webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Χρωστάς στην εφορία φόρους κληρονομιάς; Πλήρωσε με ακίνητο και...βλέπουμε

20 Οκτ 2016
 protothema.gr  Φορολογία - ΕΝΦΙΑ
Ο Τρύφων Αλεξιάδης (αριστερά) απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου (δεξιά) είπε πως θα υπάρξει πρόβλεψη στη διάταξη ώστε κι ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει έσοδα το δημόσιο.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Την ενεργοποίηση διάταξης που ισχύει από το 2014 και προβλέπει δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθεί η υποχρέωση που απορρέει από φόρο κληρονομιάς, προανήγγειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Διαβάστε πως παρουσίασε το γεγονός το "protothema.gr":

Η σχετική διάταξη ήδη ισχύει από το 2014, αφορά ακίνητα εντός σχεδίου αλλά για την εφαρμογή της χρειαζόταν σχετική εγκύκλιος. Απαντώντας στη Βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι «το Υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς».

Συμψηφισμός αν η οφειλή είναι μικρότερη του ακινήτου

Ο λόγος όμως για τον οποίο ο νόμος δεν είχε εφαρμοστεί ως τώρα ήταν αν θα δεχτεί η Εφορία να διαγράψει χρέος όσο η αντικειμενική αξία, αλλά και το τι θα τα κάνει, αφού το Κράτος λεφτά θέλει κι όχι ακίνητα που ούτε καν ξέρει πόσα έχει...
Λύση στο πρόβλημα πάντως φαίνεται πως βρήκε το υπουργείο, αφού ο κύριος Αλεξιάδης δεν έκρυψε πως υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, αλλά υποστήριξε ότι και αυτά θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.

Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή είναι μικρότερη της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται και συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι ισχύουσες διατάξεις του νόμου

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014 «επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης» αλλά «σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

Όπως ανέφερε ο Τρύφων Αλεξιάδης, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μην χάνεται αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει έσοδα το δημόσιο.

Ο κ. Καμμένος από την πλευρά του, νωρίτερα, είχε παραθέσει το παράδειγμα μιας 73χρονης συνταξιούχου, η οποία κληρονόμησε το 2012 μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία αναλογούσε φόρος 465.000 ευρώ. Η εφορία προέβη σε διακανονισμό της οφειλής σε 12 διμηνιαίες δόσεις ύψους 38.763 ευρώ έκαστη. Όπως ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, προφανώς η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να πληρώσει και από το Δεκέμβριο του 2013, της κατασχέθηκαν τα ενοίκια του ακινήτου.  "Δεν έχει ούτε τα μισθώματα για να πληρώνει για φόρο" ανέφερε ο βουλευτής.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
«Πολυοδηγό» για τους εφοριακούς και τους φορολογουμένους που προσπαθούν να βγάλουν άκρη μέχρι πότε έχει το Δημόσιο να ζητά να εισπράξει χρέη του...
Περισσότερα...
Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια των Μνημονίων, όπως λέγονται, εκατοντάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν με χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Τα...
Περισσότερα...
Με τον νόμο 4223/2013 επιβλήθηκε ο πολυσυζητημένος ΕΝΦΙΑ, ο διπλός φόρος στην ακίνητη περιουσία, που επιβαρύνει, ως κύριος, κάθε ακίνητο χωριστά και...
Περισσότερα...
Περισσότερους στρατηγικούς κακοπληρωτές από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν οι κλάδοι κατασκευών και  διαχείρισης ακίνητης...
Περισσότερα...
Top