webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Μια ναυπηγοεπισκευή, ένας μήνας, ένα εκατομμύριο ευρώ, 100 επαγγέλματα…

09 Δεκ 2016
 Οικονομία
Η επισκευή πλοίων στον Πειραιά τα προηγούμενα χρόνια έγινε ασύμφορη, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των εργασιών να φύγουν από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η Ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα μπορεί πριν αρκετά χρόνια να ήταν ισχυρή, ωστόσο τώρα απειλείται με αφανισμό και συρρίκνωση. Και ενώ τα λοιπά ευρωπαϊκά ναυπηγεία είναι στις πρώτες θέσεις της βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο στην Ελλάδα την ίδια ώρα η ναυπηγοεπισκευή δεν μπορεί καν να επιβιώσει.

Η χώρα μας, ενώ κινείται σε χαμηλά επίπεδα στις επισκευές παράλληλα παραμένει   απούσα και στις νέες κατασκευές,. Από τη μια λάθος χειρισμοί που προηγήθηκαν και απέκλεισαν τα ναυπηγεία από εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία κυρίως λόγω του φαύλου κύκλου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στη χώρα έχουν βγάλει τη χώρα μας από τον χάρτη.

Βιωσιμότητα υπό αμφισβήτηση

Η βιωσιμότητα της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών ήταν αυξημένο. Η επισκευή πλοίων στον Πειραιά τα προηγούμενα χρόνια έγινε ασύμφορη, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των εργασιών να φύγουν από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Το αυξημένο κόστος εργασίας στη χώρα θέτει υπό αμφισβήτηση τη ναυπηγική/ναυπηγοεπισκευαστική μας

 Εκτιμάται ότι η επισκευή ενός πλοίου μπορεί σε διάστημα ενός μηνός να φέρει εισόδημα έως και 1 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 100 επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ναυπηγοεπισκευή.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, αναμένουν τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά με την ελπίδα για επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που θα προσελκύει πλοία για επισκευές.

Η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στον Πειραιά σκοπό έχει η Ελλάδα να καταστεί κορυφαία ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη Μεσόγειο και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που θα συνδυαστεί με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε ένα ξεχασμένο τις τελευταίες δεκαετίες επάγγελμα.

Δεν εκμεταλλευόμαστε ναυπηγοεπισκευαστική, ναυπηγική

Η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη εδώ και χρόνια, και όπως πολλοί έχουν παραδεχθεί το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που αναζητείται στη χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στα ελληνικά ναυπηγεία.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έφερνε πολύτιμο συνάλλαγμα στην εγχώρια οικονομία. Η Ελλάδα, παρότι αναγνωρίζεται ως ναυτιλιακή υπερδύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο, αδυνατεί να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως η υψηλή τεχνογνωσία, την ίδια στιγμή που χώρες ακόμα και στα Βαλκάνια, όπως η Ρουμανία, με συντονισμένη πολιτική επενδύσεων και στρατηγικό επενδυτή τους Νοτιοκορεάτες αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

Παρά το γεγονός ότι η  ελληνική ναυπηγική βιομηχανία διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον, βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτών, αποτελεί:

  • η εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης για τα προβλήματα των μεγάλων ναυπηγείων, η οποία θα διασφαλίζει την άρση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει,
  • η υλοποίηση μεγάλων νέων επενδύσεων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, και τη γενικότερη αναβάθμιση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς τους στα πρότυπα των ναυπηγείων άλλων προηγμένων χωρών του εξωτερικού.
  • Αναγκαίες νέες ναυπηγήσεις και εκτεταμένες μετασκευές στις οποίες είναι  υποχρεωμένη να στραφεί τα επόμενα 10 χρόνια η επιβατηγός ναυτιλία, κυρίως λόγω της υποχρέωσης προσαρμογής στους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς.

Να σημειωθεί όμως, ότι για πολλές από τις παραπάνω εργασίες, τα ελληνικά ναυπηγεία σήμερα δεν είναι καν σε θέση να κάνουν έστω και προσφορές.  

Απαιτείται η λήψη μέτρων

Προκειμένου να μην χαθεί άλλο χρόνος απαιτείται  άμεση λήψη μέτρων που έχουν προτείνει εμπλεκόμενοι φορείς με τον κλάδο όπως αξιοποίηση από την ναυπηγική-ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το «EUROPA SHIP PLAN», πιστοποίηση επιχειρήσεων κατά  ΙSO και εργαζομένων στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, αλλά και δημιουργία Σχολής Μαθητείας προκειμένου να προσελκυστούν ξανά οι νέοι άνθρωποι σε ένα εξειδικευμένο επάγγελμα,  ένταξη στο ΕΣΠΑ του ολοκληρωμένου προγράμματος «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών, μείωση του  μη μισθολογικού κόστους, απόδοσης από το κράτος σημερινών οφειλών του προς  τις επιχειρήσεις ύψους 7 δις ευρώ, παροχή οικονομικών κινήτρων στα πλοία για  διαχωρισμό αποβλήτων στην πηγή,  δημιουργία Μητρώου Αποβλήτων Πλοίων, αποφυγή επιβολής ΦΠΑ 24% κ.α.

ΤΟ Β.Ε.Π. στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του είναι κοντά στις ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και το Μάιο 2016 παραβρέθηκε στην Καθέλκυση του νεότευκτου πλοίου «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ VIII» στο Πέραμα, στο Ναυπηγείο «Αφοι Κανέλλου ΕΠΕ», στο Πέραμα.

Όπως δήλωσα κ στην τελετή καθέλκυσης του νέου πλοίου «Είναι πολύ σημαντικό, σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και επιχειρηματικής δυσπραγίας στη χώρα μας, να υπάρχουν επιχειρηματίες που τολμούν και επιχειρούν. Είναι πολύ σημαντικό που ο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ» σχεδιάσθηκε από Ελληνίδα Ναυπηγό, ναυπηγήθηκε στο Πέραμα από ελληνική επιχείρηση και για την κατασκευή του δούλεψαν και άλλες περιφερειακές επιχειρήσεις του κλάδου και δόθηκε δουλειά σε δεκάδες ανθρώπους».

Ελπίζουμε σύντομα να ακολουθήσουν και άλλα πλοία και η χωρά μας να αποκτήσει κ πάλι τη θέση που της αξίζει στη Ναυπηγική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Photogallery
Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Η ραγδαία αποβιομηχάνιση της χώρας έχει οδηγήσει στο κλείσιμο περισσοτέρων από 18 παραγωγικών μονάδων την τελευταία πενταετία 2012-2016 όμως...
Περισσότερα...
Στην περίοδο της κρίσης, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η γενικότερη τάση στις χώρες ήταν να αυξηθούν τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Ωστόσο, η Ελλάδα ήταν...
Περισσότερα...
Top