webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

"Κούρεμα" από τις τράπεζες, "χτένισμα" από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

15 Δεκ 2016
 Οικονομία
Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες μπορούμε να μιλούμε για υπερδανεισμό και υπερφορολόγηση, καταστάσεις που επιτείνουν το πρόβλημα και οδηγούν, ακολούθως, σε αδυναμία του δανειολήπτη και φορολογουμένου να καταβάλει τις τραπεζικές και φορολογικές οφειλές του.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Το 2007, τίποτα δεν προμήνυε τι θα επακολουθούσε. Στην παγκόσμια οικονομία κυριαρχούσε η υψηλή ρευστότητα και οι χαλαρές πιστωτικές συνθήκες, ενώ οι διαχειριστές -πολιτικοί της ελληνικής οικονομίας με την υιοθέτηση του ευρώ είχαν δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες ανάπτυξης της.

Η υπεραισιοδοξία είχε ως αποτέλεσμα την γενικευμένη υποεκτίμηση του πιστωτικού και άλλων κινδύνων, με συνέπεια τη χαλάρωση των κριτηρίων δανεισμού και τη δημιουργία σύνθετων πιστωτικών εργαλείων και σχημάτων.

  • Η κατάληξη των προαναφερόμενων χειρισμών όρισε τη μεγάλη εξάρτηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό, και την σταδιακή συρρίκνωση της όποιας κεφαλαιακής επάρκειας διέθεταν.
  • Οι αρχές δεν έδωσαν έμφαση στη μακροπροληπτική εποπτεία, η οποία εστιάζει στους συστημικούς κινδύνους, καθώς και τις διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ χρηματοπιστωτικών αγορών και πραγματικής οικονομίας.
  • Η κλιμακωτή φορολόγηση των Φυσικών και Νομικών Προσώπων που ακολουθήθηκε, προστίθεται στην παραπάνω τακτική.

Nοικοκυριά χωρίς εισόδημα, επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα

Τα τελευταία έτη το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας, έναν ανελέητο "στραγγαλισμό" της κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Τα νοικοκυριά υφίστανται συνεχή μείωση στο διαθέσιμο εισόδημά τους και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στην δίνη της μηδενικής ρευστότητας και όλοι να καλούνται να καλύψουν τις δυσανάλογες πλέον δανειακές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όλα εξαρτώνται από τη στρατηγική διαχείριση των οικονομικών των επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση των δανείων

Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες μπορούμε να μιλούμε για υπερδανεισμό και υπερφορολόγηση, καταστάσεις που επιτείνουν το πρόβλημα και οδηγούν, ακολούθως, σε αδυναμία του δανειολήπτη και φορολογουμένου να καταβάλει τις τραπεζικές και φορολογικές οφειλές του, με δυσμενείς συνέπειες για την οικογενειακή, την επαγγελματική και κοινωνική του ζωή.

Η βιωσιμότητα της ιδιωτικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, και κάθε τύπου οικονομικής δραστηριότητας, στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας, εξαρτάται πλέον από την στρατηγική διαχείριση των οικονομικών τους, και την χρηςτή αναδιάρθωση των δανειακών τους συμβάσεων με σύγχρονες τεχνικές και μοντέλα διαχείρισης-κούρεμα κόκκινων δανείων-

Με αυτό τον τρόπο θα ελπίζουν στην σταδιακή αποκατάσταση   άντλησης   ρευστότητας, στην εξυγίανση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής οικονομίας, στην βελτίωση της Πιστοληπτικής ικανότητας, γνωρίζοντας πολύ καλά τις υποκείμενες αξίες της παρούσας ασθενικής αγοράς.

Άγνοια, αβεβαιότητα, αναβλητικότητα οδηγούν σε επαχθέστερους όρους

Η άγνοια των επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα αβεβαιότητα, και τις πίεςεις από τις τράπεζες ενισχύεται από τον φόβο και την ανασφάλεια.

Δύο ισχυρά συναισθήματα, τα οποία τους αναγκάζουν να ενδίδουν

σε διαρκείς πιέσεις που πολλές φορές τους ασκούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους οδηγούν να αναγνωρίζουν δανειακό χρέος με κάθε είδους υπερχρεώσεις που είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τους δανειολήπτες, αφού δεν διαθέτουν, ούτε την γνώση ούτε τα εργαλεία προκειμένου να τις διαχωρίζουν και να τις υπολογίζουν με ακρίβεια, με αποτέλεσμα να συμβιβάζονται σε οποιαδήποτε πρόταση, η οποία τους στερεί κάθε προοπτική ανάκαμψης.

Με τον τρόπο αυτό υποεκτιμούν τον κίνδυνο και μεταφέρουν το πρόβλημα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η μεταφορά αυτή τις πολλές φορές -εν αγνοία τους-γίνεται με επαχθέστερους όρους και με αναγνώριση χρέους, συνεχώς αυξανόμενου, πέραν όμως του πραγματικά οφειλόμενου .Δεν συνεκτιμούν την παρούσα οικονομική κατάσταση τους (περιουσιακή, εισοδηματική, κ.ά), και αξιοποιούν ελάχιστα ή καθόλου τα διαθέσιμα διαπραγματευτικά μέσα.

Γι αυτό το 2017-δέκα χρόνια μετά το…αμέριμνο 2007-είναι η κρίσιμη χρονιά για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για να καθορίσουν την στρατηγική και την τακτική τους με στόχο την αποτελεσματική διευθέτηση των «κόκκινων» υποχρεώσεών τους.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Από άποψη διαλόγων και αναλύσεων το θέμα των «κόκκινων» δανείων έχει καλυφθεί πλήρως από κάθε πλευρά. Έχουμε γίνει μάρτυρες ατελείωτου ευχολογίου από...
Περισσότερα...
Ως κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφίβολης αποτελεσματικότητας χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ τις πρόσφατες εξαγγείες του πρωθυπουργού στο μηνιαίο δελτίο...
Περισσότερα...
Όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις της εφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της της Γενικής Γραμματείας...
Περισσότερα...
«Ψαλιδισμένος» κατά χιλιάδες επαγγελματίες που δεν μπορούν να υπαχθούν σε πτωχευτική διαδικασία, βρίσκεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που συζητείται...
Περισσότερα...
Top