webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.
Προτάσεις για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια από τo ΠΑΣΟΚ

Τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια παρουσίασε η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά που υπενθύμισε ότι επιχειρηματικά αποτελούν περίπου το 60% των κόκκινων δανείων στην χώρα μας.

Το τρίτο τεύχος του ψηφιακού μας περιοδικού “Cover Stories”

Ξεφυλλίστε το ψηφιακό μας περιοδικό “Cover Stories” που είναι αφιερωμένο στα μεγάλα γεγονότα στα «Κόκκινα» Δάνεια, την Πολιτική και την Οικονομία, που ανέδειξε το kokkinodaneio.gr τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2017.

Τα 20 βήματα στα οποία δομείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Διαβάστε αναλυτικά τα είκοσι (20) βήματα στα οποία αρθρώνεται ολόκληρος ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης και ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων. Η αρχιτεκτονική των 20 βημάτων αποτελεί τον πυρήνα του νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή και αναμένεται να γίνει νόμος του Κράτους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Το δεύτερο τεύχος του ψηφιακού μας περιοδικού “Cover Stories”

Ξεφυλλίστε το ψηφιακό μας περιοδικό “Cover Stories” που είναι αφιερωμένο στα μεγάλα γεγονότα στα «Κόκκινα» Δάνεια, την Πολιτική και την Οικονομία, που ανέδειξε το kokkinodaneio.gr τον Ιανουάριο του 2017.

Το πρώτο τεύχος του ψηφιακού μας περιοδικού “Cover Stories”
Ξεφυλλίστε το ψηφιακό μας περιοδικό “Cover Stories” που είναι αφιερωμένο στα μεγάλα γεγονότα στα «Κόκκινα» Δάνεια, την Πολιτική και την Οικονομία. Διαβάστε τα πρώτα θέματα που ανέδειξε το kokkinodaneio.gr το τελευταίο τρίμηνο του 2016, κατά την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.
Αριάδνη Νούκα: οι επιστολές προς Γιούνκερ, Σουλτς, Τσίπρα, Βουλευτές

Διαβάστε την αλληλογραφία της Αριάδνης Νούκα με τον Jean-Claude Juncker και τον Martin Schulz για την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων δανειοληπτών απέναντι στα Funds. Δείτε τις επιστολές που απέστειλε η μάχιμη δικηγόρος στον  Αλέξη Τσίπρα και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: νέα πολιτική ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων

Με ανακοίνωσή του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλύει τη φιλοσοφία, το σκοπό και όλο το διαδικαστικό πλαίσιο της νέας πολιτικής ρυθμίσεων των στεγαστικών και των τιτλοποιημένων δανείων. Διαβάστε αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις και τα οφέλη που προκύπτουν.

Ρύθμιση ΙΚΑ εώς 90 δόσεις
για πτωχευτικά χρέη

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δημοσιοποίησε Εγκύκλιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στο ΙΚΑ που αφορά όσους κηρύσσονται σε κατάσταση πτώχευσης ή μπαίνουν, με δικαστική απόφαση, σε καθεστώς εξυγίανσης. Διαβάστε τους όρους ρύθμισης βάσει του άρθρου 62Α του ΚΕΔΕ, αποδοχής της ρύθμισης, αναστολής παραγραφής, προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Νόμος 4387/2016 Κατρούγκαλου
για συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 85/Α/12-5-2016 ο νέος νόμος 4387/2016 για το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικές διατάξεις, με τίτλο ""Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας − Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος − Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις." Ο νέος νόμος επηρεάζει τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή υπέβαλε πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς για τη βελτιστοποίηση των σχέσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και καταναλωτών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της πρότασης, προκειμένου και οι δύο πλευρές να επιδεικνύουν, ήδη από το στάδιο των διαπραγματεύσεων, διάθεση συνεργασίας, ειλικρινούς προσπάθειας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν και προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων.

