webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Αφήσαμε το ...δέντρο των κόκκινων δανείων για να ασχοληθούμε με το...κλαδί!

20 Φεβ 2017
 Κόκκινα δάνεια
Στις επιχειρήσεις παρείχαν άφθονο χρήμα με ευνοϊκούς όρους, ενώ αντίθετα στα νοικοκυριά με υψηλά επιτόκια και με εγγυήσεις παρείχαν τα στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία και ήταν διασφαλισμένες οι τράπεζες.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, όχι μόνο με το δέντρο δεν ασχολήθηκαν, αλλά ούτε με το κλαδί του συνολικού προβλήματος. Γιατί ο συνολικός δανεισμός αλλά και τα κόκκινα δάνεια είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι 145 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 45% είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι κόκκινα δάνεια. Με τι απασχολήθηκε η επιτροπή; Απασχολήθηκε μόνο με 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμό. Τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα 400 εκατομμύρια ευρώ είναι των κομμάτων, εκ των οποίων ένα 45% είναι κόκκινα δάνεια. Με το κλαδί ασχοληθήκαμε του προβλήματος.

Αυτό δεν το λέμε για να αθωώσουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή το τραπεζικό σύστημα ή πολύ περισσότερο τα κόμματα που με ευνοϊκό τρόπο πήραν τα δάνεια. Αλλά αντίθετα, μέσα από αυτή τη διαδικασία τι θέλατε να κάνετε; Θέλατε να εξωραΐσετε τούτο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τι είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Η καρδιά του οικονομικού συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος που χρηματοδοτεί, δεν στερεύει από κεφάλαια τα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου, γιατί αποτελεί μέρος του συνολικού κεφαλαίου το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Και δεν το ξέρετε ότι οι τράπεζες κατέχουν μετοχές άλλων επιχειρήσεων, δημιουργούν άλλες θυγατρικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ότι οι μεγαλομέτοχοι τραπεζών είναι ταυτόχρονα και μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους; Αυτή, λοιπόν, τη σύμφυση δεν τη γνωρίζετε; Τώρα την ανακαλύπτετε ή είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο;

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό

Όπως πολύ περισσότερο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο το πρόβλημα με τον ευνοϊκό δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων των μονοπωλίων, το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Αλήθεια, πώς τριπλασιάστηκε το χρέος της Ιρλανδίας; Μέσα από τη μετατροπή του ιδιωτικού χρέους των κόκκινων δανείων σε κρατικό χρέος. Το ίδιο έγινε και με την Πορτογαλία. Με την Κύπρο τι έγινε; Δεν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις για να σωθούν οι τράπεζες με την ευκολία που έδιναν δάνεια; Στην Ελλάδα είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο. Στην Ιταλία υπάρχουν συσσωρευμένοι σκελετοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τρίζουν τα θεμέλιά του. Άρα δεν είναι απλά και μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο.

Τα κόκκινα δάνεια όπως αναδείχθηκαν από το βουλευτή του ΚΚΕ στη Βουλή

Από αυτή την εργασία εάν κάτι αποδείχτηκε, είναι ακριβώς η διαφορετικότητα. Γι’ αυτό και έκανα τον διαχωρισμό ανάμεσα στα επιχειρηματικά δάνεια -και ουσιαστικά μόνο με αυτά έπρεπε να ασχοληθούμε- και τα δάνεια προς τα λαϊκά νοικοκυριά, προς τη λαϊκή οικογένεια, γιατί ακριβώς αναδείχθηκε ο ταξικός τρόπος αντιμετώπισης. Στις επιχειρήσεις παρείχαν άφθονο χρήμα με ευνοϊκούς όρους, χωρίς διασφαλίσεις ή με ελάχιστες διασφαλίσεις, ενώ αντίθετα στα νοικοκυριά με μη ευνοϊκούς όρους, με υψηλά επιτόκια και με εγγυήσεις παρείχαν τα στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία ή στο ακίνητο το οποίο κατασκεύαζαν και ήταν διασφαλισμένες οι τράπεζες.

