webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

SOS και από ΔΝΤ για τα "κόκκινα" δάνεια

30 Ιαν 2017
 Multisource  Κόκκινα δάνεια
Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών, καθώς θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους και κυρίως, τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η Moody’s ανοίγει τον φάκελο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση τις καθυστερήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και το ΔΝΤ που επιμένει στην πλήρη άρση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία.

Στην εμπιστευτική έκθεση 38 σελίδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που έφερε χθες στη δημοσιότητα η «Καθημερινή της Κυριακής» περίοπτη θέση έχουν τα κόκκινα δάνεια. Η οικονομική ανάκαμψη στον τραπεζικό τομέα περνά μέσα από τις μεταρρυθμίσεις τους και μέχρι στιγμής η αργή αντιμετώπισή τους, η καθυστέρηση στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις δυσχεραίνει την ανάκαμψη.

Το kokkinodaneio.gr προ ημερών τοποθετήθηκε διεξοδικά για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο χρόνο εφαρμογής του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος ακουμπά σε τομέα υψίστης σημασίας για τα σχέδια SSM -Τράπεζας της Ελλάδος με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να αγχώνεται και λόγω της συνεχιζόμενης αναβολής στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των  τραπεζών με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών, καθώς θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους και κυρίως, τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019» αναφέρει, ενδεικτικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι «η έγκαιρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό σύστημα».

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει στη συνέχεια ο Οίκος προσδοκούν στην άμεση ολοκλήρωση της αναθεώρησης του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. «Αυτή όμως, έχει καθυστερήσει λόγω της εκκρεμούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης» σπεύδει να προσθέσει.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι επίσης σημαντική για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ, χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και τη μείωση της εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

«Η πολυαναμενόμενη επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξαρτάται επίσης από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» υπενθυμίζει παράλληλα.

Λύση κοινού διαχειριστή προωθούν οι τράπεζες

Ο χρόνος πιέζει και τα αντανακλαστικά των τραπεζών δοκιμάζονται. Οι τελευταίες ετοιμάζουν –όπως διαβάζουμε στο capital.gr από τη Νένα Μαλλιάρα- κοινό φορέα διαχείρισης για τα προβληματικά δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων.

Πιέζει περισσότερο την κυβέρνηση η έκθεση του ΔΝΤ και η αξιολόγηση του οίκου Moody's

Ο σχεδιασμός  προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού διαχειριστή (servicer) και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο οποίος θα καλύψει το κενό ενδιαφέροντος από τις εταιρίες διαχείρισης NPLs, οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο για τα "κόκκινα" δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και τα δάνεια της λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, καταναλωτικά).

Μένοντας εκτός της "ατζέντας" των εταιριών διαχείρισης, τα δάνεια προς υπερχρεωμένες μεσαίου μεγέθους επιχειρήσειςθα πρέπει να τύχουν συνολικής αντιμετώπισης από τις τράπεζες, καθώς αποτελούν ενιαίο και δύσκολο πρόβλημα. Παράλληλα, πρόκειται για δάνεια που δεν μπορούν να ενταχθούν στη στρατηγική αντιμετώπισης που θα ακολουθηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτό διότι πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων με δανεισμό από 5 έως 20 εκατ. ευρώ η καθεμία, στα οποία εμπλέκονται όλες οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση, με ποσά δανεισμού 1 – 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ανά συμμετοχή.

Η "διανομή" αυτή εμποδίζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα συντονιστικού μηχανισμού επίλυσης με μία "πρωταγωνίστρια" τράπεζα, όπως θα συμβεί με τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα, επιβαρύνοντας το εγχείρημα αντιμετώπισης των μεσαίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με "πολύ κόπο, πολλά έξοδα και λίγο ζουμί". Κατόπιν αυτού, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβληματικών μεσαίων επιχειρήσεων θα καλυφθεί με τη δημιουργία servicer με τη βοήθεια των τραπεζών.

Το 20% των «μεσαίων» κρίνονται μη βιώσιμες

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το 20% των υπερχρεωμένων μεσαίων επιχειρήσεων από το σύνολο όσων έχουν πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού τους, κρίνονται μη βιώσιμες. Ειδικά, μάλιστα, τη στιγμή που τα σημάδια για την κατανάλωση είναι απογοητευτικά βάσει των πραγματικών δεδομένων.

