webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Πιθανή η ένταξη στο QE τον Μάρτιο, αν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο

05 Φεβ 2017
 Γιάννης Παπαδογιάννης  kathimerini.gr  Infogalleries
Σε έκθεσή της η Bank of America σημείωσε ότι οι επίμονες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και στην υλοποίηση της συμφωνίας, δίνουν λόγους στην ΕΚΤ να κρατήσει την Ελλάδα εκτός QE.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

«Ζωντανό» παραμένει το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα «κλείσει» εντός Φεβρουαρίου η αξιολόγηση. Γράφει ο Γιάννης Παπαδογιάννης στο kathimerini.gr:

Παρά το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες μεγάλες καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει ισχυρές αμφιβολίες όχι απλά για τη δυνατότητα ένταξης στο QE αλλά ευρύτερα για την τύχη του τρίτου μνημονίου, τραπεζικές πηγές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι παραμένει πιθανό η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE εντός Μαρτίου, εφόσον ολοκληρωθεί θετικά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η αξιολόγηση και υπάρξει μια δήλωση-δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εργαστεί εντατικά και έχει ολοκληρώσει όλη τη σχετική προετοιμασία προκειμένου η χώρα μας να ενταχθεί γρήγορα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η ένταξη στο QE είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα ενισχύσει δραστικά την εμπιστοσύνη και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Οι συνεχείς καθυστερήσεις, πάντως, έχουν επιβαρύνει το κλίμα.

Απίθανη έως το καλοκαίρι η ένταξη

Χθες, σε έκθεσή της η Bank of America σημείωσε ότι οι επίμονες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και στην υλοποίηση της συμφωνίας, δίνουν λόγους στην ΕΚΤ να κρατήσει την Ελλάδα εκτός QE, σημειώνοντας ότι η ένταξη στο QE ίσως γίνει προς το τέλος του έτους μετά τις εκλογές σε χώρες της Ε.Ε. Και η HSBC σε σημείωμά της για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι η ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φαίνεται απίθανη, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

Η ένταξη στο QE θα είναι εφαλτήριο για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης

Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντικατοπτρίζει ανάγλυφα τη στασιμότητα και απογοήτευση που επικρατεί. Οι τραπεζικές μετοχές εμφάνιζαν κάποια κινητικότητα και διακυμάνσεις το 2013, το 2014 και στις αρχές του 2015, ωστόσο μετά τη «διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου, την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση (Νοέμβριος 2015), η χρηματιστηριακή εικόνα παραπέμπει σε ευθεία γραμμή ή κλινικά νεκρό!

Η εικόνα αυτή δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, καθώς η αβεβαιότητα και η χαμηλή πτήση της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις τράπεζες ώστε να κινηθούν δυναμικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων: τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την προσέλκυση καταθέσεων και την ενίσχυση κερδοφορίας.

Επιδείνωση ελέω καθυστέρησης

Μέχρι τώρα, εξαιτίας των καθυστερήσεων όχι μόνο δεν υπάρχει πρόοδος στα παραπάνω αλλά επιδείνωση. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση καταθέσεων, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ατυχέστατες πολιτικές δηλώσεις περί δραχμής αναβίωσαν τη συζήτηση περί «κουρέματος» καταθέσεων ακόμα και για τον κίνδυνο Grexit.

Τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα, το δυσμενές κλίμα θα παγιωθεί, οδηγώντας σε εκτροχιασμό των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017, εξέλιξη που θα αποδυναμώσει δραστικά τη θέση των εγχώριων τραπεζών, εν όψει του νέου stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018.

Login to post comments
Top