webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τεχνική εκπαίδευση

06 Φεβ 2017
 Οικονομία
Η αξιοποίηση των ΣΔΙΤ συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, οδηγώντας έτσι σε ενίσχυση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Τα ΣΔΙΤ αποτελούν μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της δημιουργίας υποδομών και της παροχής υπηρεσιών του Δημοσίου. Πυλώνας ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, μοχλεύοντας ιδιωτικούς πόρους σε αναπτυξιακά έργα με πολλαπλασιαστικό όφελος κ βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των πόρων του Δημόσιου Τομέα.

Οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι μακροχρόνιες συμβάσεις μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή/και την παροχή υπηρεσιών.

Με τα ΣΔΙΤ αξιοποιείται η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα καθώς κατασκευάζονται ποιοτικά έργα ενώ παράλληλα το δημόσιο διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο καθώς ο ρόλος τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα είναι ορισμένος .

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του θεσμού των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, διαπιστώνεται εντατική χρήση αυτού στο σύνολο των αναπτυξιακών έργων, που υλοποιήθηκαν την περίοδο 1995-2004 με χαρακτηριστικά παραδείγματα το μετρό, την γέφυρα ζεύξης Ρίου Αντιρρίου, το νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την Αττική Οδό, την Ιόνια Οδό, την Εγνατία Οδό κλπ.

Σημαντική η συμβολή των ΣΔΙΤ στην παραγωγή

Η συμβολή των ΣΔΙΤ στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εγχώριου συστήματος παραγωγής και εν συνεχεία της ανταγωνιστικότητας είναι σημαντική δεδομένου ότι παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των μη λειτουργικών υποδομών του Δημοσίου με ανάληψη του κόστους επισκευής και βελτίωσης αυτών από ιδιωτικά κεφάλαια και εν συνεχεία την χρησιμοποίηση τους για την παροχή υπηρεσιών.

Η συμβολή των ΣΔΙΤ στην οικονομική ανάπτυξη, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα υπό την εποπτεία του Δημοσίου

Η αξιοποίηση δηλαδή των ΣΔΙΤ συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, οδηγώντας έτσι σε ενίσχυση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), υπαγόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πραγματοποιούν επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ με σκοπό την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα την εξυπηρέτηση των πολιτών όπως

α) έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα (προστασία- αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων και περιοχών, ιαματικών πηγών και ήπιων ή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, δικτύων ενέργειας και κατασκευής έργων που αφορούν την εκμετάλλευση βιοτεχνικών κέντρων και κτιρίων στις ειδικές βιοτεχνικές και βιομηχανικές ζώνες κ.α.),

β) έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα (προστασία - διαχείριση υδάτινων πόρων, προστασία εδάφους και καταπολέμηση ρύπανσης, κατασκευή έργων διαχείρισης συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού κ.α.),

γ) έργα απασχόλησης (Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ.α.),

δ) έργα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα ανοικτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων και γηροκομεία κ.α),

ε) έργα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού ( βελτίωση σχολικών κτιρίων , ίδρυση βιβλιοθηκών, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, μουσείων, πινακοθηκών, κινηματογράφων, θεάτρων, φιλαρμονικών, σχολών διδασκαλίας μουσικής, σχολών χορού, ζωγραφικής, γλυπτικής και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως δημοτικών και κοινοτικών γυμναστηρίων, αθλητικών κέντρων και δημοτικών και κοινοτικών χώρων άθλησης κ.α.) .

Διέξοδος στο κομμάτι των υποδομών

Στην χώρα μας στη παρούσα χρονική περίοδο της κρίσης, με άδεια κρατικά Ταμεία κ σημαντικά προβλήματα δημόσιων οικονομικών, τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από ΣΔΙΤ δίνουν διέξοδο στο κομμάτι των υποδομών και επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως σε περιόδους έντονων οικονομικών διακυμάνσεων.

Σύμφωνα μάλιστα, με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα, «ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο για έργα ΣΔΙΤ είναι εφικτός. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι ανάγκες για νέα σχολεία, δικαστικά μέγαρα, οδοφωτισμό και αστικές αναπλάσεις είναι μεγάλες, τα ΣΔΙΤ φαντάζουν μονόδρομος, καθώς, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα κοινοτικής χρηματοδότησης.

Σήμερα σε τελική φάση ανάθεσης βρίσκονται τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο (160 εκατ. ευρώ), τις Σέρρες (40 εκατ. ευρώ), την Ηπειρο (40 εκατ. ευρώ) και την Ηλεία (40 εκατ. ευρώ)».

Στα πλαίσια, λοιπόν, διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων μέσω ΣΔΙΤ θα πρέπει να ενταχτούν – όπως έχει ήδη γίνει σε κάποιες περιοχές- έργα μελέτης, χρηματοδότησης, κατασκευής και τεχνικής διαχείρισης σχολικών μονάδων Τεχνικής εκπαίδευσης όπου θα παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση στις αναβαθμισμένες τεχνολογικές σπουδές οι οποίες αποσπούν όλο κ μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Όπλο» η εξειδίκευση

Καθώς η ανεργία και η ύφεση εξαφανίζουν από τον χάρτη κλασικές εργασίες, έχει αναδειχθεί η ανάγκη για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Την ώρα, δηλαδή, που συνεχώς πολλοί νέοι με πτυχία και μεταπτυχιακά αναγκάζονται να φύγουν από την Ελλάδα αφού δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον τομέα εξειδίκευσης τους, μελέτες δείχνουν πως μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι, καθώς και τα συναφή με αυτές τις ειδικότητες.

Ας προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση ΣΔΙΤ με στόχο να συμβάλλουν στην τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας καθώς κ σε μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αναβάθμισή της.   

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να προτιμά έναν χαμηλότερο στόχο για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξεως του 1,5% αντί για το...
Περισσότερα...
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη...
Περισσότερα...
Ο γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Νικόλας Κανελλόπουλος, δηλώνει την ετοιμότητα του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και των Κοινωνικών Εταίρων να  βοηθήσουν...
Περισσότερα...
«Στο ίδιο έργο θεατές»: Aυτό φαίνεται ότι είναι το... τραγούδι που εκφράζει καλύτερα ό,τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς μετατίθεται διαρκώς...
Περισσότερα...
Top