webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
 • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
 • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
 • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Χρειάζεται ένας «μπούσουλας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

28 Δεκ 2016
 Κόκκινα δάνεια
Δικαιολογημένα έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις το ερώτημα, κατά πόσο υπάρχουν σαφή και εκλαϊκευμένα κριτήρια που να ορίζουν το «ποιος έχει την εμπορική ιδιότητα», με αποτέλεσμα μόνο ένας ειδικός να μπορεί να δώσει επαρκείς λύσεις σε έναν ενδιαφερόμενο επιχειρηματία.
 • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Αποτελεί …αδιαπραγμάτευτη αλήθεια ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η οποία παρατείνεται καθώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των επιχειρηματικών χρεών σε τράπεζες, δημόσιο, ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους βρίσκεται στην ατζέντα της β΄ αξιολόγησης.

Για όσους δεν είναι επιχειρηματίες, το θεσμικό πλαίσιο έχει ρυθμιστεί , σχεδόν στο σύνολό του, αφού γι αυτούς ισχύει ο νόμος Κατσέλη με τις τελικές τροποποιήσεις του. Η καθυστέρηση στη β΄ αξιολόγηση δημιουργεί ωστόσο θέματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Ήδη από το καλοκαίρι γνωρίζω πολλούς επιχειρηματίες που περιμένουν πως και πώς να ολοκληρωθεί για να βάλουν σε μια σειρά τα δάνειά τους.

Ας θυμηθούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που κρατούν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές μετά από εφτά χρόνια βαθιάς κρίσης. Τους αποκαλώ «ήρωες» και οι περισσότεροι πραγματικά είναι τέτοιοι.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θέλουμε να κλείσει όσο γίνεται νωρίτερα η διαπραγμάτευση , όχι όμως με κάθε κόστος. Είναι κρίσιμα ζητήματα όπως τα εργασιακά και η ελάφρυνση του χρέους , πρέπει να κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα και μια μικρή καθυστέρηση δεν θα φέρει κάποιο πρόβλημα γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε μια κατάσταση αναμονής.

Η κυβέρνηση, οι επιχειρηματίες και οι τράπεζες-ειδικά αυτές- δεν κάνουν επιθετικές ενέργειες αυτό το διάστημα περιμένοντας να κατασταλάξει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση αναμονής, δεν γίνεται όμως να κλείσουν τα ζητήματα πρόχειρα και με υποχωρήσεις που δεν αρμόζουν στο εθνικό συμφέρον.

Το αγωνιώδες ερώτημα για την προστασία της α΄ κατοικίας και η εμπορική ιδιότητα

Ωστόσο το πιο συχνό και αγωνιώδες ερώτημα που ακούει κανείς μιλώντας με τον κόσμο συγκεντρώνεται στην προστασία της α΄ κατοικίας, ειδικά για τον δανειολήπτη που δεν έφταιγε για το ποτάμι της κρίσης που πέρασε μέσα από την καθημερινότητά του.

Για το ζήτημα αυτό –που είναι οριακό για την ελληνική κοινωνία-ακούγονται πολλά και καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί πολλές φορές η υπερπληροφόρηση οδηγεί σε παραπληροφόρηση.

 1. Η προστασία της α΄ κατοικίας ισχύει για τους 170.000 που έχουν υπαχθεί ήδη στο νόμο Κατσέλη.
 2. θα ισχύει και για όσους υπαχθούν σ΄ αυτόν έως το τέλος του 2018 κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, πρωτεύον στοιχείο που δεν τονίζεται όσο πρέπει από όλους μας.      

Πέρσι τέτοια εποχή, τελειώνοντας το 2015 και μπαίνοντας το 2016 βγαίνανε κάποιοι σε καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής τηλεθέασης κι έλεγαν πως λήγει ο νόμος Κατσέλη, οπότε έχει περάσει στον κόσμο ότι ο νόμος έληξε.

