webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Λιγότεροι φόροι, επενδύσεις και ανάπτυξη η εγγύηση για τα κόκκινα δάνεια

07 Δεκ 2016
 Κόκκινα δάνεια
Oλοι, πια, χρωστάνε σε όλους! Για να βρει κανείς τη λύση, πρέπει να βρει πρώτα την αιτία. Η αιτία δεν είναι άλλη από την οικονομική δυσπραγία, από το γεγονός ότι καθημερινά κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις, βγάζοντας στην ανεργία κι άλλους εργαζομένους, ή άλλες εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ζητήσαμε από την Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, με τη γνώση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πειραιώς να σταχυολογήσει απλά αλλά και κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας, εδώ στην Ελλάδα της κρίσης.

Κρατάμε ιδιαίτερα, τις σκέψεις της για τα «κόκκινα δάνεια» καθώς τονίζει πως η αποτελεσματική εξομάλυνση τους περνάει μέσα από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γίνεται δυσκολότερη μέσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που ζει χωρίς το οξυγόνο της ρευστότητας και με φόρους επί φόρων. Ακολουθεί το πρώτο άρθρο της κ.Κοτταρίδη στο kokkinodaneio.gr:

Δεν είναι μόνο η επιστημονική μου ενασχόληση με τα θέματα της Οικονομίας, των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης. Είναι όλα αυτά τα ερωτήματα που συναντώ στην καθημερινότητά μου, στο πανεπιστήμιο, τους οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, από τους πιο απλούς, μέχρι τους πιο σύνθετους «κρίκους» της Οικονομίας. Επέλεξα δέκα από αυτά τα ερωτήματα, για αυτή την πρώτη επικοινωνία μας, μέσα από το «kokkinodaneio.gr”:

1. Τα «Κόκκινα Δάνεια» και οι «Κόκκινες Οφειλές» στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 200 δισ. Ευρώ και αποτελούν μια «νάρκη» για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Θεωρείτε ότι υπάρχει λύση γι’ αυτό τον «Γόρδιο Δεσμό» για την Εθνική Οικονομία;

Αναμφισβήτητα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ότι, όλοι, πια, χρωστάνε σε όλους! Για να βρει κανείς τη λύση, πρέπει να βρει πρώτα την αιτία. Η αιτία δεν είναι άλλη από την οικονομική δυσπραγία, από το γεγονός ότι καθημερινά κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις, βγάζοντας στην ανεργία κι άλλους εργαζομένους, ή άλλες εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις χάνονται ασφαλιστικές εισφορές και φορoλογικά έσοδα που καθιστούν πιο δύσκολη τη διαχείριση του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα διαρκώς να λαμβάνονται νέα υφεσιακά μέτρα.

Δεν αισιοδοξώ για την εξωδικαστική ρύθμιση. Δεν θα διασφαλίσει τη διάκριση των αδύναμων με τον κακοπληρωτή.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές! Σίγουρα όχι με αυτή τη φορολογία και όχι με το παρόν θεσμικό πλαίσιο που πνίγει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και μάλιστα μεγάλου μεγέθους προκειμένου να υπάρξει η αρχική ώθηση στην οικονομία. Επί παραδείγματι, το Ελληνικό είναι μια μεγάλη επένδυση που θα έχει εντενή πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα εμπλέξει πάρα πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Γιατί λοιπόν χρονοτριβούμε σε μια περίοδο στην οποία δεν έχουμε αυτην την πολυτέλεια; Αυτό δεν σημαίνει πως το Ελληνικό μόνο του αρκεί, είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα ωστόσο. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των επενδύσεων θα εξομαλύνει την παραπάνω τεράστια στρέβλωση των κόκκινων οφειλών. Άμεσα, πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση σε άμεση αποπληρωμή των περίπου 7 δις προς τους προμηθευτές ώστε και αυτοί και αυτοί με τη σειρά τους να πληρώσουν μέρος των υποχρεώσεών τους.