Ν. 4389/2016 για τη
Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους

Με το Ν. 4389/2016 συνίσταται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΔΓΙΧ) για την οργάνωση και τη διαμόρφωση της πολιτικής για την ενημέρωση και την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών και τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επιχειρησιακός στόχος των ΚΕΥΔ είναι η ενημέρωση και υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων, με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα δανείων και χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Ν. 4354/2015 & Ν. 4393/2016: περί πώλησης και διαχείρισης «Κόκκινων Δανείων» από τα Funds

Οι ισχύουσες διατάξεις του Ν. 4354 έτσι όπως ψηφίστηκαν το 2015 και τροποποιήθηκαν το 2016 από τον Ν. 4393 για τα Funds και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ο νόμος ρυθμίζει τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και Εταιρίες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Α.Α.Δ.Π.), τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες διενεργούνται οι πωλήσεις των απαιτήσεων και την αναδιάρθρωση των δανείων, το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πάντα γύρω από τις Συμβάσεις ανάθεσης της διαχείρισης και τα φορολογικά ζητήματα.

Ο νέος, τροποποιημένος Πτωχευτικός Κώδικας

Σύμφωνα με ειδικό άρθρο για το νέο πτωχευτικό κώδικα, το πτωχευτικό δικαστήριο μπορεί να αποφαίνεται για την απαλλαγή 2 χρόνια, αντί για 10, μετά την κήρυξη της πτώχευσης μίας επιχείρησης, με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης είναι συνεργάσιμος. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης δεν προσωποκρατείται.

Αποφάσεις για Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

Διαβάστε την κριτική ανάλυση της Αριάδνης Νούκα για τις επίδικες υποθέσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, την επιστημονική προσέγγιση του μεγέθους και της βαρύτητας του προβλήματος και ενημερωθείτε για τις αρνητικές επενέργειες στο τραπεζικό σύστημα, τους δανειολήπτες και όχι μόνο. Δείτε το σύνολο των 48 αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για τις υποθέσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, καθώς και την καθοριστικής σημασίας απόφαση 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

 

Ο αναθεωρημένος
Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών

Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της (ΦΕΚ Β' 2376/2.8.2016) τροποποιεί και συμπληρώνει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν.4224/2013. Ο Κώδικας ρυθμίζει τις σχέσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων και δανειοληπτών.

Νόμος 3869/2010: Οι ισχύουσες διατάξεις του Νόμου Κατσέλη

Διαβάστε το ισχύον κείμενο του Νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο Νόμος Κατσέλη, κατόπιν δύο τροποποιήσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις καλύπτει όλους τους τύπους στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, πιστωτικές κάρτες και πλέον υπάγονται σε αυτόν βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, βεβαιωμένες οφειλές προς τους ΟΤΑ ά και β΄ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου ορίζεται η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που προέρχονται, είτε από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη, είτε από άλλη αιτία και συνδέονται με πιστωτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και εφόσον η ρύθμιση των εν λόγω οφειλών κρίνεται από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οφειλέτη. Διαβάστε το σχέδιο νόμου όπως κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. 

Επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς, για τις δεσμεύσεις έναντι των εξαγγελιών

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται ότι οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα επικυρωθούν από την Eurostat δείξουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για
τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Διαβάστε 16 ερωτήσεις-απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ρυθμίζουν το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με την πρόταση του ESM. Επίσης, στο e-book μπορείτε να δείτε και να ξεφυλλίσετε στα αγγλικά την πρόταση του ESM για το θέμα.

Οι 12+1 προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρουσιάζει τις προτάσεις της για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με προσανατολισμό τις εξατομικευμένες λύσεις, τον Δίκαιο επιμερισμό των βαρών, την προστασία του Τραπεζικού Συστήματος, την προστασία των Καταθέσεων, την πρόνοια για τους Ενήμερους δανειολήπτες, τον σεβασμό στις ανάγκες της Κοινωνίας και της Οικονομίας.

Το άρθρο του Τόμσεν που άναψε
τη φωτιά μεταξύ ΔΝΤ-Κυβέρνησης

Μεταρρύθμιση στη δομή των φόρων και των δαπανών της Ελλάδας και όχι άλλα μέτρα λιτότητας τονίζει το ΔΝΤ ότι χρειάζεται η Ελλάδα. Ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορούν να υπάρξουν στη χώρα, χωρίς φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τονίζει ο Πόουλ Τόμσεν.

