webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Κρίσιμος για τις τράπεζες ο χρόνος ένταξης στο QE της EKT

01 Μαρ 2017
 Νένα Μαλλιάρα  Capital.gr  Οικονομία
Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - "Θεσμών", θα διευκολύνει σημαντικά την ανάκτηση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά ομολόγων για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Αγωνιούν οι τράπεζες για τον χρόνο ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς κάθε ημέρα που περνάει "ψαλιδίζει" τα προσδοκώμενα οφέλη. Γράφει η Νένα Μαλλιάρα στο capital.gr:

Τράπεζες και QE ξαναμπαίνουν σήμερα στο "μικροσκόπιο" των ξένων επενδυτών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους ξένους επενδυτές στο διήμερο (1 και 2/3) επενδυτικό event για τις αναδυόμενες αγορές της JP Morgan στο Λονδίνο. Ως καθοριστικό για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος που θα δώσει "χείρα βοηθείας" στις τράπεζες για την αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων χρηματοδότησης, ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού, το QE αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις ερωτήσεις των ξένων επενδυτών.

Καθυστερημένη ένταξη στο QE θα είναι δώρον-άδωρον για ομόλογα και τράπεζες

Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - "Θεσμών", θα διευκολύνει σημαντικά την ανάκτηση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά ομολόγων για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα θεωρηθεί ως σημαντική ένδειξη βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Το κοντέρ μετράει διπλά

Όπως τονίζουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το "κοντέρ" μετράει διπλά για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, αφού μια καθυστερημένη ένταξη θα είναι δώρον άδωρον για τα ελληνικά ομόλογα και τις τράπεζες. Αντιθέτως, μία όσο το δυνατόν συντομότερη ένταξη, θα μπορούσε να μειώσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθιστώντας ευχερή, σε επίπεδα επιτοκίων μεταξύ 4% - 5%, την αναχρηματοδότηση της λήξης τον προσεχή Ιούλιο των τριετών ομολόγων που είχε εκδώσει το Δημόσιο το καλοκαίρι του 2014.

Στην ίδια κατεύθυνση με τις τράπεζες, κινούνται και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ, η οποία επιχειρεί μία ποσοτική προσέγγιση των επιδράσεων που αναμένονται στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων από τη συμμετοχή τους στο QE της ΕΚΤ. Όπως εκτιμά η ΤτΕ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της αποδοχής ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα οδηγούσε σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους, ενώ οι πράξεις αγοράς που θα ακολουθήσουν αναμένεται να συμβάλουν στη διατήρηση των νέων χαμηλότερων επιπέδων των επιτοκίων.

Τα συμπεράσματα της ΤτΕ εξάγονται από τη μελέτη των αποδόσεων των ομολόγων άλλων κρατών – μελών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από την παρατήρηση της πορείας των αποδόσεων από την ανακοίνωση του προγράμματος από την ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2015.

Χαμηλότερες οι αποδόσεις των ομολόγων

Παρατηρώντας τη σχέση μεταξύ αποδόσεων και επιπέδου πιστοληπτικής διαβάθμισης σε ένα μεγάλο δείγμα χωρών, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ είναι συστηματικά χαμηλότερες από εκείνες των υπόλοιπων κρατών. Και αυτό σχετίζεται με την άσκηση διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα με βάση την τρέχουσα πιστοληπτική τους διαβάθμιση (CCC/Β). Η απόκλιση αυτή αντανακλά σειρά παραγόντων, όπως:

α) το γεγονός ότι στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η χώρα δανείζεται με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στο επίπεδο της πιστοληπτικής της διαβάθμισης,

β) τις προσδοκίες των επενδυτών για μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και συνεπαγόμενη πιθανή αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης και

γ) την έμμεση επίδραση του προγράμματος αγορών τίτλων της ΕΚΤ, καθώς οι επενδυτές αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους (portfolio rebalancing effect).

Μικρότερη συμβολή στη μείωση αποδόσεων

Η ανάλυση της ΤτΕ δείχνει ότι η σημαντικότερη επίδραση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων προήλθε από την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς τίτλων τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η ίδια η διενέργεια των πράξεων αγοράς, από το Μάρτιο 2015 έως σήμερα, είναι μεν στατιστικά σημαντική, αλλά έχει αρκετά μικρότερη συμβολή στη συνολική μείωση των αποδόσεων.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης οδήγησε σε προεξόφληση της επίδρασης των πράξεων αγοράς από τους επενδυτές και είχε μεγαλύτερη πτωτική επίδραση στις αποδόσεις από ό,τι οι ίδιες οι πράξεις αγοράς, οι οποίες βέβαια στη συνέχεια συνέβαλαν στη διατήρηση των ιστορικά χαμηλών επιπέδων των αποδόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της ανακοίνωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων στις αποδόσεις είναι τόσο μεγαλύτερη όσο χαμηλότερη είναι η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, αντανακλώντας τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού της. Ενδεικτικά, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών, φινλανδικών και ολλανδικών ομολόγων με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ μειώθηκαν κατά 30-40 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, οι αποδόσεις των ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΒΒΒ/ΒΒ) μειώθηκαν κατά 70-110 μονάδες βάσης.

Διακόσιες μονάδες βάσης χαμηλότερα

Με βάση τα παραπάνω, η ΤτΕ εκτίμησε τις επιδράσεις που αναμένονται στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων από την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η άμεση επίδραση από την ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται να οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων περίπου 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα μέσα επίπεδά τους τον Ιανουάριο του 2017.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι κυρίως αποτέλεσμα της βελτίωσης του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης και θα προέλθει από την προεξόφληση της επίδρασης των πράξεων αγορών από τους επενδυτές, ενώ η εκτέλεση των πράξεων αγοράς θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των αποδόσεων στα νέα χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι το χρονικό διάστημα που θα απομένει μέχρι τη λήξη του προγράμματος θα δικαιολογεί τη διαμόρφωση προσδοκιών για σημαντικό ύψος πράξεων αγοράς ελληνικών ομολόγων από το Ευρωσύστημα. Σε περίπτωση όμως που η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθυστερήσει σημαντικά, μειώνεται αντίστοιχα και η αναμενόμενη επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Login to post comments
Top