Και δεν αντέχει καμμίας κριτικής ο ισχυρισμός ότι ήταν πάρα πολλά τα δάνεια και είχαν μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας για τις τράπεζες που υπήρχε αυτή η μεταχείριση, γιατί εάν σκάσει ένα μεγάλο δάνειο σε ένα μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα και την τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Χρηματοδότηση κεφαλαίου μέσω νοικοκυριών

Αλλά, αντίθετα, μέσα από τη λαϊκή αποταμίευση, μέσα από τα υψηλά επιτόκια που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και τη διαχρονική ομηρία που έχουν απέναντι στις τράπεζες, οι τράπεζες αντλούσαν φτηνό χρήμα για να χρηματοδοτούν το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές και ταυτόχρονα να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, διότι ακριβώς αυτό βγαίνει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Η στήριξη του πολιτικού συστήματος απέναντι στις τράπεζες και στα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε και υπήρχε και αντανάκλαση, γιατί ακριβώς οι κυβερνήσεις στηρίζανε, το πολιτικό σύστημα στήριζε, νομικά, οικονομικά και με κάθε τρόπο τους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα το χρηματοδοτούσαν και το στήριζαν και μέσα από τον ευνοϊκό τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος ξεπερνούσε τα όρια της κρατικής χρηματοδότησης, γινόταν με ευνοϊκούς όρους και ευνοϊκά επιτόκια και ταυτόχρονα χωρίς καμμία διασφάλιση και εγγύηση.

Για να μπορέσει τι να στηριχθεί με αυτόν τον τρόπο; Να ισχυροποιηθούν τα κόμματα αυτά, να δίνουν τις πολιτικές μάχες κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί το γνωστό δικομματικό σύστημα μέσα από την πλημμυρίδα των διαφημίσεων, μέσα από τη μεταφορά των ετεροδημοτών για να ψηφίσουν δωρεάν στους τόπους κατοικίας, μέσα λοιπόν από τη νόθευση, ακόμη περισσότερο, του άδικου εκλογικού συστήματος και της δημιουργίας ενός συγκεκριμένου δικομματικού συστήματος. Και από αυτή την άποψη βεβαίως, η σύμφυση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας είναι πολυεπίπεδη, δεν πρόκειται να αναιρεθεί ούτε στις σημερινές συνθήκες ούτε στις αυριανές.

Δανεισμός και ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αναγκάστηκε να καταφύγει -και ολοκληρώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- στον τραπεζικό δανεισμό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του. Και το έκανε κάτω από ιδιαίτερες, επώδυνες συνθήκες και μάλιστα, όπως επιβεβαιώνει το ίδιο το πόρισμα, με πολύ ισχυρές εγγυήσεις και διασφαλίσεις των ίδιων των τραπεζών, είτε μέσω της κρατικής χρηματοδότησης αποκλειστικά και μόνο είτε μέσω εγγύησης πρωτοσημείωσης ακίνητης περιουσίας την οποία είχε. Και σήμερα, κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από τον τραπεζικό δανεισμό πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που λήγουν τα δάνεια.

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, το πόρισμα του Καλούδη δεν έχει καμμία απολύτως βάση, όσον αφορά το ΚΚΕ. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από όλες τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι είναι δάνεια ενήμερα, ότι υπάρχει πλήρης διασφάλιση και ότι εξυπηρετούνται κανονικά. Και από αυτή την άποψη είναι εντελώς αβάσιμη η αναφορά του Καλούδη όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό του ΚΚΕ.

Εμείς, από αυτή την άποψη –και ολοκληρώνω με αυτό- λέμε ότι βεβαίως υπάρχουν μια σειρά από συμπεράσματα, εκτιμήσεις και στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο πόρισμα και τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.

 

Video
Infographics
Καραθανασόπουλος για καπιταλισμό, διαπλοκή
  • 07 Φεβ 2017
  • ΒΟΥΛΗ
  • 1179 Views

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για τη δανειοδότηση κομμάτων, ΜΜΕ τόνισε πως η διαπλοκή είναι φυσικό επακόλουθο της διασύνδεσης πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
H έβδομη χρονιά της κρίσης μαστίζει τη χώρα κι ως αποτέλεσμα της αφόρητης δυσκολίας στη διακίνηση χρήματος καταγράφεται επιδείνωση των δεικτών που...
Περισσότερα...
Έτοιμες είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν στην καταγγελία μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Έγινε το «ξεσκαρτάρισμα» των υποθέσεων και...
Περισσότερα...
Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 240 δισ. ευρώ «στοιχειώνουν» την ελληνική οικονομία, ενώ κάθε μήνα ο λογαριασμός «φουσκώνει» με...
Περισσότερα...
Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και...
Περισσότερα...
Top