Νέα Δημοκρατία: «Δεύτερη Ευκαιρία»
σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σχέδιο παρέμβασης σε 5 άξονες προτείνει η ΝΔ για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Προτάσσονται η επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, η εισαγωγή κυρώσεων και κινήτρων στις Τράπεζες, η απλοποίηση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών των ιδιωτικών επιχειρήσεων με τζίρο ως 2,5 εκατομμύρια ευρώ, η ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις και η αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας. Διαβάστε την εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη και της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Διαβάστε σε ψηφιακή μορφή την πρόταση της Ν.Δ.

«Δεύτερη ευκαιρία» προτείνει η Νέα Δημοκρατία για τα νοικοκυριά, τις βιώσιμες επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Η ρύθμιση της αποπληρωμής των οφειλών προτείνεται να στηριχθεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας διευθέτησης καθυστερούμενων οφειλών, την παροχή δυνατότητας ουσιαστικής ελάφρυνσης των χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και τη διοχέτευσή της κατά προτεραιότητα στους συνεπείς φορολογούμενους.

Τα αντίμετρα του 2019 και του 2020

Τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020 περιλαμβάνουν: επιδότηση ενοικίου, συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, επέκταση του οικογενειακού επιδόματος και προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Tags :
Πως θα σας βοηθήσει ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή υπέβαλε πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς για τη βελτιστοποίηση των σχέσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και καταναλωτών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της πρότασης, προκειμένου και οι δύο πλευρές να επιδεικνύουν, ήδη από το στάδιο των διαπραγματεύσεων, διάθεση συνεργασίας, ειλικρινούς προσπάθειας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν και προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων.

ΓΕΥΔ: Γραφεία Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις με προβλήματα υπερχρέωσης θα έχουν ειδική συμβουλευτική υποστήριξη από τα 120 ειδικά ΓΕΥΔ που συστήνει η ΕΓΔΙΧ. Τα ΓΕΥΔ θα παρέχουν άμεση εξυπηρέτηση και ενημέρωση για τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, το Νόμο Κατσέλη, τους πλειστηριασμούς κατοικιών και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.

Αποφάσεις για Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

Διαβάστε την κριτική ανάλυση της Αριάδνης Νούκα για τις επίδικες υποθέσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, την επιστημονική προσέγγιση του μεγέθους και της βαρύτητας του προβλήματος και ενημερωθείτε για τις αρνητικές επενέργειες στο τραπεζικό σύστημα, τους δανειολήπτες και όχι μόνο. Δείτε το σύνολο των 52 αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για τις υποθέσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, μεταξύ των οποίων και την καθοριστικής σημασίας απόφαση 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

 

Πως θα σας βοηθήσουν η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους(ΕΓΔΙΧ) και τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών(ΚΕΥΔ)

Με το Ν. 4389/2016 συνίσταται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΔΓΙΧ) για την οργάνωση και τη διαμόρφωση της πολιτικής για την ενημέρωση και την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών και τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επιχειρησιακός στόχος των ΚΕΥΔ είναι η ενημέρωση και υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων, με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα δανείων και χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

«Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»: Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου ορίζεται η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που προέρχονται, είτε από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη, είτε από άλλη αιτία και συνδέονται με πιστωτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και εφόσον η ρύθμιση των εν λόγω οφειλών κρίνεται από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οφειλέτη.

Η παγίδα του ελληνικού χρέους οδηγεί σε αδιέξοδο Ελλάδα και δανειστές

Η πέμπτη Ενδιάμεση Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καταγράφει τα «κανάλια», μέσω των οποίων το ύψος του δημοσίου χρέους επηρεάζει τον κατά κεφαλήν πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης. Η Ελλάδα επτά χρόνια τώρα αντιμετωπίζει ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ και αδυνατεί να εγκαθιδρύσει ένα νέο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο που χρειάζεται αδήριτα.