Ο νόμος κατ΄ αρχήν θα ισχύει για πάντα, η προστασία της α΄ κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη είναι που ισχύει για άλλα δύο χρόνια (αυτό βέβαια δεν περιλαμβάνει κατοικίες τεράστιας αξίας σε ακριβές γειτονιές ή παραθαλάσσιες περιοχές, αυτό είναι που άλλαξε από 1.1.2016. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων δεν προστατεύονται, αλλά συνήθως οι έχοντες τέτοια σπίτια δεν έχουν και ανάγκη προστασίας).            

Για να υπαχθείς όμως στο νόμο Κατσέλη δεν πρέπει να έχεις την εμπορική ιδιότητα και σ΄ αυτό το σημείο δημιουργείται γκρίζα ζώνη που χρειάζεται διαύγαση κι αποσαφήνιση.

Δικαιολογημένα έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις το ερώτημα, κατά πόσο υπάρχουν σαφή και εκλαϊκευμένα κριτήρια που να ορίζουν το «ποιος έχει την εμπορική ιδιότητα», με αποτέλεσμα μόνο ένας ειδικός να μπορεί να δώσει επαρκείς λύσεις σε έναν ενδιαφερόμενο επιχειρηματία.

Εκτιμώ ότι πρέπει –σύντομα μάλιστα-να υπάρξει ένας «μπούσουλας» με ευκρινείς σταθερές (τζίρος, υπάλληλοι, όγκος συναλλαγών κλπ), βάση των οποίων θα ορίζεται ποιοι από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες έχουν την εμπορική ιδιότητα ώστε:

 • ή να υπαχθούν-μέχρι το τέλος του 2018-στο νόμο Κατσέλη
 • ή να υπαχθούν στο νόμο για επιχειρηματικά χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι –κυβέρνηση, πολιτικοί, επιμελητήρια, σύλλογοι κλπ-να οπλίσουμε με σαφήνεια αυτούς που λέμε «μαγαζάτορες» και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 • Για τους επιχειρηματίες κι όσους έχουν την εμπορική ιδιότητα η αυτόματη προστασία της α΄ κατοικίας καταργήθηκε στο τέλος του 2014. Έκτοτε υπάρχει ένα μορατόριουμ, οι τράπεζες απέχουν από επιθετικές κινήσεις και πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας περιμένοντας να φτάσουμε στο νόμο που θα ρυθμίσει και τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια.
 • -Ίσχυε παλιότερα ο 4307/2014, ο οποίος δεν ήταν τόσο εφαρμόσιμος , είχε αρκετά ακανθώδη, δυσλειτουργικά μέρη κι έτσι δεν λειτούργησε στον επιχειρηματικό κόσμο. Περιμένουμε τώρα λοιπόν το νόμο που θα ψηφιστεί με τη β΄ αξιολόγηση να ρυθμίσει και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

O Κώδικας Τραπεζικής Δεοντολογίας και η κυβερνητική πρόνοια για τα funds

Για τις περιπτώσεις που δεν ισχύει ο νόμος Κατσέλη ή ο επερχόμενος για τα επιχειρηματικά δάνεια, ισχύει ο Κώδικας Τραπεζικής Δεοντολογίας ο οποίος έχει γίνει φιλικότερος προς τον δανειολήπτη.

Ακόμα και να μην χρησιμοποιήσεις το νόμο Κατσέλη ή τους νόμους για τα επιχειρηματικά δάνεια που ισχύουν ή θα ισχύσουν στο άμεσο μέλλον ο Κώδικας Τραπεζικής Δεοντολογίας σου δίνει πολλές δυνατότητες για να μην χάσεις το κεραμίδι σου, έννοια που για τους Έλληνες σημαίνει πολλά…

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επίσης, εντείνονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα οι ερωτήσεις για τον ρόλο και την δυνατότητα ελέγχου των funds στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Στον τομέα αυτό έχουμε λάβει πρόνοιες γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία του κόσμου. Οι πρόνοιες έχουν ληφθεί στο νόμο που προέβλεψε το άνοιγμα της αγοράς το οποίο ήταν συμφωνημένο ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν γίνεται να μην ανοίξεις την αγορά των τραπεζικών δανείων.

