webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

"Κόκκινος" συναγερμός σε Αθήνα και Βρυξέλλες

02 Φεβ 2017
 Multisource  Κόκκινα δάνεια
Tο θέμα των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων έβαλε στην Βουλή με την ομιλία του και ο πρωθυπουργός, σχετίζοντάς τες και ηθικά, με τη διαχείριση των δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

«Κόκκινος συναγερμός» έχει ανάψει σε Αθήνα και Βρυξέλες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το θέμα να απασχολεί έντονα και τη συνεδρίαση της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά και τις τράπεζες να μην κρύβουν την αγωνία τους, ακόμα και στη συνάντηση της ΕΕΤ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όσο θολώνει το τοπίο στην αξιολόγηση, είναι άγνωστο αν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ανήκει στο 1/3 (σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο) των θεμάτων της συμφωνίας που έχει κλείσει αλλά δεν έχει υλοποιηθεί με νόμο ή περιλαμβάνεται στο τελευταίο τρίτο που η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει με πολιτική διαπραγμάτευση.

Tο θέμα των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων έβαλε στην Βουλή με την ομιλία του και ο πρωθυπουργός, σχετίζοντάς τες και ηθικά, με τη διαχείριση των δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα.

Η δεύτερη παρατήρηση-είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεοκοπημένα μέσα ενημέρωσης ώστε να υποστηρίζουν τις πολιτικές σας, την ίδια περίοδο που ο ελληνικός λαός κλήθηκε να τις ανακεφαλαιοποιήσει δύο φορές, πληρώνοντας συνολικά 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες, με δανεισμό που, βεβαίως, αύξησε το χρέος της χώρας».

Μητσοτάκη: Προς τι η καθυστέρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού;

Εβδομάδα..."κόκκινων" δανείων με την πορεία τους να ανησυχεί κυβέρνηση, ΔΝΤ, δανειστές, τραπεζίτες

Το θέμα της καθυστέρησης στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έθεσε από την Βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Γιατί, κύριε Τσίπρα, καθυστερείτε τόσο πολύ στην τοποθέτηση διοικήσεων στις τράπεζες;

Γιατί καθυστερείτε στην καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και ενός πλαισίου διευθέτησης και επίλυσης του θέματος των «κόκκινων» δανείων, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ανασάνουν οι τράπεζες και να δώσετε πραγματική ρευστότητα στην αγορά; Υπάρχει κάποια δικαιολογία γιατί οι μεγάλες συστημικές τράπεζες παραμένουν ακέφαλες εδώ και επτά, οκτώ μήνες»;

Τσακαλώτος: Δεν διορίζουμε τραπεζίτες όπως εσείς κ.Μητσοτάκη

Συνολικά στο ερώτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας περί καθυστερήσεων, αλλά και ειδικά στο θέμα των Τραπεζών, απάντησε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, αφού δεν τα …κατάφερε στην Βουλή και υπήρξε και ο πολλών ερμηνειών, διαπληκτισμός του με τον Νίκο Βούτση.

«Εξάλλου –αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ανακοίνωσή του-μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση. Όπως, άλλωστε, εξήγησε  χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να “συμβιβαστούμε” για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Και κάτι ακόμα: Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα.Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον πρωθυπουργό.

Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

ΝΔ: Εθνική γραμμή είναι να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση Τσίπρα

«Εθνική γραμμή για τη χώρα είναι να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είναι ο ίδιος αποκλειστικά υπεύθυνος για τα σκληρά μέτρα «που έχει ήδη συμφωνήσει».

«Ας ενημερώσει και τον υπουργό Οικονομικών του, που κάνει τάχα πως δεν γνωρίζει», συνεχίζει η ΝΔ σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, στη Βουλή, ανέφερε 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

«Αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, από ανικανότητα και ιδεοληψία δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει, χωρίς να τις επιβάλλει κάνεις, γιατί φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλοι απέναντι σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Πέρα από την κόντρα Κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τα «κόκκινα» δάνεια είναι ο πιο βαρύς πονοκέφαλος των τραπεζών (ιδιαίτερα αν οι καθυστερήσεις δημιουργήσουν «έδαφος» στους δανειστές να βάλουν στο τραπέζι νέα ανακεφαλαιοποίηση), που σύμφωνα με το euro2day, την Τετάρτη εκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, είδαν και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως γράφει η Έλενα Λάσκαρη …«Υψηλά ιστάμενα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι αν η διαπραγμάτευση κρατήσει μήνες και φτάσουμε στο καλοκαίρι χωρίς δόση από τον ESM, «θα πάθουμε το 2017, ό,τι πάθαμε το 2015».