Η υπερφορολόγηση διαλύει την επιχειρηματικότητα

Η αυξημένη φορολογία στερεί από τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε προοπτική ανάπτυξης, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ. Η Ελλάδα φορολογεί τις εταιρείες (κέρδη, μερίσματα, εισφορές) με ποσοστά που ξεπερνούν το 50%, συμπληρώνει ο Σύνδεσμος

Μισθοί, Κέρδη, Επενδύσεις: Η ισορροπία της ευημερίας!

Αν τα δανεικά των ετών 2000-2009 γινόντουσαν επενδύσεις... Στην Ελλάδα, η ισορροπία διαταράχθηκε βάναυσα στην περίοδο της ευημερίας με δανεικά, με το μερίδιο των κερδών να συρρικνώνεται με ξέφρενους ρυθμούς.

ΣΕΒ: Ενας στους 10 εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Ένας στους 10 εργαζόμενους, στην Ελλάδα, απασχολείται με μερική απασχόληση, ενώ στην ΕΕ-28 το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι διπλάσιο (2 στους 10), όπως αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Τα χρήματα των φορολογουμένων να αξιοποιούνται για ποιοτικά δημόσια αγαθά υπέρ της ανάπτυξης

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ τονίζει ότι η ευημερία της κοινωνίας προάγεται μέσω δαπανών, επενδύσεων σε φυσικές υποδομές (π.χ. μεταφορές και επικοινωνίες) και σε κοινωνικές υποδομές (π.χ. εκπαίδευση και κατάρτιση, υγεία), καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη. H Ελλάδα όχι μόνον έχει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες ως % του ΑΕΠ από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ξοδεύει και το μικρότερο ποσοστό σε δαπάνες φιλικές προς την ανάπτυξη.

Ισχυρότερη βιομηχανία για απορρόφηση δυναμικού υψηλής εντάσεως μορφωτικού κεφαλαίου

Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού προτύπου προς εξωστρεφείς και δυναμικές δραστηριότητες, όπως είναι η βιομηχανία, που είναι το κλειδί για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε ανώτερο επίπεδο απασχόλησης και ευημερίας.

Η αβεβαιότητα υπονομεύει την ανάκαμψη που ενδέχεται να μείνει στα χαρτιά

Καταναλωτική εμπιστοσύνη και ανάκαμψη εξασθενούν λόγω των χωρίς τέλος διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, όπως αναφέρει το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του ΣΕΒ. Η κατακόρυφη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης το 2017 έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το 2017

Στην Έκθεση Πεπραγμένων το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά από κάθε αξιολόγηση αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και, ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Βαθύτατες οι αποκλίσεις της Ελλάδας από τη μέση ευρωπαϊκή χώρα

Σε μια περίοδο που έχει ανοίξει επίσημα η συζήτηση για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η Business Europe, που εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης, στο Βαρόμετρο Μεταρρυθμίσεων που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, παρουσιάζει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες εθνικές οικονομίες του πλανήτη. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός και αμφισβητίας.

Ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της κατώτερης εισοδηματικής κλίμακας

Η ετήσια έρευνα για το 2016 που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα στο διάστημα 14 με 24 Νοεμβρίου 2016. Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες και τις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές των νοικοκυριών.

Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνονται με την ανακατανομή των εισοδημάτων, διαμηνύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν συνεπάγεται αυτόχρημα αποδέσμευση από την αβεβαιότητα. Χρειάζεται άμεσα να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση τον Μάρτιο για να μη χαθεί και το 2017 τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων και τακτικισμών, ελληνικών και ξένων.

ΣΕΒ: Η οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει εκ νέου σε τέλμα

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τη 2η αξιολόγηση εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα, τονίζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας.  Ελλοχεύει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για Ελλάδα και Ευρώπη.

Έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει φτωχοποίηση και απομόνωση

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, κατάρρευση της παραγωγικής δομής, απομόνωση από τα ισχυρά εμπορικά μπλοκ που καθορίζουν τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Οι χώρες που αντέχουν στην κρίση διαθέτουν βιομηχανία, μεταποίηση και εξαγωγικό προσανατολισμό. 

