webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
 • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
 • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
 • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Τι συμβαίνει στα χαρτιά, στην αγορά και την κοινωνία με τα "κόκκινα" δάνεια

02 Δεκ 2016
 Multisource  Κόκκινα δάνεια
Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας περνάει από τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο e-book.
 • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η Τράπεζα της Ελλάδας με την πρόσφατη έκθεσή της για τα «κόκκινα» δάνεια περιέγραψε μια συγκλονιστική αλήθεια. Τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τον Ιούνιο του 2016 είχαν ανέλθει περίπου στα 107 δις. ευρώ.

Τα επόμενα χρόνια θα προστεθούν περίπου άλλα 30 δις, άρα θα φτάσουμε στα 137 δις. Ο στόχος που έχουν βάλει οι δανειστές ορίζει ωστόσο ότι το Δεκέμβριο του 2019 μέσα σε τρία χρόνια πρέπει να μειωθούν κατά 70 δις. ευρώ και να φτάσουν στο επίπεδο των 67 δις ευρώ!

Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειστές εκπέμπουν το σαφές μήνυμα: Αν είστε μέσα στο ευρώ και δεν λύσετε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί με «εσωτερικούς πόρους», δηλαδή με «κούρεμα» καταθέσεων.

Γι αυτό άλλωστε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση, πιο μεγάλη από Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Αν το αντιμετωπίσουμε θα ισχυροποιήσουμε τις ελληνικές τράπεζες και θα εξυγιάνουμε τις επιχειρήσεις. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας περνάει από τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Στο τέλος Ιουνίου 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ύψους 108,5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 45,1% του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 40% την επόμενη τριετία.

Ωστόσο η έκθεση της ΤτΕ δεν επεκτείνεται-εύλογα-σε όλο το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Γι αυτό το kokkinodaneio.gr παραθέτει ακολούθως:

 • Την εξαιρετική , μεστή και απέριττη ανάλυση της Ευγενίας Τζώρτζη στο kathimerini.gr.
 • Οκτώ μεγάλες αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για τα «κόκκινα» δάνεια:

Mείωση κατά 38%

Κατά 40,2 δισ. ευρώ ή κατά 38% πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών στην προσεχή 3ετία, ξεκινά το κείμενο της στο kathimerini.gr η Ευγενία Τζώρτζη. Πρόκειται για τα δάνεια που είναι ήδη σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, δηλαδή τα «κόκκινα δάνεια», καθώς και όσα έχουν ρυθμιστεί, αλλά έχουν σοβαρές πιθανότητες να σταματήσουν να εξυπηρετούνται.

Σήμερα τα "κόκκινα" είναι 107 δις, τα επόμενα χρόνια θα γίνουν 137 δις και ως το Δεκέμβρη του 2019 πρέπει να μειωθούν κατά 70 δις

Στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να περιοριστούν από τα 106,9 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα, στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Οπως αναλύεται στην έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, πρόκειται «για φιλόξοδους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους» για τους οποίους θα υποβάλουν αναλυτικά στοιχεία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) και τρεις μη συστημικές (Αττικής, Παγκρήτια και Συνεταιριστική Χανίων).

Μέτρα από τις τράπεζες

Για την επίτευξή τους οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα επιστρατεύσουν εργαλεία όπως αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις, διαγραφές, πωλήσεις και πλειστηριασμούς. Εμφαση θα δοθεί στην υιοθέτηση μακροπρόθεσμων λύσεων προς τους πελάτες, δηλαδή λύσεων που θα υπερβαίνουν τη διετία. Αναλυτικά ποσό:

 • 30,8 δισ. ευρώ θα προέλθει από επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων. δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση,
 • 6 δισ. ευρώ θα προέλθει από εισπράξεις.
 • 11,5 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις ακινήτων.
 • 7,4 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds.
 • 13,9 δισ. ευρώ από διαγραφές, δηλαδή «κουρέματα» και
 • 1 δισ. ευρώ από λοιπές ενέργειες.

Από την εφαρμογή του συνόλου αυτών των μέτρων το όφελος ανέρχεται σε 70,6 δισ.ευρώ, αλλά όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ, το όφελος αυτό θα περιοριστεί από τη συσσώρευση την ίδια περίοδο νέων ανοιγμάτων, ύψους 30,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, που θα δημιουργηθεί κυρίως εντός του 2017 και θα έχει αρνητική συμβολή στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι στόχοι θα ελέγχονται ανά τρίμηνο για το 2017 και σε ετήσια βάση για τα έτη 2018 και 2019, χρονιές κατά τις οποίες θα επιτευχθεί και το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης.

