webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Μαύρες τρύπες στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

14 Μαρ 2017
 Κόκκινα δάνεια
Το ως άνω νομοσχέδιο παρά τις αόριστες αναφορές του, έχει παρακάμψει στην ουσία του, τη διαμεσολάβηση για τα χρέη των επιχειρήσεων.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Δεν είναι υπερβολή ότι όλη η αγορά ανέμενε το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των χρεών των Επιχειρήσεων. Μία σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία υπό τις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει μία ευκαιρία, την τελευταία ίσως, για την ρύθμιση της αγοράς και την επανεκκίνηση των Επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Αντί για αυτό, η κυβερνητική πρόταση, που πολύ φοβάμαι ότι μετά την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θα γίνει ακόμα χειρότερη, αφορά , δυστυχώς, μία διαδικασία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών. Ακόμα χειρότερα αφορά μία μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων.

Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα των Τραπεζών να οδηγήσουν την διαπραγμάτευση σε όποιο αποτέλεσμα επιθυμούν για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν , χωρίς καμία στην πραγματικότητα δυνατότητα της Επιχείρησης που οδηγείται στην εξωδικαστική διαδικασία να διαπραγματευτεί σοβαρά.

Πρώτες διαπιστώσεις

Θα μπορούσε κάποιος πολύ γρήγορα και σε πρώτη ανάγνωση να διατυπώσει κάποιες πρώτες διαπιστώσεις που θεμελιώνουν τα ανωτέρω.

1ον Το κριτήριο της κερδοφορίας σε μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, απλά επινοήθηκε, έναντι άλλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία αυτή.

2ον Η απαραίτητη πλειοψηφία του 60% των πιστωτών προκειμένου να υπάρξει εν τέλει ρύθμιση, ωφελεί τις τράπεζες, που μπορούν κατ’ αυτό τον τρόπο και δρώντας με ενιαία κα ομοιόμορφη συμπεριφορά να καθοδηγήσουν την διαπραγμάτευση σε ένα σχέδιο ρύθμισης οφειλών που ικανοποιεί τις ίδιες και όχι κατ ανάγκη τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή μάλιστα που θα δεσμεύονται από αυτό οι λοιποί ιδιώτες προμηθευτές της επιχείρησης.

3ον Ο αποκλεισμός από τη ρύθμιση όσων έχουν το 85% της οφειλής σε ένα πιστωτή, είναι μία εξόχως απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη τιμωρία για επιχειρηματίες που μέσα στην κρίση και με δυσκολίες έκαναν συνετή διαχείριση. Δηλαδή αν κάποιος έχει αποπληρώσει δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, και χρωστάει σε μία τράπεζα και κάποιους ιδιώτες δεν μπορεί να μπει στη ρύθμιση να απομειώσει τα χρέη του και να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού του, εξοβελιζόμενος στην πραγματικότητα από τον Ανταγωνισμό

4ον Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις προς το Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ, εξαιρούνται από τη ρύθμιση. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, του οποίου η φορολογική πολιτική επιβαρύνει τους επιχειρηματίες, αρνείται στην πράξη να περικόψει οφειλές προς το ίδιο. Δηλαδή  μεγάλες οφειλές και μάλιστα τοκιζόμενες και ανατοκιζόμενες με ληστρικό επιτόκιο μένουν εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, καθιστώντας εξ αρχής τις ρυθμίσεις ατελέσφορες και αποκλείοντας μία ολιστική λύση του προβλήματος

Παράκαμψη της ουσίας

Το ως άνω νομοσχέδιο παρά τις αόριστες αναφορές του, έχει παρακάμψει στην ουσία του, τη διαμεσολάβηση για τα χρέη των επιχειρήσεων. Αυτό καθιστά τους διαπραγματευόμενους ευάλωτους, γιατί δεν υπάρχει μία εγγυημένη θεσμικά διαδικασία, που θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έδινε μία κοινά αποδεκτή από τα συμβαλλόμενα μέρη λύση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση για άλλη μία φορά αποδεικνύει την αδυναμία της να σχεδιάσει και να αρθρώσει πολιτικές για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, οι εξαγγελίες της στην πραγματικότητα είναι πομφόλυγες ασχέτων με το αντικείμενο πολιτικών στελεχών. Όλα αυτά μάλιστα, την ώρα που τα κερδοσκοπικά funds,   είναι προ των πυλών, έτοιμα να επιβάλλουν μία μεγάλη αναδιανομή πλούτου στη χώρα.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Η διαβούλευση για το εν θεματι σχέδιο νόμου λήγει την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής με την προσδοκία οι υπόλοιπες έξι εβδομάδες που αυτή διαρκεί να...
Περισσότερα...
Υπό την πίεση, των σεναρίων ανακεφαλαιοποίησης από το ΔΝΤ, στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, με τον Γιάννη...
Περισσότερα...
Η δυνατότητα ή μη της διαγραφής χρεών που έχουν προκύψει από τη μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), είναι...
Περισσότερα...
Δόθηκε εχθές σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 3η Μαρτίου 2017, το νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία...
Περισσότερα...
Top