ΣΕΒ: Απομείωση διαθέσιμου εισοδήματος, αποταμιεύσεων και αύξηση της κατανάλωσης

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία ο ΣΕΒ αποκαλύπτει εμπειρικά δεδομένα μικροοικονομικής ανορθοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών. Τον Νοέμβριο του 2016 καταγράφεται αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων γεγονός που προμηνύει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ: Η Ελλάδα μετά το 2018 ενδέχεται να χρειαστεί και 4ο μνημόνιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της

Η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Βουλής εξετάζει την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής οικονομίας, που τίθενται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Πλαίσια Στρατηγικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τέταρτο μνημόνιο.

Πώς θα γίνει η Ελλάδα business-ready

Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία προτάσσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα να αλλάξει τροχιά και να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα έχει δυνητικά πολλά έργα υποδομών και ιδιωτικοποιήσεων προς αναζήτηση επενδυτών και χρηματοδότησης.

ΣΕΒ: Περιουσίες ίσες με ένα ΑΕΠ έχασαν από την κρίση οι Ελληνες

Εξαϋλώθηκαν οι περιουσίες των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Credit Credit Suisse, Global Wealth Databook 2016, τα στοιχεία της οποίας αναλύεει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο. Ο Αρμαγεδώνας της μακροχρόνιας ύφεσης έφερε την περιουσιακή κατάσταση των νοικοκυριώνσε ένα σημείο ισορροπίας με την Ευρώπη.

Εβδομαδιαίοι δελτίο ΣΕΒ: Στόχος για το 2017 μια νέα Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύει.

Με ένα Δελτίο επετειακού χαρακτήρα, ο ΣΕΒ επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα του 2016: λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, υπερφορολόγηση, υπερ-ρυθμίσεις, διαρκής εξάρτηση από τεχνοκράτες των Βρυξελλών, ελληνική δημόσια διοίκηση απούσα από τις διεργασίες της Ε.Ε. Η επίλυσή τους είναι το καλύτερο σχέδιο.

Μία στις έξι επιχειρήσεις είναι στρατηγικός κακοπληρωτής

Σε μια κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις φάση η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει στην Ενδιάμεση Έκθεση της προς Βουλή και Υπουργικό Συμβούλιο ότι η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών διαρκώς χειροτερεύει. Το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών δεν απομειώνεται.

 

 

Έκθεση-φωτιά της Τράπεζας της Ελλάδος
για τα «κόκκινα» δάνεια

Τον επιτακτικό χαρακτήρα της επίλυσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους της χώρας θέτει η νέα έκθεση της Τράπεζας. Στόχος είναι τα μη εξηπυρετούμενα ανοίγματα των συστημικών και μη τραπεζών να περιοριστούν από τα 106,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 66,7 στο τέλος του 2019.

ΣΕΒ για τα "κόκκινα" δάνεια: Ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο

Ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ύψους 100 δισ. ευρώ στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ενώ το υφιστάμενο πλαίσιο πτωχευτικών διαδικασιών και ο υπό θεσμοθέτηση εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών χρειάζονται ενοποιημένη λογική. Η εμπλοκή της δικαιοσύνης πρέπει να διενεργείται μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Έκθεση-σοκ: Το ιδιωτικό Χρέος προσεγγίζει το ύψος του Δημοσίου

Σύμφωνα με την Έκθεση του Οκτωβρίου 2016 του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χειροτερεύει. Το ύψος του ιδιωτικού χρέους εκτιμάται πλέον ότι προσεγγίζει το επίπεδο του δημοσίου. Οι συντάκτες της έκθεσης εξετάζουν την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής οικονομίας.

"Στύβουν" την αγορά, καμιά βοήθεια στην ανάπτυξη

Σκληρή κριτική για το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου των υψηλών πλεονασμάτων, εκφράζει ο ΣΕΒ στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας

Στην έκθεση του το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο είναι απογοητευτική επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η αφαίμαξη των νοικοκυριών, η μείωση καταθέσεων, η αύξηση των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών «έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον Μνημόνιο».

