webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Τι σημαίνει για Ευρώπη και Ελλάδα η νίκη του «σκληρού» Ρούτε

16 Μαρ 2017
 Multisource  Διεθνής πρακτική
Εστάλη ένα μήνυμα και στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία που έχουν εκλογές ότι πρέπει να μπει φραγμός στα ακραία, ρατσιστικά, ξενοφοβικά, αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως αυτό της Λεπέν και το Afd.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Πολλαπλά μηνύματα σε όλη την Ευρώπη στέλνει το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και η αποτροπή της πρωτιάς για το ακροδεξιό κόμμα του Γκ. Βίντερς. Διαβάζουμε στο imerisia.gr:

Ο Μ. Ρούτε, με μια υποδειγματική προεκλογική εκστρατεία που περιέλαβε και το σχέδιο ρήξης με την Τουρκία, κατάφερε να συσπειρώσει τους οπαδούς του αλλά και να φέρει κόσμο στις κάλπες αφού η συμμετοχή έφτασε το 81%. Παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα έχασε έδρες, παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ως φαίνεται θα συνεχίσει να κυβερνά σε συνεργασία με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Η μεγάλη συμμετοχή και ο φόβος των πολιτών για το τι θα έφερνε μια νίκη της ακροδεξιάς συνέβαλαν στο να μην καταφέρει ο Βίλντερς να βάλει τους ακροδεξιούς στα σαλόνια της Ευρώπης. Χωρίς, βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αισθάνεται νικητής αφού αυξάνει την πολιτική επιρροή του και θα συνεχίσει να προκαλεί με τις ακραίες θέσεις του.

«Μήνυμα» στην ακροδεξιά

"Μήνυμα" σε όσους λαϊκίζουν ζητώντας τη διάλυση της ΕΕ

Σαν ένα πρώτο μήνυμα είναι ότι σημειώθηκε μια πρώτη ήττα για την ακροδεξιά στην Ευρώπη η οποία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο. Εστάλη ένα μήνυμα και στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία που έχουν εκλογές ότι πρέπει να μπει φραγμός στα ακραία, ρατσιστικά, ξενοφοβικά, αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως αυτό της Λεπέν και το Afd.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν πρώτο κόμμα χθες ήταν αυτό του Βίντερς. Το μήνυμα θα ήταν ότι η ακροδεξιά μπορεί παντού να είναι νικήτρια, κάτι που θα άλλαζε τα δεδομένα σε πολλές χώρες. Και στην Ελλάδα όπου η Χρυσή Αυγή φαντάζει σταθερή σε ποσοστά κοντά στο 7% αλλά θα ήταν «θείο δώρο» γι’ αυτήν η επικράτηση των ακραίων, ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Έφυγε ένα βάρος

Ένα δεύτερο μήνυμα είναι ότι οι Βρυξέλλες κυρίως αλλά και το Βερολίνο εν συνεχεία αισθάνονται ανακουφισμένες. Ένα βάρος έφυγε αφού θα ήταν πλήγμα για την Ευρώπη η επικράτηση Βίλντερς.

Όμως, το ίδιο μήνυμα λέει ότι επικρατούν στις εκλογές οι «σκληροί», με δεξιά αντζέντα. Αλλωστε, ο Ρούτε προκειμένου να κερδίσει δεν δίστασε να ρίξει στα… σκυλιά τους Τούρκους διαδηλωτές.

Δεινή είναι η ήττα των Σοσιαλδημοκρατικών, ουσιαστικά των Εργατικών με τον γνωστό σε όλους μας Γ. Ντάισελμπλουμ. Οι ιδέες τους δεν περνούν εύκολα καθώς ο κόσμος δείχνει να επιλέξει την ασφάλεια, την απομόνωση, τα εθνικά κλειστά σύνορα σε μια συνέχεια της νίκης του Ντ. Τραμπ.

Είναι προφανές ότι η κεντροαριστερά στην Ολλανδία θα πρέπει να ανασυνταχθεί και να αναζητήσει μια πιο ισχυρή ηγεσία και πιο καθαρές θέσεις.