2. Το θέμα των «Κόκκινων Δανείων» βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς που ζητούν αποτελεσματικό πλαίσιο ώστε να πάψουν να βαρύνουν τουλάχιστον 40 κόκκινα δισ. το τραπεζικό σύστημα μέσα στην επόμενη διετία. Το θεωρείτε εφικτό;

Η απάντηση και πάλι σχετίζεται με το προηγούμενο ερώτημα. Ναι είναι εφικτό, όλα είναι εφικτά αν ξεκινήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην παρούσα φάση όμως βλέπετε ότι υπάρχει τεράστια δυσπιστία και δεν επιστρέφουν καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ΕΝΦΙΑ πληρώθηκε από χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και εκείνοι που έχουν κάποια ρευστά δεν αισθάνονται ασφαλείς για να τα καταθέσουν στις τράπεζες. Αλλά πώς μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς όταν η μόνη πολιτική που ασκείται είναι φοροεισπρακτική;

3. Η κυβέρνηση θεωρεί «κλειδί» για την ανάπτυξη (και μάλιστα με ρυθμό 2,7% για το 2017), την ενεργοποίηση τουλάχιστον των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος (υπολογίζονται σε 40 δισ. ). Αυτό έμμεσα θέτει και ως όρο για την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Την ίδια ώρα το Βερολίνο επιμένει στην πλήρη ολοκλήρωση των μέτρων που προϋποθέτει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητάει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που κρίνει τα μέτρα για το χρέος ανεπαρκή και ως λύση προτείνει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Τι σημαίνει όλο αυτό για τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας;

Το χρέος είναι μεν αναγκαίο να ελαφρυνθεί αλλά δεν αρκεί αυτό από μόνο του να φέρει την ανάκαμψη. Η ανάκαμψη θα έρθει από επενδύσεις μεγάλου μεγέθους με ταυτόχρονη, γρήγορη και αποτελεσματική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν πόρους και θα δημιουργήσουν θετικές «οικονομίες κλίμακας» όπως λέμε εμείς οι οικονομoλόγοι, θα δράσουν δηλαδή πολλαπλασιαστικά στην οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, αυτό θα δώσει το σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος το οποίο υποστηρίζει την υγιή οικονομική δραστηριότητα.

  • Έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές και θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια άρα να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές. Εν κατακελίδι, έχουμε αναγάγει το θέμα του χρέους σε σημαία μας και αυτό μας κοστίζει γιατί εστιαζόμενοι σε αυτό δεν προχωράμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
  • Αν δείξουμε ισχυρή θέληση και κάνουμε πράξη τους νόμους που κατά καιρούς ψηφίζουμε αλλά δεν εφαρμόζονται ποτέ, τότε θα ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και το αίτημά μας. Όσο όμως σερνόμαστε χωρίς σαφές αναπτυξιακό σχέδιο με φορολογική μόνο πολιτική, προσπαθώντας απλά να κάνουμε διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για τις καλές μας προθέσεις γιατί, δυστυχώς, η εμπειρία δείχνει ότι έχουμε διαψευστεί πολλές φορές.

4. Το 2007 η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο ιδιωτικό χρέος στην Ευρώπη, μετά την Φινλανδία. Σήμερα σε ποσοστό είναι «πρωταθλήτρια». Πώς επέδρασε η έκρηξη του Δημόσιου Χρέους, στην εκτόξευση και του «ιδιωτικού»;

Απλό είναι. Το πρόβλημα του Κράτους μεταφέρθηκε σε πρόβλημα των πολιτών. Με μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές ελαφρύνσεων, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, χρέη του ίδου του Κράτους στους προμηθευτές του, αύξηση φορολογικών βαρών κτλ. Και όλα αυτά προκειμένου να συλλεχθούν έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων όταν ωστόσο ταυτόχρονα δεν προχωρούσαν οι μεταρυθμίσεις ή όσες προχωρούσαν, γίνονταν με πολύ αργό ρυθμό σε μια περίοδο που έπρεε να τρέχουμε με ταχύτητα φωτός. Ουδείς όμως ήταν πρόθυμος να δεχτεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις, και οι πολιτικοί υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και οι πολίτες οι οποίοι ήταν ανέτοιμοι να αντιληφθούν ότι δε υπάρχει άλλος τρόπος.