Όπως εξηγούν, μπορεί τα τελευταία νούμερα για την κατανάλωση να εμφανίζονται αυξημένα, ωστόσο, αυτό αποτελεί συνέπεια της "νομιμοποίησης"  μέρους της κατανάλωσης μέσω της χρήσης "πλαστικού" χρήματος. Δηλαδή, μέρος της κατανάλωσης που γινόταν με μετρητά και συνιστούσε κομμάτι της μαύρης Οικονομίας, αναγκαστικά δηλώθηκε μέσω της αύξησης της χρήσης των καρτών πληρωμής, εμφανίζοντας έτσι αύξηση σε τζίρους που υπήρχαν ήδη. 

Στην πραγματικότητα, τόσο η κατανάλωση όσο και οι τζίροι των επιχειρήσεων ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ενδεικτικό του ισχυρισμού αυτού είναι η πτώση του τζίρου των super markets κατά 16% το 2016, όταν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν "προτεραιότητα" στην κατανάλωση και επιπλέον ο τζίρος τους πραγματοποιείται σε ποσοστό 80% με χρήση καρτών.

Τα στοιχεία για την κατανάλωση προμηνύουν πολύ δύσκολο μέλλον και για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των αγορών τους μέσω συγχωνεύσεων. 

Η ασάφεια του εξωδικαστικού

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κι η ασάφεια σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις θα πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.      

Ως τα τέλη του 2019 -σύμφωνα με το πλάνο-τα "κόκκινα" δάνεια πρέπει να μειωθούν κατά 41 δις. ευρώ, με ότι κινδύνους συνεπάγεται η περιορισμένη χρονικά περίοδος που θα δοθεί στους επιχειρηματίες για να υπαχθούν στη ρύθμιση.  

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο ορίζονται ως εξής:

  1. Ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία Β' Κατηγορίας) κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.
  2. Ο οφειλέτης που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία Γ' Κατηγορίας) κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης:

    (α) έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή

    (β) έχει θετική καθαρή θέση (equity).

Ελάχιστες επιχειρήσεις τηρούν αυτά τα κριτήρια 

Με βάση αυτά τα κριτήρια, η συντριπτική πλειονότητα των προβληματικών επιχειρήσεων δεν θα έχει τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο, αφού ελάχιστες είναι αυτές που πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η συγκεκριμένη διάταξη ήδη προκαλεί την αντίδραση των τραπεζών αλλά και της αγοράς καθώς, αν παραμείνει ως έχει, θα περιορίσει δραστικά την περίμετρο του νόμου, εμποδίζοντας την επίτευξη των στόχων που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% ως το τέλος του 2019.

Ικανοποίηση μόνο για το ακαταδίωκτο  

Στην αγορά υπάρχει ικανοποίηση μόνο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θεσμοθετήσει το «ακαταδίωκτο» για στελέχη τραπεζών αλλά και όσους έχουν την επιμέλεια ή τη διαχείριση δημόσιας, δημοτικής, κοινοτικής περιουσίας ή περιουσίας Ν.Π.Δ.Δ. Η ασυλία αφορά σε τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες για αναδιαρθρώσεις δανείων ή διαγραφές απαιτήσεων, που θα διενεργηθούν βάσει των διατάξεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Με την παραπάνω ρύθμιση καλύπτονται τόσο υπάλληλοι εφοριών και ταμείων, όσο και αυτοί των ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που θα κληθούν να χειριστούν χιλιάδες υποθέσεις εξωδικαστικής ρύθμισης απαιτήσεων από επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, προβλέπεται άσκηση ποινικής δίωξης μόνο κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η αναφορά θα πρέπει να τεκμηριώνει ειδικά και εμπεριστατωμένα ότι οι ανωτέρω πράξεις τελέστηκαν κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των όσων ορίζουν οι εσωτερικοί κανονισμοί και το καταστατικό του φορέα.

Για τα τραπεζικά στελέχη, η παροχή νομικής κάλυψης ισχύει εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) οι πράξεις ή παραλείψεις τελούνται με σκοπό, είτε την είσπραξη μέρους τουλάχιστον της απαίτησης είτε, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, τη συνέχιση της δραστηριότητας επιχείρησης με βάση συμφωνία εξυγίανσης ή σχέδιο αναδιοργάνωσης και διάσωσης αυτής και μέσω αυτής, στην εξασφάλιση είσπραξης τουλάχιστον μέρους της απαίτησης.

β) δεν έχουν παραβιαστεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

γ) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε πιστωτικού και χρηματοδοτικού ιδρύματος, που κρίνουν αιτιολογημένα ότι προβλέπεται ανέφικτη η είσπραξη του συνόλου της απαίτησης.

