webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Βιο-Οικονομία: Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι εδώ!

26 Ιουν 2017
 Οικονομία
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αυτό που όμως χρειάζεται είναι να έχουμε εξωστρεφή προσανατολισμό, να αφουγκραζόμαστε τις διεθνείς εξελίξεις και να προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με αυτές παίρνοντας τα καλύτερα παραδείγματα από τη διεθνή κοινότητα και προσαρμόζοντάς τα στο ελληνικό γίγνεσθαι.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με γοργούς ρυθμούς σε πολλαπλά επίπεδα, η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στο καβούκι της σε αδιέξοδες πολιτικές και συζητήσεις γενικές. Τίποτα το γενικό όμως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι εδώ, τη βιώνουμε όλοι καθημερινά στις ζωές μας και απαιτεί λύσεις! Συγκεκριμένες λύσεις!

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αυτό που όμως χρειάζεται είναι να έχουμε εξωστρεφή προσανατολισμό, να αφουγκραζόμαστε τις διεθνείς εξελίξεις και να προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με αυτές παίρνοντας τα καλύτερα παραδείγματα από τη διεθνή κοινότητα και προσαρμόζοντάς τα στο ελληνικό γίγνεσθαι.

Ως το 2030 ο πλανήτης θα θέλει 50% πιο πολλά τρόφιμα, 30% περισσότερο νερό και 45% πιο πολύ ενέργεια

Αυτό ήταν στην ουσία και το μήνυμα του Dr. Christian Patermann, τέως Ευρωπαίου αξιωματούχου και νυν Συμβούλου της Γερμανικής Κυβέρνησης σε θέματα βιο-οικονομίας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με αφορμή την παρουσίαση του νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος (PMS) στη Βιο-Οικονομία σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η Ελλάδα παρέχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της βιο-οικονομίας στον αγροτικό τομέα αλλά και στη μπλε βιο-οικονομία με τα απέραντα χιλιόμετρα των ακτογραμμών της» τόνισε ο ομιλητής, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την ευχαρίστησή του που η Ελλάδα ξεκινάει με την πρωτοβουλία του μεταπτυχιακού προγράμματος αλλά και του Εργαστηρίου Βιο-Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς τις προσπάθειες ανάπτυξης ενεργού ρόλου στο Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Φορέματα, εσώρουχα, αθλητικά παπούτσια και ρούχα από σκουπίδια!

Τι είναι όμως η βιο-οικονομία; Είναι απλά αλλαγή του παραγωγικού προτύπου τόσο των επιχειρήσεων όσο και των χωρών. Είναι ευρέως γνωστό ότι μέχρι το 2030 ο πλανήτης μας θα χρειάζεται 50% περισσότερα τρόφιμα, 30% περισσότερο νερό και 45% περισσότερη ενέργεια. Επομένως, με τον υφιστάμενο τρόπο παραγωγής, όπως τον ξέρουμε, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους παραγωγής, που θα μας επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση πόρων πολλές φορές στην παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, τρόπους να αξιοποιούνται οι τόνοι αποβλήτων και απορρριμάτων για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή παραγωγικών συντελεστών.

Μας είναι γνωστό ίσως ότι είναι δυνατό να παραχθεί ενέργεια από τον ήλιο μέσω υβριδικών συλλεκτών, αλλά πόσο γνωστό μας είναι ότι μπορούν να παραχθούν ενδύματα από πρωτείνες γάλακτος που δεν είναι κατάλληλες προς κατανάλωση και πετιούνται αυτή τη στιγμή;

Ήδη Σουηδική εταιρεία έχει προβεί σε κατασκευή φορεμάτων και εσωρούχων από αυτές τις πρωτείνες γάλακτος τα οποία είναι πολύ φιλικά προς το δέρμα.

Πόσοι επίσης γνωρίζουν ότι γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών παράγει τα ελαστικά τμήματα των αθλητικών παπουτσιών από φλοιούς ρυζιού οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται αλλά πετιούνται κατά τόνους κάθε χρόνο;

Επίσης, εταιρεία από την Ταϊβάν, σε συνεργασία με διεθνή εταιρεία καφέ, χρησιμοποιεί τα κατακάθια του καφέ προκειμένου να παράξει αθλητικά ρούχα υψηλής ποιότητας.

22 εκατ. εργαζόμενοι, 2.5 τρις τζίρος

Χιλιάδες οι δυνατότητες της βιο-οικονομίας οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών μέσα από τη χρήση της βιομάζας και όχι των ορυκτών καυσίμων καθώς 22 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στη βιοοικονομία στην ΕΕ και πολλοί περισσότεροι διεθνώς, ενώ ο τζίρος στην ΕΕ ξεπερνά τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και βαίνει ταχέως αυξανόμενος.

Σύμπραξη εργαστηρίων-πανεπιστημίων

Στις νέες αυτές οι εξελίξες, το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστραικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναλαμβάνουν να παράσχουν την κατάλληλη εκπαίδευση στη νέα εποχή μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια για το νέο επιχειρείν και τη νέα μακροοικονομική προοπτική.

Ταυτόχρονα, τα δύο τμήματα συμπράττουν στο Εργαστήριο Βιο-Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την προώθηση της βιοοικονομίας στην Ελλάδα.

Το μέλλον είναι εδώ! Η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Βιο-Οικονομίας!

-Για το ΠΜΣ στη Βιο-Οικονομία παρακαλώ επισκεφτείτε τον σχετικό ιστότοπο bioeconomics.edu.gr

-Για το Εργαστήριο Βιο-Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης παρακαλώ επισκεφτείτε τον σχετικό ιστότοπο bioeconomylab.gr

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Η Alpha Bank εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση το 2016 ενδέχεται να περιορισθεί περισσότερο από -0,4% που προβλέπει η Κομισιόν. Τα στατιστικά στοιχεία...
Περισσότερα...
Ενώ στην Αθήνα οι μισοί διαβάζουν την επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς κι οι άλλοι μισοί το πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομικών, στο Βερολίνο άλλοι...
Περισσότερα...
Είμαστε φτωχότεροι. Πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Η μεσαία τάξη έχει υποστεί συντριβή. Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια (έως 10.000 ευρώ)...
Περισσότερα...
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι πιθανόν θετικός, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να γίνει...
Περισσότερα...
Top