Σε ερώτηση αν το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ορατό, η απάντηση επί του παρόντος είναι αρνητική. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως «συντηρούν» στο προσκήνιο τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με τον τελευταίο να θυμίζει και τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ. Και όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, καταιγιστικές εξελίξεις είναι ικανές να ανατρέψουν την εικόνα της επαρκούς ανακεφαλαιοποίησης που καταγράφουν σήμερα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες».

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν την Κυβέρνηση να ξεπεράσει το «αγκάθι» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαμεσολάβηση, προσφέροντας το οι ίδιες, ενώ περιμένουν να κάνει καθαρό και η κυβέρνηση το θέμα της νομικής προστασίας των στελεχών τους που θα βάλουν βαριές υπογραφές, στα κόκκινα δάνεια.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση, τράπεζες και δανειστές, όλοι ακούν αλλά μόνο ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM το παραδέχεται, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, για διαχείριση μέρους των «κόκκινων» δανείων (μέσω μιας ευρωζωνικής bad bank) , ώστε να προστατευθούν από ζημιές οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Φώφη Γεννηματά: Διακομματική με πρώτο μέλημα τις θέσεις εργασίας

Από την πλευρά της, στην Βουλή, η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» κάλεσε σε άμεση δημιουργία διακομματικής επιτροπής τόσο για τα ζητήματα των μέσων αλλά και των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων.

«Από το πρωί έχω κάνει δημόσια παρέμβαση κι έχω ζητήσει διακομματική επιτροπή, γιατί αυτά τα θέματα, κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να λύνονται θεσμικά πάνω από το τραπέζι, συλλογικά, με την προσπάθεια όλων των κομμάτων της Βουλής -των δημοκρατικών τουλάχιστον- και όχι σε κρυφές συναντήσεις και με κομισάριους.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να ανταποκριθείτε στην παρέμβασή μου και να σχηματίσετε αύριο το πρωί διακομματική επιτροπή για να σώσουμε θέσεις εργασίας και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις που αυτή την στιγμή είναι σε αδιέξοδο».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Γιατί δεν εξετάσατε πως έγιναν τα 40 «κόκκινα» δις. μεγάλων ομίλων;

Το συνολικό θέμα των «κόκκινων δανείων» με αφετηρία αυτά των κομμάτων και των ΜΜΕ, έθεσε στην Βουλή, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Επιχειρείτε να συσκοτίσετε το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα τα υπολόγισε σε 100 δισεκατομμύρια. Και από αυτά, υπολογίζεται ότι τα 60 δισεκατομμύρια είναι «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Τα 12 δισεκατομμύρια τα οφείλουν οκτακόσιοι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρια άλλες έξι χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλαδή, 40 δισεκατομμύρια από «κόκκινα» δάνεια οφείλονται από μεγάλους ομίλους. Και, βέβαια, είναι «κόκκινα» δάνεια αυτά.

Αλήθεια, γιατί δεν έγιναν αντικείμενο εξέτασης και αυτά τα 40 δισεκατομμύρια, τα οποία δόθηκαν σε αυτούς τους ομίλους; Από τις εργασίες της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα δάνεια προς τα νοικοκυριά από αυτά προς τις επιχειρήσεις.

Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έχουν, βέβαια, υψηλότερα επιτόκια και άρα είναι πιο ακριβά. Τα στεγαστικά δάνεια διασφαλίζουν τις τράπεζες με εμπράγματες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, όπως είναι η υποθήκη ακινήτου. Αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν χαμηλά επιτόκια και σε μεγάλο βαθμό δίνονται χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.

Επιβεβαιώνεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί την καρδιά του συστήματος, τροφοδοτώντας με φθηνό χρήμα τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που οδηγεί σε μακροχρόνια ομηρία μέσω του δανεισμού τα λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις».

 

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Το σχέδιο για μια πανευρωπαϊκή bad bank, που θα διαχειριστεί «κόκκινα» δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ στην πραγματική τους αξία, με πιθανή χρηματοδότηση...
Περισσότερα...
Η Moody’s ανοίγει τον φάκελο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση τις καθυστερήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ στην ίδια γραμμή...
Περισσότερα...
Στην αποκλειστική αξιολόγηση και δικαιοδοσία των τραπεζών θα αφήνει τους χειρισμούς στα "κόκκινα" δάνεια, η πρόβλεψη του νόμου για την παροχή κάλυψης...
Περισσότερα...
«Το ευρώ είναι η ασπίδα μας» απετέλεσε το κεντρικό σημείο στην ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σε εκδήλωση του...
Περισσότερα...
Top