webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Η Σκύλλα (ΔΝΤ) και η Χάρυβδη («κόκκινα» δάνεια) των τραπεζών, εν όψει των νέων stress tests!

05 Σεπ 2017
 Έφη Καραγεώργου  Mononews.gr  Κόκκινα δάνεια
...Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως τα κόκκινα δάνεια πρέπει να πουληθούν ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Από την πλευρά του θεωρεί ότι η διαφορά θα καλυφθεί με νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ότι κι αν σημαίνει αυτό για μετόχους αλλά και για καταθέτες.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν σήμερα το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, οι οποίες ετοιμάζονται για τα νέα stress tests και ταυτόχρονα έχουν απέναντι τους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού για οδηγηθούν οι τράπεζες σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις και να πωληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε χαμηλές τιμές. Γραφει η Έφη Καραγεώργου στο mononews.gr:

Eίναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να τραβήξει το σχοινί περισσότερο απ΄ ότι πρέπει.Όπως σχολίαζε τραπεζίτης στο mononews.gr, «είναι φανερό πως μιλούμε για δύο διαφορετικές πολιτικές ως προς την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

»Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως τα κόκκινα δάνεια πρέπει να πουληθούν ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Από την πλευρά του θεωρεί ότι η διαφορά θα καλυφθεί με νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ότι κι αν σημαίνει αυτό για μετόχους αλλά και για καταθέτες.

»Αντίθετη πολιτική ακολουθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Περιμένουν να δουν που θα οδηγηθούν και κατά πόσο θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μετά από την ανάκαμψη της οικονομίας ή έστω κάποιων κλάδων της οικονομίας».

Το παράδειγμα του τουρισμού

Μάλιστα ο τραπεζίτης φέρνει το παράδειγμα του τουρισμού και σημειώνει πως αν οι ξενοδοχειακές μονάδες είχαν πωληθεί πριν από τρία χρόνια οι τιμές θα ήταν εξευτελιστικές, αντίθετα με τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν τώρα… Ακόμα σημειώνει ότι η ανάκαμψη της τελευταίας χρονιάς μπορεί να «διαγράψει» πολλά «κόκκινα» δάνεια και να αυξήσει τις αξίες ενεχύρων μειώνοντας αντιστοίχως τις προβλέψεις.

Τζανακόπουλος: το ΔΝΤ να μην τραβήξει το σχοινί

Το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ καλλιεργεί συγκεκριμένο κλίμα και προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αύξηση των απαιτήσεων τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τράπεζες.

Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ ζητά στα επικείμενα stress tests να υπάρξει έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού. Αυτό το ενδεχόμενο οδηγηθεί μαθηματικά σε αύξηση σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το ποσό που θα προκύψει μπορεί να είναι της τάξης των 10 δισ ευρώ…, εξαιρετικά υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα.

«Πάγος» στο ΔΝΤ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζει «πάγο» στο ΔΝΤ και έχει στείλει σαφές μήνυμα πως οι παραδοχές των stress tests έχουν ήδη καθορισθεί και δεν αλλάζουν τρεις μήνες πριν το τέλος του έτους. Διότι όπως είναι γνωστό η άσκηση αντοχής θα «τρέξει» με βάση τα στοιχεία, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2017.

Η ΕΚΤ δεν προβλέπει έλεγχο στοιχείων του ενεργητικού για τα τρέxοντα stress tests.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα βρεθούν, κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου, οι συστημικές τράπεζες, όσον αφορά τις επιδόσεις τους...
Περισσότερα...
Η πιλοτική λειτουργία ως το τέλος του 2016 και οι υποχρεώσεις τραπεζών και ΤτΕ. Από το 2017 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Μείωση των NPEs κατά 70%...
Περισσότερα...
 «Ψηλώνει» ο πήχης για τις τράπεζες, όσον αφορά στους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures- NPEs), μετά...
Περισσότερα...
«Το ευρώ είναι η ασπίδα μας» απετέλεσε το κεντρικό σημείο στην ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σε εκδήλωση του...
Περισσότερα...
Top