Σημαντικά ποσοστά για τους Πράσινους

Μεγάλη νίκη για τους Πράσινους Αριστερούς, κάτι που όμως δεν βοήθησε στο να ανέβει συνολικά η λεγόμενη Κεντροαεριστερά. Αντιθέτως σε σταθερές βάσεις κινείται η Ολλανδική κεντροδεξιά η οποία ενισχύθηκε από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Ως μια πρώτη εικόνα, μπορεί να πει κανείς ότι νίκησε η Ευρώπη ή εν προκειμένου τα κόμματα που δεν θέτουν θέμα διάλυσης της ΕΕ. Κι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα στη Γαλλία ώστε οι πολίτες να μπλοκάρουν τη μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς. Ομοίως να μπει φρένο και στο γερμανικόAfD.

ΕΕ σε μια κλωστή

Όμως, δεν είναι ώρα για πανηγύρια. Η ΕΕ κρέμεται σε μια κλωστή και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους φιλοευρωπαϊστές να μπλοκάρουν εκείνους που επιθυμούν τη διάλυσή της χωρίς να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις.

Αλλά η στροφή δεξιά θα πρέπει να προβληματίσει τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα, όπως π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, τον Μ. Σουλτς στη Γερμανία, τον εκλεκτό των Γάλλων σοσιαλιστών Αμόν στη Γαλλία, τους κεντροαριστερούς στην Ιταλία. Αλλωστε, ο Ρούτε θεωρείται σκληρός και απέναντι στην Ελλάδα. Μπορεί να μην επιθυμεί το Grexit αλλά σίγουρα η γραμμή είναι καθαρά... γερμανική.

Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Και στην Ολλανδία αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι όλα ρευστά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα. 

Ολλανδική πίεση για το ελληνικό ασφαλιστικό ενόψει Eurogroup

Μία πρώτη ένδειξη των προθέσεων του μεγάλου νικητή των ολλανδικών εκλογών, του Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), αποκαλύπτεται μέσα από το κείμενο της γραπτής κοινοβουλευτικής διαβούλευσης για το Eurogroup της Δευτέρας. Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της ολλανδικής κυβέρνησης οι Βουλευτές του VVD ζήτησαν προεκλογικά να μάθουν από το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ελληνική συμβολή στη συζήτηση για την βιωσιμότητα των συντάξεων ανά την ΕΕ. Η απάντηση από το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ ήταν ότι "το Eurogroup θα συζητήσει το θέμα αυτό (της βιωσιμότητας των συντάξεων) στις 20 Μαρτίου. Η ειδική συμβολή της Ελλάδας σε αυτό το σημείο δεν είναι γνωστή".

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται, μέσω τεχνικών τηλε-συζητήσεων, οι θεσμοί ζητούν την μείωση/κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για να έρθουν 1,8 δισ. ευρώ παρεμβάσεις από την πλευρά του συνταξιοδοτικού του 2020. Και η συγκεκριμένη "απαίτηση" αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως μέτωπο της διαπραγμάτευσης που, όπως δείχνουν τα πρώτα "μηνύματα" από το ολλανδικό μέτωπο, (σ.σ. που έχει ως μεγάλο χαμένο το κόμμα του προέδρου του Eurogroup) παραμένει επιτακτικά στο τραπέζι από τους "νικητές" της χθεσινής αναμέτρησης.

Ανάπτυξη με "αστερίσκους" Σόιμπλε

Στο ίδιο ολλανδικό έγγραφο τα μέλη του PvdA (σ.σ. το Εργατικό Κόμμα) ζήτησαν εξηγήσεις για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και τα αντίμετρα. Σε αυτό το πεδίο η απάντηση που ήρθε από το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ ήταν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν υψηλότερες δαπάνες για ενεργές πολιτικές τόνωσης της αγοράς εργασίας, επενδύσεις για την ενίσχυση του οικονομικού δυναμικού αλλά και μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών. Και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους θεσμούς.

Πάντως στο ίδιο θέμα -των κονδυλίων για μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας- ο κ Σόιμπλε χθες μείωσε τις προσδοκίες αλλά και πέταξε την "μπάλα" πιθανών επιπτώσεων στην ελληνική πλευρά, αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχε από τον κ. Τσακαλώτο για δάνειο 3 δισ. ευρώ που αναζητά από την Παγκόσμια Τράπεζα (σ.σ. η οποία δανείζει ακριβότερα από ό,τι ο ESM ή η ΕΤΕπ)...