Ανά κατηγορία δανείων οι παραπάνω στόχοι μεταφράζονται σε μείωση:

 • Κατά 23,1 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων (ή 22,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο «κόκκινων» δανείων), ώστε από τα 63,6 δισ. ευρώ να περιοριστούν στα 40,5 δισ. ευρώ.
 • Κατά 8,4 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών ανοιγμάτων (ή 7,8 δισ. ευρώ σε επίπεδο κόκκινων δανείων), ώστε από τα 28,1 δισ. ευρώ να περιοριστούν στα 19,7 δισ. ευρώ και
 • Κατά 8,7 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών ανοιγμάτων (ή 7,9 δισ. ευρώ σε επίπεδο «κόκκινων» δανείων), ώστε από τα 12,5 δισ. ευρώ να περιοριστούν στα 4,6 δισ. ευρώ.

Τράπεζες: Λύσεις ρύθμισης σε κοινούς πελάτες μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων

Για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, στις οποίες σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια είναι η καταγγελία των δανείων που είναι σε καθυστέρηση για πάνω από δύο χρόνια (720 ημέρες) και η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Οι τράπεζες στοχεύουν στη μείωση του ποσοστού των μη καταγγελμένων δανείων μέσα από την προσφυγή σε ένδικα μέσα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι τράπεζες στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων για τις οποίες διενεργείται ανάλυση βιωσιμότητας, έτσι ώστε να βελτιωθούν αντίστοιχα και οι προσφερόμενες λύσεις ρύθμισης.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να προσφέρουν λύσεις ρύθμισης σε κοινούς πελάτες μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις στόχος είναι οι κοινές λύσεις ρύθμισης να διπλασιαστούν μέσα στο 2017, ενώ αντίστοιχα διπλάσια θα είναι και τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Τι αποτελέσματα παρουσίασαν οι τράπεζες

Την διάσταση της πάλης με τα δάνεια που ξαναγίνονται "κόκκινα", παρατείνοντας τον χρόνο αποθεραπείας των NPEs τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη, έδωσαν όλες οι τράπεζες στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου.

Ενδεικτικά, η Alpha Bank, παρουσιάζοντας στους ξένους αναλυτές τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ανέφερε ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 προήλθε από ανοίγματα που έγιναν "κόκκινα" για πρώτη φορά και τα υπόλοιπα 2/3 από δάνεια ρυθμισμένα που "ξανακοκκίνισαν". Τα δάνεια της τράπεζας που αποθεραπεύτηκαν ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει στους ξένους αναλυτές αύξηση των επιχειρηματικών NPEs. Όπως είχε αναφερθεί στην παρουσίαση, τα δάνεια που έχουν θεραπευθεί ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ στα 2 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ρυθμισμένα δάνεια που ξαναέγιναν "κόκκινα".

Η Eurobank επίσης είχε αναφέρει ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι κυρίως οπισθοβαρής, αφού η δημιουργία νέων NPEs κάθε μήνα οφείλεται κατά το 70% σε δάνεια ήδη ρυθμισμένα που "ξανασκάνε".

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα «κόκκινα» δάνεια

Για να έχετε ωστόσο πιο βαθιά και επεξεργασμένη γνώση το « παραθέτει στην παρακάτω στήλη «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ», οκτώ κείμενα τα οποία αθροισμένα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το φλέγον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Συνοπτικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

1. Ανάβουν φωτιές τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων

Στα δυσθεώρητα ύψη των 39,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) των τραπεζών σε ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να είναι καθοριστική για την επίτευξη ή μη των στόχων μείωσης στα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν εκτιναχθεί στο 67,2% των συνολικών χορηγήσεων της κατηγορίας. Δύο στα τρία δάνεια της κατηγορίας, δηλαδή, βρίσκονται είτε σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, είτε είναι τυπικώς ενήμερα, κρίνεται, όμως, ότι δεν μπορούν να εξοφληθούν, αν δεν ρευστοποιηθούν εξασφαλίσεις. Τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 16,5 δισ. επί συνόλου χορηγήσεων 24,5 δισ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

2. «Κόκκινα» δάνεια ξενοδοχείων πρώτα στη λίστα για... ξεκαθάρισμα

Βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ από συνολικό δανεισμό ύψους 10-12 δισ. ευρώ. Το ζήτημα απασχολεί έντονα τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με το βάρος να πέφτει,

εξαιτίας του μεγέθους, στην Τράπεζα Πειραιώς. Ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα funds και επενδυτές καθώς οι δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου αποτελούν «χρυσή ευκαιρία».

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

3. Πυρετός διεργασιών για τα "κόκκινα" δάνεια στη σκιά του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Οι διεργασίες αφορούν τόσο τις επαφές με ξένα funds που ενημερώνονται για το πλήρες πλαίσιο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, όσο και την προετοιμασία των τραπεζών και των εγχώριων "παικτών". Σε επίπεδο εγχώριας κινητικότητας, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κοντά στη λήψη άδειας διαχείρισης βρίσκεται η θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services, η οποία πρόκειται να μετεξελιχθεί σε διαχειριστή δανείων, εξυπηρετώντας χαρτοφυλάκια και άλλων τραπεζών.

4. Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική πλευρά προκειμένου να "κλείσει" η διαπραγμάτευση για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.α. Ο αρχικός στόχος της Κυβέρνησης ήταν η συγκεκριμένη ρύθμιση να "αγγίξει” τουλάχιστον 400.000 νομικά πρόσωπα (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις), που σήμερα εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμα ανοίγματα μόνο στις τράπεζες άνω των 60 δισ. ευρώ.

5. Οι τράπεζες αγοράζουν ακίνητα που εκπλειστηριάζουν

Στην αγορά των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό καταφεύγουν οι τράπεζες, οι οποίες δηλώνουν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το εργαλείο του πλειστηριασμού ως μέσο παραδειγματισμού για όσους συστηματικά αποφεύγουν να ανταποκριθούν στα χρέη τους, ενώ μπορούν. Η πρακτική έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις και αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή το προσεχές διάστημα, καθώς το στοκ των μεγάλων ακινήτων που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό θα αυξάνεται διαρκώς.

6. Διαγραφές "κόκκινων" δανείων 3,5 – 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το 2017

Συντηρητική πολιτική σε επίπεδο διαγραφών δανείων, αλλά και μείωσης των προβλέψεων για επισφάλειες, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες το 2017. Οπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, οι διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2017 – πρώτο έτος ουσιαστικής υλοποίησης των στόχων μείωσης των NPLs που εκτείνονται μέχρι τα τέλη του 2019 – αναμένεται να διαμορφωθούν σε 3,5 – 4 δισ. ευρώ. 

7. Πώς χιλιάδες συνεπείς δανειολήπτες οδηγούνται εκτός τραπεζικού συστήματος

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων περίπου το 40% δεν έχει υποστεί καμία ρύθμιση και εξακολουθεί να εξυπηρετείται κανονικά. Το 15% ρυθμίστηκε και εξυπηρετείται, ενώ το 10% παρότι μπήκε σε ρύθμιση δυσκολεύεται να την τηρήσει. Στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» και αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα έχουν βρεθεί χιλιάδες δανειολήπτες επειδή ρύθμισαν τα δάνειά τους που έως εκείνη την ώρα εξυπηρετούσαν κανονικά. Πρόκειται για μια παραδοξότητα που δείχνει πόσο ανέτοιμο ήταν το τραπεζικό σύστημα να δώσει διέξοδο και να διευκολύνει δανειολήπτες που βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική θέση, αλλά ταυτόχρονα ήθελαν να συνεχίσουν να είναι συνεπείς.

8. Αντιμέτωποι με κατασχέσεις βρίσκονται 400.000 μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες

Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρόκειται για το 30% με 40% (ανάλογα με την τράπεζα) περίπου αυτών που έχουν λάβει ήδη τις δύο επιστολές στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας και δεν έχουν ανταποκριθεί. Σημειώνεται ότι η διαδικασία των επιστολών που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, μέσω των οποίων τους έχει ζητηθεί να απευθυνθούν στην τράπεζα για να ρυθμίσουν το δάνειό τους, έχει ξεκινήσει από το 2015 και βρίσκεται πλέον στην τελική φάση. Η τελική φάση είναι η 3η επιστολή, μέσω της οποίας η τράπεζα τους ενημερώνει ότι χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι. Επόμενο βήμα είναι η καταγγελία της σύμβασης και η έναρξη εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων που μπορούν να φτάσουν έως την κατάσχεση ή τον πλειστηριασμό.

Infographics
Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Στα δυσθεώρητα ύψη των 39,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) των τραπεζών σε ελεύθερους...
Περισσότερα...
Βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς...
Περισσότερα...
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε τράπεζες και ενδιαφερόμενες εξειδικευμένες εταιρίες και funds για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. Διαβάζουμε...
Περισσότερα...
Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η...
Περισσότερα...
Στην αγορά των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό καταφεύγουν οι τράπεζες, οι οποίες δηλώνουν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το εργαλείο του...
Περισσότερα...
Συντηρητική πολιτική σε επίπεδο διαγραφών δανείων, αλλά και μείωσης των προβλέψεων για επισφάλειες, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες το 2017. Γράφει η...
Περισσότερα...
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων περίπου το 40% δεν έχει υποστεί καμία ρύθμιση και...
Περισσότερα...
Μη συνεργάσιμοι απειλούνται να χαρακτηριστούν 400.000 περίπου δανειολήπτες, που παρότι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αποφεύγουν κάθε επαφή και...
Περισσότερα...
Top