webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Γιατί οι συντεχνίες δεν θέλουν την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών

10 Φεβ 2017
 Οικονομία
Nόμοι για το σκοπό αυτό ψηφίζονται και ξαναψηφίζονται, Υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται και κατόπιν ανασκευάζονται ή αναστέλλονται, με το αποτέλεσμα να είναι πάντα το ίδιο, δε γίνεται απολύτως τίποτα.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Εδώ στον Ελληνοχώρο τίποτα τελικά δεν αλλάζει. Όποιος και αν μας κυβερνά, όσα χρόνια και αν περνούν, όσο και αν αλλάζει ο κόσμος γύρω μας για μια φορά ακόμα σε αυτή τη χώρα βιώνουμε μια από τα ίδια.

Πρόσφατα με το νόμο 4446/16 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 22/12/2016, μαζί με όλα τα υπόλοιπα (αλλαγές στο πτωχευτικό κώδικα , διατάξεις για τις διοικητικές δίκες, διατάξεις για τα Καζίνο, διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης, και όσα άλλα μπορεί να φανταστεί κανείς), καθορίζεται και η υποχρέωσης αποστολής στην ΓΓΠΣ όλων των ημερήσιων συναλλαγών για κάθε οντότητα που διενεργεί συναλλαγές και φορολογείται στη χώρα μας, καθώς και οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών .

Μέτρα που όπως λένε οι κυβερνώντες νομοθετούνται για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και εμφάνιση επιπλέον φορολογητέας ύλης.

Παρόλα ταύτα, νόμοι για το σκοπό αυτό ψηφίζονται και ξαναψηφίζονται, Υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται και κατόπιν ανασκευάζονται ή αναστέλλονται, με το αποτέλεσμα να είναι πάντα το ίδιο, δε γίνεται απολύτως τίποτα.

Nόμος…ευχολόγιο

Εδώ περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων. Βέβαια όπως συνήθως, για άλλη μια φορά, η διάταξη αυτή του νόμου είναι ένα ευχολόγιο και όλα επαφίονται (τρόπος, χρόνος, υπόχρεοι κ.λπ.) να καθοριστούν με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι με τη ψήφιση του ανωτέρου νομοσχεδίου το υπουργείο έσπευσε, πρώτα από όλα, να δώσει προτεραιότητα στο μέτρο των ηλεκτρονικών πληρωμών, σε συνδυασμό με το χτίσιμο του αφορολόγητου, ισχυριζόμενο ότι, έτσι θα αναγκάσει τα καταστήματα να εκδίδουν αποδείξεις.

Βέβαια, θα διαπιστώσει κανείς, ότι αυτό το μέτρο σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό καθόσον, αν προσέξουμε ποιες δαπάνες περιλαμβάνονται στο χτίσιμο του αφορολόγητου, θα διαπιστώσουμε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (μισθωτοί και συνταξιούχοι) δεν απαιτείται η χρήση της κάρτας για αγορά καταναλωτικών αγαθών, καθόσον εύκολα το αφορολόγητο χτίζεται, πληρώνοντας ηλεκτρονικά μόνο τις ΔΕΚΟ και κάποιες άλλες δαπάνες.

Ευνοημένες οι τράπεζες

Βέβαια οι δαπάνες αυτές σε καμιά περίπτωση δεν απετέλεσαν αντικείμενο φοροδιαφυγής.

Τι νόημα είχε η διάταξη των ηλεκτρονικών πληρωμών αφού το αφορολόγητο χτίζεται πληρώνοντας μόνο ΔΕΚΟ;

Δηλαδή, παρόλο ότι για το πολύ κόσμο αυτό θα είναι θετικό, σε σχέση με το επιδιωκόμενο κάναμε μια τρύπα στο νερό!!!

Προς τι λοιπό αυτή η πρεμούρα για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, που αναγκάζει χιλιάδες επαγγελματίες, αφενός να προμηθευτούν τραπεζικό τερματικό και αφετέρου να αναρτούν στη πόρτα τους πινακίδα που ενημερώνει για το αν το διαθέτουν ή όχι, με επαπειλούμενο σε αντίθετη περίπτωση, πρόστιμο 1.000€.;;;

Και όλα αυτά χωρίς να έχει θεσπιστεί κανένα ακατάσχετο ποσό στους λογαριασμούς των επαγγελματιών αυτών.

Μήπως δεν υπηρετεί το μέτρο το σκοπό του περιορισμού της φοροδιαφυγής, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά απλώς ευνοεί ένα κύκλωμα τραπεζών, άλλων ιδρυμάτων πληρωμών, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κ.λπ;;;;

Μήπως ο ισχυρισμός μας αυτός είναι προδήλως αληθής;;;

Προτιμότερη η διασύνδεση ταμειακών συστημάτων

Γιατί δεν επιδεικνύεται η αντίστοιχη πρεμούρα για την υλοποίηση του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων;

Ένα μέτρο που ενώ πραγματικά θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, δεν ευνοεί καμιά συντεχνία, καθόσον εδώ και τρία χρόνια οι ταμειακές μηχανές που προμηθεύονται όλες οι επιχειρήσεις είναι κατάλληλες για το σκοπό αυτό, χωρίς να απαιτείται κανένα πρόσθετο κόστος.

Κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ότι οι κεντρικές υποδομές του TAXIS είναι έτοιμες να δεχτούν τις πληροφορίες από τα διασυνδεδεμένα ταμειακά συστήματα και είναι υπέρμαχοι του μέτρου αφού ο έλεγχος της έκδοσης των αποδείξεων θα διευκολύνεται αφού θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο .

Θα μπορούσε κάποιος υπεύθυνος του Υπουργείου Οικονομικών να μας δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω ή θα βιώσουμε για μια ακόμα φορά το συνήθη μύθο μας ως Έλληνες;;;

Video
Οι...Ράμπο του υπ. Οικονομικών στο κυνήγι παράνομων POS
  • 14 Φεβ 2017
  • LIVE NEWS
  • 1036 Views

Έλεγχος τιμολογίων και POS από τους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών που βγήκαν στους δρόμους για να ανακαλύψουν όσους παρανομούν.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 εκμυστηρεύτηκε ότι κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος του είπε πως οι συναλλαγές με κάρτες αυξάνονται ραγδαία...
Περισσότερα...
Αμεσα, με την πραγματοποίηση της συναλλαγής, και σε πραγματικό σχεδόν χρόνο θα «χτίζουν» το αφορολόγητο που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι για...
Περισσότερα...
Στα 20 δισ. ευρώ ανεβάζουν οι τράπεζες την πρόβλεψή τους για τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» το 2017, από 15 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το...
Περισσότερα...
Τον δρόμο της Βουλής αναμένεται να πάρει εντός της εβδομάδας το περίφημο νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με την οποία...
Περισσότερα...
Top