webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Τράπεζες: «Ψηλώνει» ο πήχης για τα κόκκινα δάνεια

18 Μαϊ 2017
 kokkinodaneio.gr  Κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά ή ανάληψη διαχείρισης προβληματικών δανείων, οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες, από πλευράς εσωτερικής προεργασίας, για να πετύχουν το «φιλόδοξο» στόχο μείωσης, κατά σχεδόν 15 δισ. ευρώ, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures- NPEs), το 2018.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

 «Ψηλώνει» ο πήχης για τις τράπεζες, όσον αφορά στους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures- NPEs), μετά την αυστηροποίηση από την Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA) των κριτηρίων, βάσει των οποίων ένα ρυθμισμένο δάνειο θεωρείται ότι «πρασίνισε», επανερχόμενο, σταδιακά, στην κατηγορία των ενήμερων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, γράφει ο Χρήστος Κίτσιος στο Euro2day.gr, η EBA αναθεώρησε την οδηγία του Ιουλίου 2014, καθιστώντας περισσότερο αυστηρά τα κριτήρια, βάσει των οποίων ένα δάνειο, που έχει ρυθμισθεί, ταξινομείται στην υποκατηγορία των ενήμερων ρυθμισμένων.

Οδηγία της ΕΒΑ θέτει αυστηρότερα κριτήρια για να "πρασινίσουν" ρυθμισμένα δάνεια

Αποτέλεσμα της παραπάνω κίνησης είναι οι τράπεζες να προχωρούν σε επανεξέταση των δανείων, τα οποία βρίσκονται στην ενδιάμεση κατηγορία των «ενήμερων ρυθμισμένων» (Forborne Performing Loans- FPLs), εν όψει και της έναρξης του ελέγχου από διευρυμένο κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), για τις διαδικασίες που ακολουθούν ως προς τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η «ζημιά», που επέρχεται, είναι μικρή, λόγω των πενιχρών ακόμη επιδόσεων, τις οποίες εμφανίζουν σε επίπεδο αποτελεσματικών ρυθμίσεων οι εγχώριες τράπεζες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τράπεζα, που ολοκλήρωσε τη διαδικασία επανεξέτασης φακέλων, με τα νέα αυστηρότερα κριτήρια, είχε μεν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όχι, όμως, τέτοια που να την θέσει εκτός επίτευξης στόχων για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Η σημαντικότερη επίπτωση από την αναθεώρηση των κριτηρίων, είναι ότι θα απαιτηθεί από δω και στο εξής μεγαλύτερη προσπάθεια στις ρυθμίσεις, κυρίως στεγαστικών δανείων, ώστε αυτές να είναι αποτελεσματικές και να οδηγήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πρόκειται για δυσκολία που θα προσμετρηθεί στον επικείμενο πολύμηνο έλεγχο τον οποίο θα διενεργήσει στις εγχώριες συστημικές τράπεζες κλιμάκιο του SSM.

Έλεγχος από Ιούλιο

O έλεγχος ξεκινά τον προσεχή Ιούλιο και θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους. Κλιμάκιο του SSM, σχεδόν θα «εγκατασταθεί» στην Αθήνα, εξετάζοντας λεπτομερώς ως τον Οκτώβριο τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Ακολούθως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, ανάλογη διαδικασία ελέγχου θα «τρέξει» για τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο έλεγχος, όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν θα περιορισθεί στις επιδόσεις τους σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους, αλλά θα επεκταθεί στην προεργασία των τραπεζών για να επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι της διετίας 2018-19.

Ο παραπάνω παράγοντας αποτελεί και τον υπ αριθμόν ένα προβληματισμό των τραπεζιτών. Στην περίπτωση που ο SSM κρίνει ότι η προεργασία – κάποιων ή όλων – των τραπεζών δεν είναι τέτοια, που να επιτρέπει την επίτευξη των στόχων του 2018, θα ζητήσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να τροποποιηθεί το μείγμα δράσεων, στην τακτική επικαιροποίηση, η οποία διενεργείται κάθε τέλος έτους.

Πρόκειται για ενδεχόμενο, που θέλουν να αποφύγουν οι τράπεζες, καθώς η επιβολή αλλαγής μείγματος (σ.σ θα επιβληθούν πιθανότατα περισσότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίων και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων) ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στο σχεδιασμό εξέλιξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Δεν υπάρχει ετοιμότητα

Σύμφωνα με όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά ή ανάληψη διαχείρισης προβληματικών δανείων, οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες, από πλευράς εσωτερικής προεργασίας, για να πετύχουν το «φιλόδοξο» στόχο μείωσης, κατά σχεδόν 15 δισ. ευρώ, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures- NPEs), το 2018.

Ο στόχος είναι διπλάσιος του 2017 (7,6 δισ.) και για να επιτευχθεί θα πρέπει, φέτος, οι τράπεζες, αφενός να τρέξουν ταχύτερα το μετασχηματισμό τους, αφετέρου να προχωρήσουν σε σειρά αποτελεσματικών ρυθμίσεων σε εποχές που κάθε άλλο παρά ευνοούν τις αισιόδοξες προβλέψεις και απαιτούν...τρέξιμο!

Νέα κόκκινα δάνεια δύο δισ. ευρώ το α' τρίμηνο

Αυτό γιατί νέα κόκκινα δάνεια 2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν, το πρώτο τρίμηνο του 2017, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα καθώς εδραιώνεται μία αρνητική τάση, η οποία υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι κατηγορίες δανείων που χτυπούν κόκκινο είναι τα δάνεια των μικρών και μεσαίων (σ.σ. για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεων) και τα στεγαστικά.

Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την αρνητική εικόνα των επιχειρηματικών σε δύο παράγοντες:

  • Πρώτον, την πραγματική αδυναμία αρκετών ατομικών και μικρών επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις εξαιτίας της δραματικής πτώσης του τζίρου τους.
  • Ο δεύτερος παράγοντας που ωθεί πολλές επιχειρήσεις να μην πληρώνουν τα δάνειά τους είναι η ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση του ελληνικού χρέους αναδεικνύει έρευνα του ESM, για τα ρίσκα που εμφανίζουν οι χώρες που έλαβαν βοήθεια από το...
Περισσότερα...
Στο τέλος του τριμήνου εκτιμάται πως θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν τάχιστα οι...
Περισσότερα...
Ως ασύμμετρη απειλή χαρακτηρίζεται η μείωση της αξίας των ενεχύρων για τις τράπεζες, οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς...
Περισσότερα...
O αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β΄ Αθηνών, Κώστας Χατζηδάκης, με άρθρο του στο kathimerini.gr αναφέρεται στις αδυναμίες του...
Περισσότερα...
Top