Πρότυπα πιστωτικών εγγυήσεων για το δανεισμό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη

Αυξημένη ζήτηση πιστωτικών εγγυήσεων για τις ΜμΕ στις χώρες ΚΑΕ και της Ν. Ευρώπης εντοπίζει η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ομάδα εργασίας της Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα «κόκκινα» δάνεια παρεμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό τη διαδικασία δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις εμπορικές τράπεζες.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Έρευνα για το διατραπεζικό δανεισμό

Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πιστωτική τραπεζική επάρκεια 14 χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης εξετάζει Έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Η προστιθέμενη αξία της έρευνας έγκειται στην παρακολούθηση του διατραπεζικού δανεισμού με έμφαση στις στρατηγικές που ακολουθούνται, καθώς και την πληρέστερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την πιστωτική επέκταση.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Αξιολόγηση χρηματοοικονομικών αναγκών για τις ΜμΕ στην ΚΑΕ και Ν. Ευρώπη

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ικανοποιητική αν και εντοπίζονται ορισμένα προβλήματα που επηρεάζουν συγκεκριμένους τύπους επιχειρήσεων, αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης της ΕΤΕ. Η αξιολόγηση καταλήγει σε προτεινόμενες μεθόδους και στρατηγικές εξυπηρέτησης του δανεισμού και παροχής τεχνικής βοήθειας για την κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών στα Δ. Βαλκάνια.

ΔΝΤ: Σημειώσεις προς συζήτηση για τη στρατηγική επίλυσης του θέματος των "Κόκκινων" Δανείων

Την άμεση ανάγκη απομείωσης του επιπέδου των «κόκκινων» δανειών τονίζει η έκθεση του ΔΝΤ προκειμένου να εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Η αποκατάσταση των συνθηκών δανεισμού στον τραπεζικό τομέα και στους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας που επηρεάζονται από επενέργειες διάχυσης τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να αποφευχθούν ανισορροπίες στις επιμέρους αγορές της Ε.Ε.

ΔΝΤ: Στρατηγική Επίλυσης του προβλήματος δανεισμού στην Ευρώπη

Ολόκληρο το τεχνικό σκέλος και τα αντίστοιχα μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισης του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων παρατίθενται σε κείμενο τεχνικών σημειώσεων της Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται στη συγκριτική ανάλυση του νομικοθεσμικού πλαισίου και στις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στο πεδίο του δανεισμού των επιχειρήσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο δανεισμό τους.

Πώς τα «κόκκινα» δάνεια επηρεάζουν κατανάλωση, επενδύσεις, ανάπτυξη

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού Βουλής,  μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το Νοέμβριο 2015 η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τίθεται ως επείγουσα προτεραιότητα για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. 

Τα «κόκκινα» δάνεια και η κόκκινη γραμμή με την Ευρωζώνη

Ο Σακελλάρης Πλούταρχος, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ότι τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας και κυρίως η εξέλιξη της πορείας των κόκκινων δανείων παρουσιάζουν ανησυχητικές αποκλίσεις τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όσο και από μεσοπρόθεσμη προοπτική. Ιδιαίτερα υπογραμμίζει την πρόκληση της αναχρηματοδότησης του τομέα των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες

Deloitte: Έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά «κόκκινων» δανείων

Μεγάλης έντασης δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων εντοπίζει η νέα έκθεση που πρόσφατα δημοσίευσε η Deloitte με τίτλο Deleveraging Europe 2015 – 2016. Αντικείμενο της έκθεσης είναι η πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς πωλήσεων δανείων κατά την διάρκεια του 2015.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο Tom McAleese, Managing Director και Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, κατά την ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσίασε τις προκλήσεις στη διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς οι τελευταίες απασχολούν το 87% των εργαζομένων και παράγουν το 78% του συνολικής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, ποσοστά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης.

«Κόκκινα» Δάνεια: αναδόμηση χαρτοφυλακίων και εξυγίανση επιχειρήσεων

Ο Ποταμίτης Στάθης, έγκριτος νομικός, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μίλησε για τις προκλήσεις στη διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, που είναι αρκετές και βαρύνουσας σημασίας. Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με σημαντικό ποσοστό κόκκινων δανείων τα οποία καλούνται να πουλήσουν σε άλλους παίκτες του συστήματος. Οι περιορισμοί και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι κυρίως νομικής και θεσμικής φύσης.

