webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Πρόνοια και ανάπτυξη: οι δύο οδηγοί στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

23 Νοε 2016
 Κυβέρνηση
Για όποιον μπορεί να διαβάσει ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα δει ότι για χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα, μέχρι το πρώτο 25% υπάρχει πρόνοια για αναχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη ανάλυση για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Ποιο ήταν το μέγεθος των «κόκκινων» δανείων που βάραινε την ελληνική οικονομία, όταν μπήκαμε στην κρίση και πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα.

Διότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έκρηξη των «κόκκινων» δανείων και του ιδιωτικού χρέους στη χώρα οφείλεται στις καταστροφικές πολιτικές εφαρμογής των δύο πρώτων μνημονιακών προγραμμάτων. Σημειώθηκε καταστροφή του 25% του ελληνικού ΑΕΠ και 40% απομείωση της αγοραστικής δύναμης, της οικονομικής δύναμης αν θέλετε, των Ελλήνων πολιτών.

Άρα λοιπόν κάποιος ο οποίος ήταν νοικοκύρης και είχε κάνει τον προγραμματισμό του και τις αποταμιεύσεις του και ήθελε να οργανώσει τη ζωή του σε ένα βάθος χρόνου, ξαφνικά έχασε τα πάντα και το δάνειό του έγινε «κόκκινο».

Εμείς προσπαθήσαμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτή την πολύ οδυνηρή πραγματικότητα να την αντιμετωπίσουμε και να τη ρυθμίσουμε με ένα νόμο ο οποίος έχει συγκεκριμένες πρόνοιες και για τους πολύ αδύναμους, αλλά και για αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα.

Για όποιον μπορεί να διαβάσει ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα δει ότι για χρέη προς τα τραπεζικά ιδρύματα, μέχρι το πρώτο 25% υπάρχει πρόνοια για αναχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να το πούμε απλά έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο κόσμος: κούρεμα, σεισάχθεια, γι’ αυτούς τους πολύ αδύναμους συμπολίτες μας.

Και γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες οφειλές, μέχρι 235χιλ. ευρώ, που είναι περίπου το 75% των δανειοληπτών, υπάρχει η δυνατότητα του τραπεζικού διακανονισμού, με δυνατότητα στον πολίτη, εάν δεν του αρέσει ο προτεινόμενος διακανονισμός από την τράπεζα, να τον προσβάλλει. Άρα λοιπόν χρειάζεται όλοι οι πολίτες να αξιοποιήσουν αυτές τις θεσμικές δυνατότητες.

  • Επίσης, μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον κατορθώσαμε να προστατεύσουμε περίπου το 94% των επιχειρηματικών δανείων που έχουν σχέση με την πρώτη κατοικία. Και αυτοί λοιπόν πρέπει να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που δίνει η διαδικασία του διακανονισμού, ώστε να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.
  • Γνωρίζετε ότι έρχεται ρύθμιση η οποία θα μπορέσει να αμβλύνει την αδικία που αντικρίσαμε την προηγούμενη περίοδο, όπου για πολύ μικρά ποσά και πολύ μικρές οφειλές ξεκίνησε η διαδικασία πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας για χρέη τα οποία είχαν να κάνουν με οφειλές σε Δήμους και Εφορία. Άρα και εκεί προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μία τέτοια διαδικασία.

Ο αναγκαίος, ενάρετος κύκλος της Οικονομίας

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Σε ένα τοπίο κακής οικονομικής κατάστασης και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούμε να αποκλιμακώσουμε αυτούς τους δείκτες οι οποίοι έχουν γίνει κατακόκκινοι. Χρειάζεται να μπούμε δυναμικά στη διαδικασία της ανάπτυξης, να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μέσα από αυτόν τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας να ορθοποδήσουμε.

Από το 2008 που άρχισε η φθίνουσα οικονομική πορεία της χώρας μας μέχρι και αυτήν την περίοδο που φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί βρισκόμασταν σε ένα φαύλο κύκλο, όπου υπήρχε ένα κλίμα τρομοκρατίας αν θέλετε στην οικονομική ζωή της χώρας και αυτό παρόξυνε τα σημαντικά προβλήματα.

Χρειάζεται να μπούμε δυναμικά στη διαδικασία της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία να ανιχνεύσουμε και τα τραπεζικά και προφανώς τα πολιτικά εργαλεία προκειμένου να δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο υπάρχει μόνο στην Ελλάδα,. Φαίνεται να έχει παροξυνθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διότι η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τη Lehman Brothers και τις τράπεζες το 2008 είναι σε έναν διαρκή κύκλο. Δεν έχει τελειώσει η κρίση. Έφυγε από τις τράπεζες, πήγε στα δημόσια χρέη, γιατί τα Κράτη χρηματοδότησαν τα χρέη των τραπεζών – το κάναμε και εδώ στην Ελλάδα κατά κόρον – στη συνέχεια οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη των Κρατών.

Πολλά Κράτη, όπως και η χώρα μας βρέθηκαν στο όριο της αδυναμίας πληρωμής, δηλαδή εκτός αγορών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με οικονομική μεγέθυνση, μόνο με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, με μία οικονομική μεγέθυνση, η οποία δεν θα είναι λογιστική, αλλά θα μπορεί να μπαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών. Το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Το έχουμε δει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες: ανάπτυξη η οποία δεν αφορά και δεν περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Εμάς δεν μας αφορά αυτή η λογική του τύπου «ανάπτυξη στα χαρτιά». Επιδιώκουμε και δουλεύουμε, ώστε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να είναι δίκαιη και να έχει κοινωνικό μέρισμα και κοινωνικό αποτύπωμα.

Η διατηρησιμότητα της ανάπτυξης...