Τέταρτο θέμα τη Ελλάδα

Στην ατζέντα πάντως του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας -όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου - η Ελλάδα είναι πλέον 4ο θέμα (αντί για 3ο προηγουμένως). Αναφέρεται λιτά ότι θα συζητηθεί η πρόοδος και η Ευρωομάδα "θα προβεί σε ανασκόπηση της προόδου όσον αφορά τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας" μετά την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Υπενθυμίζει επίσης ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup τον Φεβρουάριο ενημερώθηκαν οι υπουργοί ότι οι 4 θεσμοί και οι ελληνικές αρχές "είχαν φτάσει σε μια κοινή αντίληψη σχετικά με την βάση ώστε η αποστολή να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει την δεύτερη αναθεώρηση".

Πλέον, το βλέμμα στρέφεται όλο και πιο πολύ προς την άτυπη σύνοδο του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Και σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με στόχο "ραντεβού" σε πολιτικό επίπεδο μέσω τηλεδιασκέψεων και δια ζώσης προς τον τέλος της εβδομάδας, τα οποία ακόμη όμως δεν έχουν "κλειδώσει".Χθες, η εικόνα των "διαφορών" μεταξύ Ελλάδας και θεσμών αποκαλύφθηκε μέσα από την παρουσίαση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου. Και ειδικά στα "αντίμετρα" η κυβέρνηση φέρεται να κινείται σε τελείως διαφορετικό... δρόμο από αυτό των θεσμών.

Γιούνκερ, Μέρκελ, Σουλτς και Ολάντ εκφράζουν ανακούφιση

Ανακούφιση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, ιδιαίτερα στους ηγέτες Γαλλίας-Γερμανίας, που πρόκειται να ακολουθήσουν την Ολλανδία στις κάλπες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικοινώνησε με τον νικητή Μαρκ Ρούτε και τον συνεχάρη για την «καθαρή», όπως είπε, νίκη του: «μια ψήφος για την Ευρώπη, μια ψήφος κατά των εξτρεμιστών» σχολίασε ακόμη ο κ. Γιούνκερ.

Τηλεφωνικά συγχαρητήρια στον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος είπε στον νικητή των ολλανδικών εκλογών: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Η πρωτιά, έστω και με απώλειες, του Μαρκ Ρούτε στις εκλογές προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση και στον αντίπαλό της για την Καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, που με ανάρτησή του στο twitter, εξέφρασε την ανακούφισή του, λέγοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη». «Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη», ανέφερε στο tweet που ανέβασε. 

Απόρριψη των λαϊκιστών

Την ικανοποίησή της για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων στις ολλανδικές εκλογές εξέφρασε γενικά η γερμανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό ΥΠΕΞ ανάρτησε στο twitter δήλωση, με την οποία εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την ψήφο των Ολλανδών, οι οποίοι, όπως τόνισε, αρνήθηκαν τους Ευρωπαίους λαϊκιστές.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψαν τους Ευρωπαίους λαϊκιστές. Αυτά είναι καλά νέα. Σας χρειαζόμαστε για μία δυνατή Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο ίδιο κύμα ο Ολάντ  

Στο ίδιο μήκος κλήματος και ο Φρανσουά Ολάντ, που συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού».

«Οι αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού των άλλων, και η πίστη στο μέλλον της Ευρώπης είναι οι μόνες αληθινές απαντήσεις στις εθνικιστικές κορώντες και τον απομονωτισμό που ταρακουνούν τον κόσμο», ήταν η επίσημη δήλωσή του.

Login to post comments
Σχετικά με το άρθρο
Η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο χρέος...
Περισσότερα...
Οι προοπτικές ανάπτυξη της Ευρώπης είναι πολύ καλύτερες από ότι πολλοί περίμεναν, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angkela Merkel μιλώντας στην...
Περισσότερα...
Τα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης επανήλθαν στη μόδα. Με τους λαϊκιστές, όπως η Marine Le Pen, να επιτίθενται στο οικοδόμημα και τη δημοτικότητα του...
Περισσότερα...
Το «extreme» σενάριο έχει γίνει βασικό για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», τονίζει αξιωματούχος που εμπλέκεται εδώ και ένα χρόνο στην κατάρτιση του...
Περισσότερα...
Top