webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Πως θα βρείτε στα barcodes τα ελληνικά προϊόντα για να τα αγοράσετε

24 Μαρ 2017
 Οικονομία
Η τελική επιλογή του καταναλωτή ανάμεσα σε δύο προϊόντα διαφορετικής χώρας προέλευσης, αλλά ισάξιων μονάδων καταναλωτικής χρησιμότητας και χαρακτηριστικών, καλό θα ήταν να προσδιορίζεται από τον κωδικό προέλευσης.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Στην οπίσθια όψη κάθε συσκευασμένου εμπορεύματος και προϊόντος βρίσκεται το λεγόμενο bar code -ένας γραμμωτός κωδικός -που αποτελείται από ένα εννιάψήφιο αριθμό, του οποίου τα τρία (3) πρώτα ψηφία υποδηλώνουν την χώρα προέλευσης.

Όσον αφορά στα ελληνικά εμπορεύματα, αυτά δηλώνονται με τους αριθμούς 520 και 521 στα τρία (3) πρώτα ψηφία του bar code. Με δεδομένο ότι στην χώρα μας δεν έχει καλλιεργηθεί και δομηθεί ώριμη Καταναλωτική Παιδεία, οι αγοραστές, εντός της χώρας, δεν έχουν θέσει το ανώτερο κριτήριο στους παράγοντες που επηρεάζουν και συγκαθορίζουν το σκεπτικό και την τελική επιλογή αγοράς των προϊόντων.

Οι αριθμοί 520 και 521 υποδηλώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι το τελικό προϊόν παράγεται στην χώρα μας. Με άλλα λόγια στην Ελλάδα απασχολούνται παραγωγικοί συντελεστές (εργατικό δυναμικό, κεφάλαιο κλπ.) και αναπτύσσεται τεχνογνωσία, οικονομίες κλίμακος, παραγόμενα προϊόντα αυξημένης προστιθέμενης αξίας και τελικά αυξάνονται οι πιθανότητες να προκύψει και να διατηρηθεί ένας ενάρετος κύκλος οικονομικής ευημερίας σε μακροοικονομικό επίπεδο στη χώρα.

Σημαντικός ο κωδικός προέλευσης

Γιατί είναι αναγκαία η τόνωση της ελληνικής καταναλωτικής συνείδησης

Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων λόγω αύξησης της ενεργούς καταναλωτικής ζήτησης συνεπάγεται, μέσω της μείωσης της ανεργίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και προοπτικές μακροημέρευσης, ενώ και για το Κράτος επέκταση της φορολογικής βάσης, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα περισσότερες δυνατότητες για δημόσιες επενδύσεις και στήριξης του Κοινωνικού Κράτους.

Η τελική επιλογή του καταναλωτή ανάμεσα σε δύο προϊόντα διαφορετικής χώρας προέλευσης, αλλά ισάξιων μονάδων καταναλωτικής χρησιμότητας και χαρακτηριστικών, καλό θα ήταν να προσδιορίζεται από τον κωδικό προέλευσης, το πιο σημαντικό δηλαδή κριτήριο στη λήψη απόφασης.

Στόχευση σε αύξηση παραγωγικότητας

Πέρα από τη βελτίωση των εμπειρικών δεικτών ευημερίας της χώρας σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο, αυξάνονται οι πιθανότητες βελτίωσης της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και τις αγορές. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή με υψηλό εξωτερικό χρέος πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Επιπρόσθετα, από τη σκοπιά της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος θεσμοθέτησης δημοσιονομικών παρεμβάσεων προς όφελος των λιγότερο ευνοημένων πολιτών, των «χαμένων» δηλαδή από τη διαδικασία της διεθνοποίησης της παραγωγής και του εμπορίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλη γκάμα ελληνικών προϊόντων διαθέτουν μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με προϊόντα άλλων χωρών προέλευσης. Επομένως, η επιλογή αγοράς προϊόντων με βάση τη χώρα προέλευσης και όχι το κριτήριο του εμπορικού σήματος κάθε κατασκευαστή (brand name) θα μπορούσε αναμφίβολα να ενισχύσει την παραγωγική μας βάση και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Η πληθώρα εμπορευμάτων αμφιβόλου ποιότητας και χαμηλής τιμής από χώρες του εξωτερικού καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο της ελληνικής αγοράς, παραμερίζοντας τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία δεν προβάλλονται με τη σωστή στρατηγική επικοινωνίας και για τα οποία δεν έχουν δοθεί κίνητρα από την πλευρά της Πολιτείας για την παραγωγή και την κατανάλωση.

Να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ακόμη και αν υπάρχουν χρηματοδοτικά ενωσιακά προγράμματα η αποτελεσματικότητά τους χρειάζεται να βελτιωθεί, κυρίως ως προς το σκέλος που αφορά την απορροφητικότητα, τις υποδομές και τη διοχέτευση τεχνογνωσίας, με στόχο πάντα την ενίσχυση της ελληνικής βιοτεχνίας και βιομηχανίας.

Είναι αδήριτη ανάγκη να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή προϊόντων και να αφυπνισθεί το επιχειρηματικό δαιμόνιο, μέσω της καλλιέργειας καταναλωτικής συνείδησης και έμπρακτης καθημερινής στήριξης των ελληνικών καταναλωτικών αγαθών.

 

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
«Οι Έλληνες καταναλωτές καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην Ευρώπη των "28" σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη τους στους αντισυμβαλλομένους τους. Αυτό...
Περισσότερα...
Αύξηση της κατανάλωσης και πτώση των επενδύσεων διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα του ΑΕΠ το 2016, ενώ αρνητική ήταν και η καθαρή επίδραση του εξωτερικού...
Περισσότερα...
Η έρευνα εισοδήματος 2016 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πιστοποιεί το αρνητικό πρόσημο που διατρέχει  τη σχέση λιτότητας- επιχειρούμενης παραγωγικής αναδιάρθρωσης...
Περισσότερα...
Η πώληση κόκκινων καταναλωτικών δανείων χωρίς εγγυήσεις, από τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα funds έφτασε στην "ώρα μηδέν". Η είδηση δεν είναι...
Περισσότερα...
Top