webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Κατά 4 δις ευρώ θα μειωθούν τα "κόκκινα" δάνεια στο πρώτο εξάμηνο του 2017

30 Αυγ 2017
 Capital.gr  Κόκκινα δάνεια
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η μείωση των "κόκκινων" δανείων συνολικά για το τραπεζικό σύστημα στο α΄ εξάμηνο του έτους υπολογίζεται στα 3 – 4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμη οι πωλήσεις δανείων.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά το ποσό των 3 – 4 δις ευρώ, αναμένεται να δείξουν οι τράπεζες στο α΄ εξάμηνο του 2017. Η πορεία των NPEs (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης ανεξαρτήτως χρόνου καθυστέρησης) και των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) μπαίνει ζωηρά ξανά από σήμερα στο προσκήνιο με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου των τραπεζών. Διαβάζουμε στο capital.gr:

Τα πρόσθετα στοιχεία που θα ολοκληρώσουν την εικόνα του α΄ εξαμήνου και τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν συγκεντρωτικά από την ΤτΕ μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσουν το "υλικό" για την αναμενόμενη, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναθεώρηση των στόχων από τον SSM.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η μείωση των "κόκκινων" δανείων συνολικά για το τραπεζικό σύστημα στο α΄ εξάμηνο του έτους υπολογίζεται στα 3 – 4 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμη οι πωλήσεις δανείων.

Οι τελευταίες, αλλά κυρίως η μείωση του ποσοστού της ανεργίας, η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων - των εμπορικών και δευτερευόντως των οικιστικών -, καθώς και η διαμόρφωση συνθηκών πραγματικής πιστωτικής επέκτασης, είναι, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι προϋποθέσεις που θα στηρίξουν την εφεξής μείωση του σχηματισμού νέων καθυστερήσεων.

Καλός μήνας ο Ιούλιος για την αποπληρωμή δανείων

Στο β΄ τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν συνεχιζόμενο αρνητικό ρυθμό στα NPEs, ωστόσο αυτό φαίνεται δύσκολο για τα NPLs, τα οποία ωστόσο αναμένεται να δείξουν σταθεροποίηση.

Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο 2017, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), τα οποία υποχώρησαν στα 103,9 δισ. ευρώ ή 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο.

Ωστόσο, απέτυχαν στο στόχο για τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs), τα οποία λόγω της δημιουργίας νέων NPLs, έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από το ποσό – στόχο.

Καλός μήνας ο Ιούλιος

Ερωτώμενοι για την πορεία των NPLs τον Ιούλιο και Αύγουστο, οι τραπεζίτες αναφέρουν στο Capital.gr ότι ο Ιούλιος ήταν ένας καλός μήνας, καθώς λόγω του επιδόματος αδείας υπήρξε βελτίωση στην εξυπηρέτηση δόσεων δανείων. Η εικόνα αυτή, όμως, δεν διατηρήθηκε και τον Αύγουστο, ενώ και ο Σεπτέμβριος αναμένεται δύσκολος λόγω των πληρωμών φόρων και των μεγάλων υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιτύχουν υπεραπόδοση των στόχων για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων παράλληλα (και υπό την προϋπόθεση) της μείωσης του ποσοστού της ανεργίας, της ανάκαμψης των τιμών των ακινήτων και της ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης.

Σημαντική η πιστωτική επέκταση

Η πιστωτική επέκταση, η οποία παραμένει ακόμη αρνητική, είναι ιδιαίτερα σημαντική αν παρατηρήσει κανείς τη σχέση νέων χορηγήσεων και εξυπηρετούμενων δανείων. Ενδεικτικά, ενώ το 2016 το σύνολο των τραπεζικών πιστώσεων συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,8%, το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε σε μεγαλύτερο βαθμό κατά 3,8% σε σχέση με το τέλος του 2015.

Στο τέλος του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 106,3 δισ. ευρώ επί συνόλου ανοιγμάτων 237,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1,6% σε σχέση με το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι ο λόγος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αυξήθηκε το 2016 και ανήλθε στο 28,5% (έναντι 26,2% στο τέλος του 2015), ενώ ο λόγος των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές) ανήλθε στο 10% το 2016 (έναντι 12,6% το 2015).

Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (πλην των καταγγελμένων απαιτήσεων) προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκαν το 2016 σε 26,6% (έναντι 29,7% το 2015), με το ποσοστό να παραμένει στα ίδια σχετικά επίπεδα και το α΄ τρίμηνο του 2017 (26,2%).

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
O στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του 2019 -που προσεγγίζει τα 41 δις. ευρώ- ρίχνει το βάρος στα επιχειρηματικά...
Περισσότερα...
Με τον κίνδυνο εκτροχιασμού των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες, καθώς το ξεκίνημα της νέας χρονιά ήταν...
Περισσότερα...
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος και...
Περισσότερα...
Διπλό μήνυμα σε κυβέρνηση και τράπεζες να επισπεύσουν τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων έστειλε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού...
Περισσότερα...
Top