«Κόκκινα» Δάνεια: τι έχει σημασία πέρα από τη βαρύτητα του οικονομικού κύκλου

Οι Roland Beck, Petr Jakubik και Anamaria Piloiu αναλύουν συγκριτικά τους καθοριστικούς μακροοικονομικούς παράγοντες για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων σε 75 διαφορετικές χώρες κατά την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον προσεγγίζουν τον ρόλο των κύριων προσδιοριστικών μεγεθών του πραγματικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, της τιμής των μετοχών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς και των ονομαστικών επιτοκίων δανεισμού.

Ελληνικές τράπεζες: η ατζέντα της αντιμετώπισης του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο Πλασκοβίτης Ηλίας, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος προσέγγισε το ζήτημα της πρόκλησης των «κόκκινων» δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσον αφορά την αναδόμηση των χαρτοφυλακίων και την εξυγίανση των ελληνικών επιχειρήσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα στη θεσμική επίλυση του ζητήματος ως πυλώνα του τρίτου Μνημονίου.

Κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα στον Τραπεζικό Τομέα

Η διπλωματική εργασία του Ζαχαρόπουλου Βασίλειου εξετάζει την επίδραση της συγκέντρωσης και του ανταγωνισμού στην ευστάθεια και την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος σε δείγμα 38 τραπεζικών ιδρυμάτων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρόσφατες συγχωνεύσεις τραπεζών θέτουν το ζήτημα ακόμη πιο επιτακτικά.

Το σύγχρονο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες ευρύτερης οικονομικής ύφεσης στο εξωτερικό περιβάλλον

Στη διπλωματική του εργασία για το μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσής του ο Ιωαννίδης Ιωάννης πραγματεύεται το ζήτημα της εξέλιξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα χαρακτηριστικά του κλάδου στο σύγχρονο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα   Εστιάζει στο ρόλο των θεσμών ρύθμισης και εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα.

Αναδιαρθρώσεις Δανείων & Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια: η περίπτωση της Κύπρου

Σύμφωνα με τη μελέτη του Χριστόδουλου Σάββα η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων και η διαχείριση του θεσμικού πλαισίου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες δομικής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Η ύφεση βαθαίνει, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού Βουλής, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι ασαφείς. Έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαιακών ροών και "κόκκινα" δάνεια δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Έκθεση της ΤτΕ για την πορεία της χώρας μετά
την πρώτη αξιολόγηση

Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας στην Έκθεσή του αναλύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάζει η ΕΚΤ. Η έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης θεωρείται σοβαρός υφεσιακός κίνδυνος.

Μηνιαία έκθεση ΣΕΒ: Απαραίτητη
η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να έρθει η ανάπτυξη

Αν και η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο 3μηνο του 2016 οφείλεται στην αρνητική εξέλιξη πέρυσι (μείωση του ΑΕΠ κατά -2,2%), λόγω της αντίδρασης της αγοράς στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα περισσότερα στοιχεία της συγκυρίας δείχνουν πιθανότατα θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, που ενδέχεται όμως να ανακοπεί αν σημειωθούν νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Tags :
ΚΕΠΕ: τα «κόκκινα» δάνεια
στις συστημικές ελληνικές τράπεζες

Στο 31ο τεύχος του περιοδικού ΚΕΠΕ Οικονομικές Εξελίξεις μπορείτε να διαβάσετε άρθρο, στη σελίδα 56, που επιχειρεί να καταγράψει την ομοιογένεια των προσδιοριστικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη των επιμέρους κατηγοριών «κόκκινων» δανείων στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών συστημικών τραπεζών, κατά τη χρονική περίοδο 2007/2015, οπότε και εκδηλώθηκε σε όλη της την έκταση η ελληνική οικονομική κρίση.

Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας ΣΕΒ: Σταθερή βελτίωση παρά το κλίμα αβεβαιότητας

Τα διαθέσιμα μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν πως το 2016 αποτελεί έτος ανάκαμψης του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι πολύ πιθανό να αποσταθεροποιήσουν τις τελευταίες θετικές εξελίξεις. 