Πρόκειται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για διάταξη που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς η παροχή νομικής κάλυψης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν γενναίες ρυθμίσεις δανείων σε χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, που θα κριθούν βιώσιμες.

Forum και ομάδα "κρούσης" για τα "κόκκινα" δάνεια

Υπάρχουν όμως και αυτές που δεν έχουν προοπτικές βιωσιμότητας και σ΄ αυτές οι τράπεζες θα αναζητήσουν την εξεύρεση συναινετικών λύσεων στο τραπέζι του Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων που θα συνεδριάζει σε τακτή βάση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στο Forum αυτό θα συζητούνται οι περιπτώσεις μεγάλων "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, με άνοιγμα 40 – 50 εκατ. ευρώ και άνω, με στόχο να συμβιβαστούν οι διαφορετικές "ατζέντες" των τραπεζών και το διαφορετικό "προφίλ" του δανεισμού της κάθε εταιρίας ανά τράπεζα.

Επικεφαλής συντονίστρια τράπεζα του όλου εγχειρήματος αποφασίστηκε να τεθεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει και τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς – έκθεση στα επιχειρηματικά δάνεια. Για το λόγο αυτό, στο διατραπεζικό Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων που πρόκειται να συσταθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, θα προεδρεύει ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Παπασπύρου.

Το γεγονός ότι τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια θα συζητούνται σε ειδικό Forum, καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της αντιμετώπισής τους, αφού η κάθε τράπεζα ως πιστωτής έχει τη δική της ατζέντα, ενώ και το προφίλ του δανεισμού της κάθε εταιρίας είναι διαφορετικό ανά τράπεζα. Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση κομβικές για την Οικονομία αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων ή και σε αδιέξοδο τις διαδικασίες, γεγονός που οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν. Εκτός αυτού, οι περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών μπορεί να απαιτήσουν και ειδικούς χειρισμούς, πράγμα που προβλέπει και το μνημόνιο στο σκέλος της αντιμετώπισης των NPLs μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το ΔΝΤ ζητάει την άρση προστασίας για την πρώτη κατοικία

Το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, αναφέρει το mignatiou.com, το οποίο έχει στην διάθεση του την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιασθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή το Ταμείο θεωρεί πως το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μείωση των "κόκκινων" δανείων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του άρθρου 4 "αν και οι ελληνικές αρχές τροποποίησαν το νομικό καθεστώς για την ατομική και την εταιρική πτώχευση, αναθεώρησαν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και επέτρεψαν τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων", ωστόσο το νομικό οπλοστάσιο δεν είναι ακόμη πλήρως αποτελεσματικό , καθώς "οι περιορισμοί για την πρώτη κατοικία παραμένουν, η δημιουργία του επαγγέλματος συνδίκου της πτώχευσης έχει καθυστερήσει και το παράγωγο δίκαιο παραμένει σε εκκρεμότητα".

Η διατύπωση αυτή αποτυπώνει με σαφήνεια τη θέση του Ταμείου ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να παύσει. Το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι απαραίτητες "αποφασιστικές ενέργειες" για την αποκατάσταση τόσο των τραπεζικών ισολογισμών όσο και των λογιστικών καταστάσεων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή σε μια βιώσιμη πιστωτική επέκταση.

Υπογραμμίζει δεν πως αν και οι τρέχουσες στρατηγικές των τραπεζών στοχεύουν σε μείωση του συνολικού δείκτη δανείων σε καθυστέρηση στο 48%,42% και 34% από το 2017, το 2018 και 2019 αντίστοιχα αυτή η καθυστερημένη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι σύμφωνη με το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο και τις αναπτυξιακές παραδοχές της ελληνικής κυβέρνησης.

Infographics
Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Σε ανοικτή γραμμή για το ελληνικό θέμα του χρέους και της αξιολόγησης βρίσκονται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr και της...
Περισσότερα...
Θυμάστε που γράφαμε σε ένα πρόσφατο «editorial» ότι ψάχνουν νέα τιμωρία για τον Αλέξη Τσίπρα; Ιδού λοιπόν: Ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στα νησιά,...
Περισσότερα...
Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής» δεν αρκείται μόνο στα σκληρά μέτρα που προτείνει για...
Περισσότερα...
Στο σημείο μηδέν ξανά η διαπραγμάτευση μετά τις χθεσινές εξελίξεις που αιφνιδίασαν την κυβέρνηση που περίμενε ότι κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη θα...
Περισσότερα...
Top