webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Τα «κόκκινα» δάνεια και τα στελέχη των τραπεζικών καταστημάτων

06 Φεβ 2017
 Κόκκινα δάνεια
Πατήστε play στο βίντεο και ακούστε τον συνεργάτη μας, Παναγιώτη Κοκκινίδη να αναφέρεται στα κόκκινα δάνεια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τα τραπεζικά στελέχη.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα κόκκινα δάνεια, περνάει μέσα από την συζήτηση και τον διάλογο μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Κώδικας δεοντολογίας τραπεζών, συνεργάσιμος δανειολήπτης, δηλώσεις και συζητήσει ανώτατων στελεχών και διοικητών τραπεζών, επαληθεύουν το αληθές της προηγούμενης πρότασης και ήδη έχει φανεί (σε μικρό βέβαια ακόμη βαθμό) κλίμα συνεργασίας για την ρύθμιση και διευθέτηση κόκκινων και μη δανείων.

Η διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στάση των τραπεζών αν και σωστή έχει έρθει καθυστερημένα και σε λάθος στιγμή. Έχει έρθει σε μια περίοδο όπου σημαντικός αριθμός αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν με την λήψη απόφασης (decision making) έχουν αφαιρεθεί από τους δ/ντες των τραπεζικών καταστημάτων και από στελέχη υπεύθυνα για b2b και private banking, περιορίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό πρωτοβουλίες που στο παρελθόν είχαν και ήταν ικανές να παρέχουν λύσεις στους πελάτες του εκάστοτε καταστήματος.

Δυστυχώς κρίσιμος χρόνος χάθηκε διότι όταν υπήρχε αυτή η δυνατότητα , οι διοικήσεις των τραπεζών αντί για συνεργασία και συναίνεση προς την κατεύθυνση λύσης , είχαν αδιάφορη για τις ανάγκες του πελάτη τους στάση, δεν άκουγαν και αντιμετώπιζαν επιθετικά, κακόπιστα έως και αλαζονικά όποιον είχε οικονομικό πρόβλημα.

Τότε που οι διευθυντές επισκέπτονταν τον πελάτη-επιχείρηση

Όμως ποτέ δεν είναι αργά και σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να μην χαθεί. Τα συσσωρευμένα λάθη των έξι προηγούμενων ετών προσφέρουν γνώση και εμπειρία η οποία θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Οι διευθυντές και τα στελέχη των τραπεζικών καταστημάτων πρέπει να οργώσουν πάλι την αγορά, κλείνοντας τα δάνεια που κάποτε χορήγησαν

Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις βασικές γνώσεις και αρχές, όταν τα τραπεζικά προϊόντα και οι υπηρεσίες είχαν επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών των πελατών τους, όταν ο διευθυντής και τα στελέχη του εκάστοτε καταστήματος δεν ήταν καθηλωμένα σε μια καρέκλα με ρόλο διεκπεραιωτικό, με τις ώρες τους να τις περνούν διαβάζοντας δεκάδες σελίδες κανονισμών, διευκρινιστικών εγκυκλίων, οδηγιών κλπ, αλλά έβγαιναν έξω από αυτό και επισκεπτόταν τους πελάτες τους , μιλούσαν μαζί τους, γνώριζαν τις επιχειρήσεις τους και την καθημερινότητα τους και τους πρόσφεραν τις λύσεις που ήταν κατάλληλες για την περίπτωση τους.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να αποδεχτούν το σίγουρο και βέβαιο γεγονός , που δεν είναι άλλο από το ότι η συγκέντρωση των εξουσιών , το συγκεντρωτικό και ιεραρχικό σύστημα έχει πλέον αποτύχει παταγωδώς (άποψη μου αποτελεί ότι η συγκέντρωση απόφασης σε ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον που απευθύνονται και την καθημερινότητα αυτού, είναι από τις κύριες αιτίες της οικονομικής κρίσης και της αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού).

