webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η διαχωριστική γραμμή πρόοδου και συντήρησης

03 Απρ 2017
 Κόκκινα δάνεια
Προφανώς και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν είναι ελληνικό. Είναι μία συνέπεια της μονοσήμαντης ανάπτυξης μέσω χρηματοοικονομικών προϊόντων που βιώσαμε από την δεκαετία του 1990 και ύστερα, και που στην πραγματικότητα αποξένωσε τον δυτικό Κόσμο, από την παραγωγική διαδικασία.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με την έκρηξη οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, είναι χωρίς αμφιβολία, το σημαντικότερο πρόσκομμα στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Με ιδιωτικό χρέος, το οποίο είναι ισόποσο με το δημόσιο χρέος η χώρα δεν μπορεί να πάει μακριά, δεν μπορεί να έχει βιώσιμο τραπεζικό σύστημα, δεν δύναται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.

Το πρόβλημα το επιτείνει η υπερφορολόγηση, σε συνδυασμό με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, η οποία αφενός έχει ολοκληρώσει την θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που αφήνει τους δανειολήπτες εκτεθειμένους, αφετέρου αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, εξαντλεί την αγορά και οδηγεί σε νέα έκρηξη χρεών.

Προφανώς και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν είναι ελληνικό. Είναι μία συνέπεια της μονοσήμαντης ανάπτυξης μέσω χρηματοοικονομικών προϊόντων που βιώσαμε από την δεκαετία του 1990 και ύστερα, και που στην πραγματικότητα αποξένωσε τον δυτικό Κόσμο, από την παραγωγική διαδικασία.

Δυο στρατηγικές επιλογές

"Κόκκινα δάνεια, οφειλές σε ΔΕΚΟ, δημόσιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση"

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αρθρώνεται μεταξύ δύο στρατηγικών επιλογών. Η μία αφορά τη σημερινή κυβέρνηση και τη ΝΔ, οι οποίες διολισθαίνουν προς την δημιουργία μίας δευτερογενούς αγοράς δανείων, ώστε οι σημερινοί ιδιοκτήτες των συστημικών τραπεζών να κερδοσκοπήσουν εκποιώντας την περιουσία των πολιτών και να διευθετήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλων επιχειρήσεων. Η άλλη στρατηγική αρθρώνεται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ.

Η δική μας πολιτική πρόταση στηρίζεται στην αρχή ότι προφανώς και δεν υπάρχει οικονομία χωρίς Τραπεζικό σύστημα, όπως όμως και δεν υπάρχει οικονομία χωρίς κοινωνία. Εξάλλου η οικονομία και η αγορά πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Χρειάζεται μία συμφωνία και μία συνέργεια τόσο των πολιτών όσο και των τραπεζών, ώστε ο καθένας να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες.

Είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο ελπίδας και προστασίας της περιουσίας των πολιτών που μέσα στην κρίση είδαν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Αξονες σε στεγαστικά-καταναλωτικά

Οι άξονες της πολιτικής μας όπως παρουσιάστηκαν στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά Δάνεια είναι εμφανείς

  • Καμία πώληση στεγαστικών Δανείων σε κεροδοσκοπικά Funds.
  • Αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους με βάση τη σημερινή αξία των ακινήτων
  • Ρυθμίσεις και εν γένει εξυπηρέτηση Δανείων με χαμηλά επιτόκια
  • Όμοια αντιμετώπιση στις ρυθμίσεις των Δανείων που έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο με αυτά που έχουν αμιγώς χορηγήσει οι Τράπεζες.

Πλάνο για τα επιχειρηματικά

Επίκειται προφανώς η θέση μας για τα επιχειρηματικά δάνεια. Η οποία αποτελεί ένα αρθρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο.

Δεν είναι της ώρας να γραφεί κάτι παραπάνω επ’ αυτού. Το μόνο που είναι σκόπιμο να γραφεί είναι ότι στη δική μας αντίληψη καμία επιχείρηση που λειτουργεί δεν μπορεί να κλείσει, και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μην έχει δείκτη κοινωνικής προστασίας μέσα στην κρίση.

Η Δημοκρατική Παράταξη, είναι ο φορέας της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στη χώρα αυτή και ο φορέας της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Είναι η παράταξη που πάντα εστίαζε στα προβλήματα της κοινωνίας. Για αυτό το λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ, μπορούν και σήμερα να δώσουν ρεαλιστικές και δίκαιες διεξόδους στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αυτό εξάλλου είναι και ο προάγγελος της προοδευτικής διακυβέρνησης που θα αποκτήσει στο προσεχές διάστημα και πάλι η Ελλάδα.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Τον έλεγχο επιδόσεων από την ΤτΕ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, θα λάβουν εντός της εβδομάδας, το πιθανότερο μεθαύριο Τετάρτη,...
Περισσότερα...
Οριακές ζημιές ύψους 4 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση ανακοίνωσε για το 2016 η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζοντας κέρδη 74 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η...
Περισσότερα...
Νέα κόκκινα δάνεια 2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πρώτο τρίμηνο του 2017, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στο...
Περισσότερα...
Τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), κατά 1,9 δισ. ευρώ,...
Περισσότερα...
Top