοί…

Η Lindorff είναι εξειδικευμένη εταιρεία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στη συλλογή οφειλών τόσο προς τον τραπεζικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λιανεμπόριο κ.ά.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Οσλο και διαθέτει παρουσία σε μία σειρά από χώρες όπως Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία, Λετονία, Ιταλία κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον τους για την αγορά των κόκκινων δανείων της Eurobank είναι ιδιαίτερα ζωηρό και αποτελούν έναν από τους πλέον δυναμικούς διεκδικητές.

…και οι γνώριμοι

Όσο για την Cepal αποτελεί μία από τις πλέον γνώριμες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς πήρε την πρώτη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 και μέτοχοί της είναι η Alpha Bank και ο ισπανικός όμιλος Aktua.

Η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από την Cepal για το πακέτο δανείων της Eurobank αποδεικνύει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τη στρατηγική της εταιρείας να επεκταθεί στην αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι η Cepal διαχειρίζεται ήδη κόκκινα καταγγελμένα δάνεια (σ.σ. καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων) που της μεταβίβασε η Αlpha Βank, με στόχο μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να της αναθέσει τη διαχείριση δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ.

 

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Μια θετικά αθροισμένη και καθαρή εικόνα για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έδωσε η Eurobank και το euro2day.gr καταγράφει τους στόχους και τις...
Περισσότερα...
Την πρώτη εκτενή, συγκριτικά, παρουσίαση εγχώριας τράπεζας για το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της πραγματοποίησε την Τετάρτη η...
Περισσότερα...
Τη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, αρχικού κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ....
Περισσότερα...
Τους λόγους της περαιτέρω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών αναλύει το οικονομικό δελτίο της Eurobank «7 Hμέρες...
Περισσότερα...
Top