Η διοίκηση και λειτουργία των τραπεζικών (και όχι μόνο) οργανισμών θα πρέπει να επανεφευρεθεί προς την κατεύθυνση διοχέτευσης της διαδικασίας λήψης απόφασης στην πρώτη γραμμή, εκεί όπου οι ανάγκες των ανθρώπων συναντιούνται με αυτές των οργανισμών, στην πηγή της αιτίας ύπαρξης του τραπεζικού οργανισμού.

Όπως τα έτη από το 2000 έως και το 2007 τα στελέχη των τραπεζικών καταστημάτων αλώνιζαν την αγορά πουλώντας τραπεζικά προϊόντα σε κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, υλοποιώντας την επιθετική πολιτική πωλήσεων των διοικήσεων τους, έτσι τώρα θα πρέπει να ξαναβγούν στην αγορά ώστε να επισκεφθούν, να ακούσουν, να συζητήσουν με τους ίδιους τους πελάτες και να διερευνήσουν λύσεις που θα τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν , να επιβιώσουν και να σχεδιάσουν τη επόμενη μέρα της οικονομικής τους ανάκαμψης.

Αυτή ακριβώς θα πρέπει να είναι η τελευταία οδηγία που θα έρθει από την κεντρική διοίκηση, συνοδευόμενη με μία ακόμη : αυτή της αυτοδιαχείρισης, ώστε κάθε κατάστημα/ μονάδα να είναι υπεύθυνη για την άμεση συγκέντρωση και επίλυση των προβλημάτων των πελατών της (βέβαια προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόταση της αυτοδιαχείρισης απαιτείται μια γενναία απόφαση του ΔΣ των τραπεζών για αλλαγή φιλοσοφίας και δομής του υπάρχοντος συστήματος).

Τράπεζες με ανθρώπινο πρόσωπο

Η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στην άμεση διαδικασία επεξεργασίας και άρα επίλυσης των προβλημάτων των πελατών του εκάστοτε καταστήματος, στην μεταφορά της δυναμικής από τα γραφεία στα καταστήματα, στην εξοικονόμηση και καλύτερη κατανομή των ανθρώπινων πόρων, στην δημιουργία ανθρώπινου προσώπου για την τράπεζα, στην διμοιρία δεσμών με τους πελάτες και άρα συνέπειας τήρησης των συμφωνηθέντων, στην εξάλειψη του φαινομένου bottleneck που σήμερα είναι υπεύθυνο όχι μόνο για τους αργούς ρυθμούς επίλυσης αλλά και για την μη αναγνώριση των ιδιαίτερων προβλημάτων της εκάστοτε περίπτωσης, καθότι αναγκαστικά προκρίνονται μαζικές λύσεις στην λογική του μέσου όρου.

Εάν πραγματικά υπάρχει επιθυμία για επίλυση του θέματος των κόκκινων και όχι μόνο δανείων (διότι και οι συνεπείς θα πρέπει να προσεχθούν), τότε θα πρέπει να άμεσα να αναγνωριστεί ότι η επίλυση του είναι στα χέρια των ανθρώπων που είχαν ενεργήσει για την χορήγηση τους, ώστε να κλείσει ο κύκλος που είχε ανοίξει με την πώληση τους.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Την πλάτη στις ρυθμίσεις δανείων με βάση τα όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας έχουν γυρίσει οι δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με...
Περισσότερα...
Τις πρώτες σημαντικές πιέσεις τόσο στο μέτωπο των καταθέσεων όσο και στα «κόκκινα» δάνεια δέχονται οι τράπεζες, εξαιτίας της επιδείνωσης του...
Περισσότερα...
Τη στάση πληρωμών από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των δανείων, φοβούνται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, στο...
Περισσότερα...
Έτοιμες είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν στην καταγγελία μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Έγινε το «ξεσκαρτάρισμα» των υποθέσεων και...
Περισσότερα...
Top