5. Μετά από μια δεκαετία ύφεσης, υπάρχουν οι δυνατότητες σε μια χώρα με ανεργία 24% και μείωση του ΑΕΠ κατά 30%, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των «Κόκκινων Δανείων»; Τι περιθώρια για διαγραφή χρεών σε αντικειμενικά ανήμπορους δανειολήπτες, υπάρχουν; Μπορούν να υπάρξουν ασφαλή κριτήρια διάκρισης του αδύναμου δανειολήπτη από τον στρατηγικό κακοπληρωτή; Πώς θα επιβραβευθούν οι συνεπείς δανειολήπτες σε αυτή την περίπτωση;

Το προβλημα είναι ακριβώς αυτό: πώς θα γίνει διάκριση των αδυνάμων από τους κακοπληρωτές όταν ακόμα βρισκόμαστε σε μβρυικό στάδιο ηλεκτρονικής διασύνδεσης που επιτρέπει τον ουσιαστικό έλεγχο; Χρειάζεται πολύ χ ρόνο για να γίνει αυτό και για τις τράπεζες δεν υπάρχει χρόνος προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος με τον υπάρχοντα υλικό εξοπλισμό και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Οι τράπεζες πρέπει άμεσα να «καθαρίσουν» προκειμένου να μπορέσουν να προβούν σε χρηματοδότηση υγιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα δώσουν ανάσα στην αγορά.

6. Επιχειρηματικά Δάνεια. Πώς κρίνετε το «σχέδιο Σταθάκη» (που θα εισαχθεί από το νέο υπουργό κ. Παπαδημητρίου) για εξωδικαστική ρύθμιση του συνόλου των χρεών επιχειρήσεων, με «κουρέματα» αλλά και σύστημα fast truck πτωχεύσεων;

Και πάλι με προβληματίζει πώς θα γίνει η διάκριση. Αναμφίβολα θα υπάρξουν αδικίες αλλά είναι ένας τρόπος άμεσης δευθέτησης. Μένει να το δούμε να υλοποιείται βέβαια. Επίσης, ο τι ακριβώς σημαίνει η εξωδικαστική ρύθμιση; Φοβάμαι ότι θα είναι χρονοβόρα και με διοικητικό κόστος για τις τράπεζες. Έχουμε δει όσον αφορά στα νοικοκυριά προσπάθειες για εξωδικαστική ρύθμιση που δεν έβγαινε άκρη. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει ασυμμετρία μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

7. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι το βάρος δίνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το πρόβλημα βρίσκεται στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις, που σωρεύουν και το μεγάλο ποσοστό των κόκκινων δανείων.

Εϊναι προφανές ότι το βάρος θα δοθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις και γι’ αυτό μίλησα για ασυμμετρία παραπάνω. Πράγματι υπάρχουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρά τις λαίλαπα της κρίσης αντέχουν ακόμη αλλά τα περιθώρια στενεύουν. Αν δεν μπορέσουν άμεσα να βρουν ρευστότητα δεν θα τα καταφέρουν. Όμως πώς μπορεί να είναι εφικτός ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός για τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις; Το πρόβλημα είναι ότι μας τελειώνει ο χρόνος...

8. Ερωτηματικά εγείρονται στην Αγορά και για έναν «αυτοματοποιημένο τρόπο» λύσης για τις πιο μικρές επιχειρήσεις (όπως φέρεται να υποστηρίζουν οι Θεσμοί), που ισοπεδώνει την πληθώρα διαφορετικών χαρακτηριστικών αυτών των οφειλών. Πώς το κρίνετε;

Όπως προείπα, δεν έχουμε άλλο διαθέσιμο χρόνο, έχουμε ήδη αργήσει αρκετά. Αδικίες θα υπάρξουν, ασυμμετρίες θα υπάρξουν, αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα. Αν αναλογιστούμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγγίζουν τα 40 δισεκαττομμύρια, με το 67% των συνολικών χορηγήσεων στις παραπάνω κατηγορίες να αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα στο σύνολό του. Δεν είναι δυνατό να διευθετηθούν αυτά τα δάνεια. Ο όγκος είναι τεράστιος. Ο αυτοματοποιημένος τρόπος θα ήταν μια λύση αλλά πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη τεχνική προεργασία, τα κατάλληλα κριτήρια για να γίνει αυτό.

9. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που φαίνεται να ενισχύεται ο προστατευτισμός (μετά την εκλογή Τραμπ) και με τις κεντρόφυγες ευρωσκεπτικιστικές τάσεις να ενισχύονται (Brexit, ιταλικό Δημοψήφισμα), έχει τύχη μια πολιτική που αναζητά την ανάπτυξη μέσω της ελάφρυνσης χρέους και της συμμετοχής στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης; Ιδιαίτερα όταν το Βερολίνο απαντάει αρνητικά ακόμη και στη διατήρηση της ποσοτικής χαλάρωσης στις μεγάλες, «τραυματισμένες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η γαλλική και η ιταλική;

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και το χρωστάμε στις νεότερς γενιές είναι να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα αναπτύσσοντας ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα προάγει την ανταγωνιστικότητα και δεν θα αποτελεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην ποσοτική χαλάρωση θα ήμασταν ήδη από το 2015 αν δεν είχαν μεσολαβήσει όλα όσα έγιναν και ιδιαίτερα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που έδωσαν άλλο ένα τεράστιο και σχεδόν μοιραίο πλήγμα στην ήδη εξασθενημένη αθενή Ελλάδα. Προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα στο διεθνές περιβάλλον. Πώς μπορεί όμως να ανταπεξέλθει μια χώρα στους διεθνείς τριγμούς; Μόνο αν είναι οικονομικά και θεσμικά ισχυρή. Και η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι. Όχι γιατί δεν έχει τις δυνατότητες, αλλά γιατί τα πάθη μας σε αυτή τη χώρα αποδείχτηκαν μεγαλύτερα από τις ανάγκες μας.

10. Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, θα ήταν σήμερα οι βασικοί άξονες για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο; Η Βιομηχανία της Γνώσης και της Καινοτομίας, βλέπετε να έχει «ζωή» στη χώρα; Ζείτε την πανεπιστημιακή και ερευνητική μας πραγματικότητα. Θα κρατηθεί υγιής, αυτός ο πυλώνας, βιώσιμης ανάπτυξης;

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αν αποφασίσουμε να χαλιναγωγήσουμε τα «πάθη μας». Θέλετε να σας πως μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ υλοποίησης αλλά που κανείς δεν τολμά να αρθρώσει; Εξαγωγική Παιδεία! Γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για σπουδές στην ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα σε συγκεκριμέν αντικείμενα;

Ας αναλογιστούμε τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα: εισροή κεφαλαίου, τόνωση της οικονομικης δραστηριότητας (στέγαση, σίτιση, άλλες καταναλωτικές δαπάνες), συνέργειες με το εξωτερικό άρα οικονομίες κλίμακας στη χώρα. Επιπλέον, πολλά από τα παιδιά μας που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν θα έμεναν εδώ. Δείτε πόσα εκατομμύρια ετησίως φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές των δικών μας παιδιών και θα καταλάβετε. Γιατί είναι κακή η ιδιωτική εκπαίδευση; Για να μην υποβαθμιστεί η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση;

Ας είμαστε ειλικρινείς, η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση έχει ήδη πολλά προβλήματα και αυτάδεν οφείλονται στην ιδιωτική. Και όσοι έιμαστε στα πανεπιστήμια γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση και καταβάλλουμε τεράστια προσάθεια να κρατήσουμε ένα υψηλο επίπεδο όταν συνάδελφοί μας στο εξωτερικό έχουν άπειρους χρηματικούς και υλικούς πόρους για να δουλέψουν και πολλαπλάσιες απολαβές. Σας είπα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης που ανήκει στον τομέα της Γνώσης. Το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας είναι πολύ αναπτυγμένο αλλά δυστυχώς πια μεταναστευει σε άλλους προορισμούς. Και αυτό επίσης δεν το συζητά κανένας.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Τι έγινε τελικά στις Βρυξέλες με το χρέος και τι μας περιμένει χριστουγεννιάτικα με την αξιολόγηση; Σύμφωνα με το Reuters, είναι μπροστά μας, ένας...
Περισσότερα...
Νέα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10...
Περισσότερα...
Στην περίοδο της κρίσης, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η γενικότερη τάση στις χώρες ήταν να αυξηθούν τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Ωστόσο, η Ελλάδα ήταν...
Περισσότερα...
Η ραγδαία αποβιομηχάνιση της χώρας έχει οδηγήσει στο κλείσιμο περισσοτέρων από 18 παραγωγικών μονάδων την τελευταία πενταετία 2012-2016 όμως...
Περισσότερα...
Η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών εξανεμίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και στερεί κρίσιμη ρευστότητα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη...
Περισσότερα...
Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η...
Περισσότερα...
Top