webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
 • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
 • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
 • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Μη φοβάστε τη διαπραγμάτευση. Οι τράπεζες έχουν αλλάξει στάση με τους οφειλέτες

14 Δεκ 2016
 Κόκκινα δάνεια
Όταν η μηνιαία δόση του δανείου ξεπερνά το 35% του μηνιαίου εισοδήματος, τότε θα πρέπει να ξεκινούν και οι ενέργειες για την ρύθμιση του.
 • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό, φυσικό πρόσωπο, επαγγελματίας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, δεν θα πρέπει να προκαλεί πανικό και να οδηγεί σε απόγνωση με συνέπεια λανθασμένες κινήσεις και αποφάσεις.

Ο οφειλέτης αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά από τις τράπεζες (χωρίς να μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία) οι οποίες είτε έχουν αναγνωρίσει ότι η συνδιαλλαγή και διερεύνηση λύσεων εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων είναι και προς όφελος τους (στοιχείο που αγνοούν παντελώς η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία), είτε υποχρεώνονται για αυτό από τον νόμο.

Αν και η αιτία για την οποία η τράπεζα μπαίνει σε διάλογο με τον εκάστοτε οφειλέτη έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και της τροπής που θα αυτές θα λάβουν, δεν θα προβούμε σε κάποια ανάλυση για τον προσδιορισμό της, διότι θα ασχοληθούμε με το πως ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει (και όχι εκμεταλλευτεί) το νέο περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τους διάφορους σχετικούς με τις οφειλές νόμους και κώδικες δεοντολογίας.

Όταν η μηνιαία δόση του δανείου ξεπερνά το 35% του μηνιαίου εισοδήματος, τότε θα πρέπει να ξεκινούν και οι ενέργειες για την ρύθμιση του. Και ποιες είναι αυτές;

 1. η συγκέντρωση εγγράφων
 2. η προσκόμιση τους σε κάποιον ειδικό (πχ δικηγόρο, λογιστή, οικονομολόγο)
 3. η επαφή με την τράπεζα ή την εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο

Συγκέντρωση εγγράφων :

Προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση του οφειλέτη και να δημιουργηθεί το οικονομικό του προφίλ, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα παρακάτω έγγραφα :

 • 1. δανειακή σύμβαση ή σύμβαση πιστωτικής κάρτας και τυχόν τροποποιήσεις αυτής
 • 2. τυχόν ρυθμίσεις σε εφορία , ασφαλιστικά ταμεία
 • 3. βεβαίωση οφειλών όπου αυτές υπάρχουν ( τράπεζα, εφορία , ασφαλιστικά ταμεία )
 • 4. εκκαθαριστικά των τελευταίων ετών (τουλάχιστον των 4 - 5 τελευταίων)
 • 5. πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ των τελευταίων ετών (τουλάχιστον 4-5 τελευταίων)
 • 6. τελευταίο Ε9
 • 7. τελευταίο Ε1
 • 8. βεβαίωση αποδοχών εργασίας ή κάρτα ανεργίας
 • 9. ιατρικά έγγραφα σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας
 • 10. αλληλογραφία με τράπεζα, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία εφόσον αυτή υπάρχει
 • 11. τυχόν άλλα έγγραφα (πχ μισθωτήρια συμβόλαια σε περίπτωση μίσθωσης, βεβαιώσεις σπουδών παιδιών, άδειες κυκλοφορίας σε περίπτωση οχημάτων

Επικοινωνία με κάποιον ειδικό

Εφόσον συγκεντρώσουμε τα έγγραφα, επόμενη κίνηση και πριν ξεκινήσει η συνδιαλλαγή με την τυράπεζα ή τον εκάστοτε δημόσιο φορέα, είναι η επικοινωνία με κάποιο ειδικό (πχ δικηγόρο, λογιστή, οικονομολόγο). Χρήσιμο κρίνεται τα έγγραφα να συνοδεύονται και από σύντομη αναφορά στο ιστορικό της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.