Οι πρωτόγνωρες προκλήσεις των τελευταίων ετών
στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εξετάζει την κατάσταση του τραπεζικού τομέα σε μία περίοδο που η πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών έχει διαταραχθεί από μία σειρά αποσταθεροποιητικών παραγόντων, εξωτερικών (παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αναπτυξιακή επιβράδυνση Κίνας) και εσωτερικών (δομικές ανισορροπίες, επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, «κόκκινα» δάνεια, δημόσιο χρέος).

Μεγάλη η έκθεση των πολύ μικρών επιχειρήσεων στις επιπτώσεις της λιτότητας, της υπερχρέωσης και της οικονομικής αβεβαιότητας

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων στο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτιμά το οικονομικό κλίμα και την πορεία των μικρών επιχειρήσεων. Η επιχειρηματική δραστηριότητα μετά από 7 χρόνια μνημονίων προσαρμόζεται στην προοπτική ενός ακόμη κύκλου λιτότητας.

Κλειδί για την επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού η δίκαιη και πραγματική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Η ειδική έκθεση (“special report”) του ΣΕΒ για την οικονομία και τις επιχειρήσεις αφορά στα «κόκκινα» δάνεια και τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η έκθεση αποκαλύπτει τα κλειδιά για την επιτυχή εξέλιξη του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, με σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσης συστημικών κακοπληρωτών.

Η μείωση των κόκκινων δανείων καταλύτης για ανάπτυξη
με φθηνότερο κόστος χρήματος

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ανατραπούν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για έξοδο από τα μνημόνια , στρέφοντας την ανάλυσή του στην καλύτερη εξυποηρέτηση των κόκκινων δανείων αλλά και στο ρίσκο των αποφάσεων του Eurogroup αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018.

Τα «κόκκινα» δάνεια υπό τη σκοπιά της ατζέντας «Ευρώπη 2020»

Στη μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΚ και των συναρμόδιων Υπουργείων υπό τη σκοπιά της ατζέντας «Ευρώπη 2020» αναφέρεται ότι τα "κόκκινα" δάνεια διογκώθηκαν την περίοδο του μνημονίου σε περισσότερο από 43% των συνολικών τραπεζικών δανείων.

ΣΕΒ: Το Ελληνικό Κράτος δεν διαθέτει πόρους για τη στήριξη του Κράτους Πρόνοιας

Ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του τονίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δεδομένων των αδιεξόδων που προκαλούν ο υψηλός βαθμός φορολόγησης της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας και οι καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος: SOS για «κόκκινα» δάνεια, πολιτική αβεβαιότητα, προσφυγικό και επενδύσεις

Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας η λεπτομερής πληροφόρηση για τα "κόκκινα" δάνεια, η πολιτική αβεβαιότητα, οι προσφυγικές ροές και οι μειωμένες επενδύσεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Νομικό-θεσμικό πλαίσιο "κόκκινων" δανείων και διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς

Στη διπλωματική εργασία της για την απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματός της, η  Νικολαΐδου Βικτωρία εξετάζει το τραπεζικό σύστημα υπό τη σκοπιά του ανοδικού ρυθμού του επιπέδου των «κόκκινων» δανείων. Διακριβώνει ότι επιδεινώνεται διαρκώς η πιστωτική ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, γεγονός που δύναται να επηρεάσει τη συνολική τους απόδοση και να αποσταθεροποιήσει συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πιστωτές και δανειζόμενοι: η νέα διαχωριστική γραμμή στην Ευρωζώνη

Ανάλυση των σύγχρονων τάσεων απόκλισης και μακροοικονομικών ανισορροπιών των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η κρίση του ευρώ και το χάσμα του βιοτικού επιπέδου μεταξύ ευημερούντων και περιφερειακών χωρών.

Ανάλυση των σύγχρονων τάσεων απόκλισης και μακροοικονομικών ανισορροπιών των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η κρίση του ευρώ και το χάσμα του βιοτικού επιπέδου μεταξύ ευημερούντων και περιφερειακών χωρών.

Top