Η ανάπτυξη πέρα από δίκαιη και βιώσιμη χρειάζεται να είναι και διατηρήσιμη. Διότι είναι σημαντικό να μπορέσει η ελληνική οικονομία προφανώς μετά από τόσα χρόνια πτώσης να κάνει ένα rebound τάξης μεγέθους 2,7%-2,8%, αλλά, έχοντας απωλέσει το 25% του εθνικού εισοδήματος, αν δεν είμαστε σταθεροί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλά χρόνια, θα αφήσει αυτή η περίοδος σημαντικές και ανοιχτές πληγές, οι οποίες δεν θα επουλωθούν.

Άρα λοιπόν οφείλουμε να υπογραμμίζουμε το στοιχείο της διατηρησιμότητας. Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, στα οποία αναφερθήκατε η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Η δική μας αξιακή και πολιτική θέση, η αντιμετώπιση της αγοράς με κανόνες λέει ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανασυγκροτήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, δίνοντας δυνατότητες και δυνάμεις, κυρίως σε αυτούς οι οποίοι είναι μικροί και πολύ μικροί.

Άλλωστε εμείς και στον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς και στο ΕΣΠΑ αρθρώσαμε μία νέα αρχιτεκτονική, προσπαθώντας να δώσουμε κίνητρα, δυνατότητες και δυνάμεις σε αυτές τις επιχειρηματικές αντιλήψεις, οι οποίες θέλουν να πάρουν ένα διαζύγιο με τη λογική του παρελθόντος που ταλαιπώρησε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και πολλές φορές κυριάρχησε, δηλαδή τους αεριτζήδες, τους κρατικοδίαιτους, τους κομματικοδίαιτους, όλους αυτούς που ζούσαν παρασιτικά, δημιουργώντας ιδιωτικά και δημόσια χρέη, φορτώνοντας τα ιδιωτικά χρέη στο δημόσιο για δεκαετίες.

Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αυτής που λέμε start-up επιχειρηματικότητας, καθώς και της αντίληψης ενός μοντέλου αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης παραγωγής, αυξημένης παραγωγικότητας και έντασης εξειδικευμένης γνώσης. Προκρίνουμε τη δυνατότητα των νέων ανθρώπων, των νεών επιστημόνων με γνώση και εξειδίκευση να επιχειρήσουν στη χώρα μας.

Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είμαστε μόνοι μας. Και γνωρίζετε ότι στην άλλη πλευρά του τραπεζιού υπάρχουν αντιλήψεις και έκφραση κάποιων συμφερόντων σε διεθνές ή ευρωπαϊκό επίπεδο που θέλουν πολλά ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε με ωμότητα, βία, σκληρότητα.

Η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε παραγωγική ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων 

Δεν θα ήθελα να προεξοφλήσω τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Θέλω όμως να πω σε όλες και σε όλους που μας παρακολουθούν ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες αλλά και για να ανοίξουμε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας για την ελληνική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα την επόμενη μέρα.

Και είμαστε εδώ προφανώς την επόμενη μέρα μετά από έναν συμβιβασμό, καθώς με συμβιβασμό κλείνουν πάντοτε όλες οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αξιολογήσουμε τα σημεία στα οποία μπορέσαμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα και τα σημεία στα οποία δεν τα καταφέραμε τόσο καλά.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι αισιόδοξος ότι το τελικό αποτέλεσμα που θα βγάλει αυτή η διαδικασία της ρύθμισης θα δώσει τη δυνατότητα στο τραπεζικό μας σύστημα να επανεκκινηθεί, διότι το κρίσιμο σημείο για να μπορέσουμε να περάσουμε σε έναν ενάρετο κύκλο στην ελληνική οικονομία είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει αυτό το ζήτημα να το αφήνουν κάτω από το χαλί, να μην το ρυθμίζουν και να το αφήνουν να κακοφορμίζει και να διογκώνεται.

Έτσι σχεδόν φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Εάν δεν ρυθμίσουμε τα «κόκκινα» δάνεια, δεν θα εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα και η ρευστότητα δεν περάσει από τα πιστωτικά ιδρύματα στην πραγματική οικονομία.

Πρέπει να καταλάβουν όλες και όλοι ότι μην έχοντας ρυθμίσει ένα «κόκκινο» δάνειο, δεν μπορεί κάποιος άλλος να επενδύσει, να πάρει έναν εργαζόμενο, να μπει σε μία διαδικασία επένδυσης. Άρα μπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα συνολικά.

Αυτό δημιουργεί εξ αντανακλάσεως μεγάλα προβλήματα στη δυνατότητα της κοινωνίας και της οικονομίας να μπουν σε μία καλύτερη φάση. Άρα λοιπόν αυτά τα δύσκολα τεχνικά ζητήματα προσπαθούμε, με βάση πολιτικές αξίες και αρχές, να τα προσαρμόσουμε, να τα ρυθμίσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Από την έκβασή τους θα κριθεί και η επιτυχία της προσπάθειας μας.      

Video
Infographics
Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλάει για τα "Κόκκινα" Δάνεια
  • 24 Νοε 2016
  • WebTV
  • 1532 Views

Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο kokkinodaneio.gr για τη στρατηγική της Κυβέρνησης στο φλέγον ζήτημα των "κόκκινων" δανείων.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Ένα από τα κομβικά και κρίσιμα ζητήματα στα οποία κρίνεται και θα κριθεί η κυβέρνηση αποτελεί η στάση της και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με...
Περισσότερα...
Το μήνυμα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και να κλείσει η αξιολόγηση έγκαιρα μετέφερε ο Αλέξης...
Περισσότερα...
Έκθεση - φωτιά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δημοσίευσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η χώρα...
Περισσότερα...
Την πεποίθηση ότι θα κλείσει σύντομα η β΄αξιολόγηση και θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό...
Περισσότερα...
Top