webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
 • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
 • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
 • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Πετάει έξω 300.000 επαγγελματίες κι όσους έκαναν το λάθος να χρωστάνε μόνο σε έναν

22 Σεπ 2016
 Κόκκινα δάνεια
...Δηλαδή μια επιχείρηση που το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή δεν μπορεί να υπαχθεί γεγονός που αποκλείει τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων και ουσιαστικά τιμωρεί όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
 • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Δόθηκε εχθές σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 3η Μαρτίου 2017, το νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Στο Νόμο θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις εφόσον πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

 • έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016
 • έχουν οφειλές από δάνειο ή άλλη αιτία σε τράπεζα που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016
 • έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες
 • έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης
 • έχουν εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν
 • έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές κλπ)

Ζητήματα που τίθενται τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα του Νόμου:

 • Στο Νόμο αυτό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Δύο μαύρες τρύπες στην εξωδικαστική ρύθμιση σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου

Η εξαίρεση όμως των ελεύθερων επαγγελματιών από το Νόμο με το πρόσχημα ότι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, δεν είναι βάσιμη καθότι ο Νόμος Κατσέλη θέτει ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα εν τοις πράγμασι να μην μπορεί να ενταχθεί μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν μεν βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά έχουν υπερχρεωθεί και θα είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη τους στον μηχανισμό.

Επειδή σκοπός του Νόμου πρέπει να είναι η επίτευξη της απομείωσης χρεών των βιώσιμων, πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις Τράπεζες υπερβαίνουν κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας μας και ως εκ τούτου η ρύθμιση των χρεών αυτών θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας, δεν έχει βασιμότητα αλλά και νομικό έρεισμα η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι είναι πάνω από 300.000.

 • Επιπροσθέτως δεν υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης του παρόντος νόμου, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν το ποσοστό 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Το Ελληνικό Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λογίζονται ως δύο πιστωτές.

Δηλαδή μια επιχείρηση που το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή δεν μπορεί να υπαχθεί γεγονός που αποκλείει τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων και ουσιαστικά τιμωρεί όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά προσπαθούν να μην χρωστάνε σε πολλούς πιστωτές . Στόχος του Νόμου θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη ένταξη και όχι η εξαίρεση και η επιβίωση των επιχειρήσεων, με τις λιγότερες απαιτήσεις.

 • Ως εκ τούτου η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς επίσης και των επιχειρήσεων που το 85% των οφειλών τους ανήκει σε έναν πιστωτή δεν θα προάγει τον σκοπό του νόμου που δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της Οικονομίας της χώρας μας, επίσης το γεγονός ότι δε δίδεται ασυλία στα στελέχη των τραπεζών και τους δημοσίους υπαλλήλους, που εμπλέκονται στις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών θα αποτελέσει παράγοντας που θα παρακωλύσει τη διαδικασία και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση.
Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Μια σκοτεινή όψη κρύβει για τις επιχειρήσεις το success story της κυβέρνησης με τα κρατικά έσοδα και την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος....
Περισσότερα...
Με μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου που διέρρευσε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά χρέη προκύπτουν ερωτήματα για...
Περισσότερα...
Ορατός είναι ο κίνδυνος, η συντριπτική πλειονότητα των προβληματικών επιχειρήσεων να χάσουν τη ρύθμιση της «δεύτερης ευκαιρίας» (μία στις τρεις...
Περισσότερα...
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις εξαιτίας της έλλειψης νομικής κάλυψης για τα στελέχη των τραπεζών που καλούνται...
Περισσότερα...
Top