Αυτό που θα πρέπει κανείς να αναμένει από τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθεί είναι

 • η ενεργή και αληθινή ακρόαση,
 • η γνώση των δυνατοτήτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τραπεζών ή των οικονομικών υπηρεσιών και ασφαλιστικών ταμείων,
 • η παρουσίαση ενός πλάνου δράσης το οποίο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο (πχ ρεαλιστική απεικόνιση και αναγνώριση της κατάστασης, κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον, από ποιον θα γίνουν, σε ποιον θα απευθύνονται, ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, τι εναλλακτικές υπάρχουν), μετρήσιμο (να μπορεί να αποτιμηθεί, συγκριθεί, να είναι δεκτικό απολογισμού) και επιτεύξιμο ( να μπορεί να υλοποιηθεί) , παρουσιασμένο σε απλά λόγια ώστε να είναι πλήρως κατανοητό από τον άμεσα ενδαφερόμενο χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις και δομημένο με σκληρά επιχειρήματα ώστε να μπορεί να σταθεί απέναντι σε κάθε είδους πιστωτή.

Εξυπακούεται βέβαια ότι ο ειδικός δεν θα πρέπει να μένει στα λόγια και στην θεωρία, αλλά θα είναι σε θέση να αναλάβει την υποστήριξη και υλοποίηση των όσων προτείνει, θέτοντας εαυτόν διαθέσιμο όποτε χρειαστεί (πχ για τυχόν τροποποιήσεις, μεταβολές, διαπραγματεύσεις) επιδεικνύοντας «ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα» (δύο διαφορετικά μυαλά σκέφτονται καλύτερα τόσο από ένα όσο και από δύο παρόμοια).

Η επαφή με την τράπεζα

Tα παραπάνω είναι απαραίτητα, προαπαιτούμενα θα έλεγε κανείς, προκειμένου να ξεκινήσει η επικοινωνία και ο διάλογος με τους εκπροσώπους της τράπεζας και των λοιπών οικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Τα έγγραφα που απαιτούνται για το οικονομικό σας προφίλ. Να έχετε αυστηρά κριτήρια στην επιλογή Ειδικού Συμβούλου

Η καλή προετοιμασία και γνώση του αντικειμένου που θα αποτελέσει και το κύριο θέμα της συζήτησης, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα με κυριότερο από όλα την ευελιξία , τον αριθμό των εναλλακτικών λύσεων και εξοικονόμηση χρόνου. Κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του ειδικού από την πρώτη κιόλας συνάντηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και θέματα που δεν έχουν προβλεφθεί και να αποφευχθούν προτάσεις οι οποίες μόνο κατ όνομα αποτελούν ρύθμιση (στην ουσία είναι πώληση νέων προϊόντων) οι οποίες δεν επιλύουν το όποιο θέμα, αλλά το μεταφέρουν χρονικά.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η όποια επικοινωνία μας και επαφή με την τράπεζα, θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (πχ επιστολές, mail, ονόματα, κάρτες και τηλέφωνα αντιπροσώπων, ημερολόγιο κινήσεων επαφών κλπ).

Επιμύθιο: Οι τράπεζες, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα πρέπει πλέον να αποτελούν φόβητρο για τον πολίτη, αλλά υπηρεσίες με υποχρέωση καταρχήν ακρόασης του και μετέπειτα εξυπηρέτησης του στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν χωρίς αυτόν.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στον έρωτα, όπως και στον πόλεμο, όταν ενα φρούριο αρχίζει διαπραγματεύσεις, είναι ήδη παραδομένο κατά το ήμισυ (Margaret de Valois).

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Πάγωμα τμήματος στεγαστικού δανείου και χρέωσή του με αρνητικό επιτόκιο euribor, σχεδιάζουν οι τράπεζες προκειμένου να αυξήσουν τις ανακτήσεις από...
Περισσότερα...
Η ρύθμιση -σε απόλυτη προτεραιότητα, με κάθε τρόπο και με τους πιο γρήγορους δυνατούς ρυθμούς – των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, έχει μπει...
Περισσότερα...
Ρυθμίσεις δανείων, πωλήσεις και διαγραφές χαρτοφυλακίων είναι τα βασικά εργαλεία των τραπεζών για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων κατά 44...
Περισσότερα...
Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και...
Περισσότερα...
Top