 • Η βασικότερη πρόνοια είναι ότι ισχύει το ελληνικό δίκαιο και για τα funds.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν αγοραστεί στο μέλλον –γιατί ακόμα είμαστε στο αρχικό στάδιο-το δάνειο ενός δανειολήπτη είτε είναι νοικοκυριό, είτε επιχειρηματίας, μπορεί να μπει στο νόμο Κατσέλη.

 • Εφαρμόζεται επίσης ο νόμος προστασίας του καταναλωτή και όλες οι θετικές προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν εάν τα δάνεια ήταν στις τράπεζες κι όχι στα funds. Επίσης έχουν προβλεφτεί κάποιες προθεσμίες , δηλ. ο δανειολήπτης έχει ένα ολόκληρο χρόνο που ειδοποιείται από την τράπεζα πριν καταλήξει το δάνειο στα χέρια του fund, βάσει του οποίου μπορεί να το ρυθμίσει ή να κινηθεί νομικά ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του.

Το μεγάλο ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών

Μιλώντας με συναδέλφους –ως-δικηγόρος- μου λένε επιχειρηματολογώντας τώρα που θα έχουμε POS στα γραφεία μας από το νέο χρόνο και θα πληρώνουμε ΦΠΑ δεν είναι λογικό να μπούμε και στο νόμο με τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια;

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με παροχή υπηρεσιών θεωρούνται γι αυτούς τους νόμους φυσικά πρόσωπα κι όχι επιχειρηματίες. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, αλλά και χειροκίνητα επαγγέλματα, όπως κομμωτές, οδηγοί ΤΑΞΙ κ.ο.κ. όλοι οι παραπάνω θεωρούνται φυσικά πρόσωπα , γιατί δημιουργούν το κέρδος τους από πνευματική/φυσική καταπόνηση όπως λέμε εμείς οι νομικοί, οπότε μπορούν κι αυτοί να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη εκτός κι αν έχουν κάνει το γραφείο τους μια μεγάλη επιχείρηση.

Δηλαδή αν ένας δικηγόρος έχει 10 υπαλλήλους /εταιρεία τότε φεύγει από την απλή παροχή υπηρεσιών. Το ίδιο ένας κομμωτής. Αλλιώς είναι να είσαι ένας απλός κουρέας και διαφορετικό να έχεις τρία παραρτήματα και 15 υπαλλήλους. Γι αυτό κάθε περίπτωση κρίνεται ξεχωριστά.

Ο κανόνας, πάντως, είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπάγονται στο νόμο Κατσέλη και γι αυτό πρέπει όλοι τους να το σκεφτούν, αφού αφορά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και του επιχειρηματικού κόσμου. Πρέπει να σκεφτούν αν έχουν τέτοιο ζήτημα να προχωρήσουν σε υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

 

Video
Ο Γιάννης Θεοφύλακτος μιλά για τα κόκκινα δάνεια
 • 27 Δεκ 2016
 • Web TV
 • 1018 Views

Ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ δίνει έναν άμεσο οδηγό προστασίας της περιουσίας των επιχειρήσεων και της α΄κατοικίας των αδύναμων. 

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Βάσει του νόμου Κατσέλη μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων και χαμηλή δόση προς όλες τις τραπεζικές οφειλές, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά...
Περισσότερα...
Ένα από τα κομβικά και κρίσιμα ζητήματα στα οποία κρίνεται και θα κριθεί η κυβέρνηση αποτελεί η στάση της και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με...
Περισσότερα...
Η ρύθμιση -σε απόλυτη προτεραιότητα, με κάθε τρόπο και με τους πιο γρήγορους δυνατούς ρυθμούς – των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, έχει μπει...
Περισσότερα...
Η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό, φυσικό πρόσωπο, επαγγελματίας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από δάνεια, πιστωτικές...
Περισσότερα...
Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ,...
Περισσότερα...
Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και...
Περισσότερα...
Top