webtv
WEB TV VIDEO
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 16:30
  • ΕΛΣΤΑΤ: Οι Ελληνες το 2016 έχασαν εισόδημα 2,7 δισ. ευρώ.
  • Bloomberg: Σε σημείο καμπής η Ελλάδα -Θετικό σήμα από τα ελληνικά ομόλογα.
  • Handelsblatt: Σπάνια θα έχει πάει στο Eurogroup τόσο χαλαρός ο Τσακαλώτος.
ΕΠΟΜΕΝΟ LIVE
Δευτέρα 06.11: Δείτε το δελτίο των 19:30
Πλήρης ενημέρωση για την "Κοινωνία των Κόκκινων Χρεών" και την οικονομική επικαιρότητα.

Επτά προσφορές για τα «κόκκινα» της Attica

02 Νοε 2016
 Ευγενία Τζώρτζη  kathimerini.gr  Attica Bank
Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Αττικής αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου αναδιοργάνωσης που έχει συμφωνήσει η διοίκηση της τράπεζας με τον SSM.
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς

Επτά υποψήφια funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, κυρίως επιχειρηματικών, της Attica Bank διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Eυγενίας Τζώρτζη στο «kathimerini.gr»:

Στα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των επτά προτάσεων που έχουν κατατεθεί από ξένα funds για την ανάληψη χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Αττικής ύψους 1 δισ. ευρώ, με παράλληλη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Στόχος, η άμεση άντληση κεφαλαίων ύψους 70 - 90 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στα επίπεδα του 17% έως τα τέλη του χρόνου.

Η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κλείνει ως το Δεκέμβρη

Με την κίνηση αυτή η τράπεζα θα καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test, που ανέβαζε τα απαιτούμενα κεφάλαια στα 748 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 664,4 εκατ. ευρώ έναντι 672,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015 και παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψηλή, η κίνηση κρίνεται αναγκαία μετά και την αναπροσαρμογή ποσού 55,7 εκατ. ευρώ που θεωρήθηκε, με βάση το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM, έμμεση χρηματοδότηση.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Αττικής αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου αναδιοργάνωσης που έχει συμφωνήσει η διοίκηση της τράπεζας με τον SSM. Το σχέδιο παρακολουθείται στενά από τις εποπτικές αρχές και αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση και στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Com) της Ε.Ε. έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης περιορισμό του λειτουργικού κόστους, μέσω πολιτικών όπως:

  • η ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων,
  • η εφαρμογή του νέου οργανογράμματος και
  • η υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έληξε στα τέλη Οκτωβρίου και ως ημερομηνία αποχώρησης του προσωπικού έχει οριστεί η 15η Νοεμβρίου.

Σε δέκα μέρες η λίστα με τους υποψήφιους αγοραστές

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι προσφορές από υποψήφιους επενδυτές που κατατέθηκαν στην Clayton –σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στην επιλογή του fund– θα αξιολογηθούν εντός των προσεχών ημερών με στόχο εντός δέκα ημερών να έχει καταρτιστεί η short list με τους επικρατέστερους υποψήφιους επενδυτές. Η όλη διαδικασία, δηλαδή η τελική αξιολόγηση, τοποθετείται στα τέλη Νοεμβρίου, έτσι ώστε η συναλλαγή και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να κλείσουν πριν από τα τέλη του 2016.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων που θα δοθεί προς διαχείριση εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, στα 2,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανήλθε στα τέλη του πρώτου εξαμήνου στα 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα στο 58,5%.

Η διαχείριση από ξένα funds θα αφορά κυρίως επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία ούτως ή άλλως αντιπροσωπεύουν το 72% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου και το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η σύνθεση, όπως και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου που θα δοθεί προς διαχείριση, δηλαδή το κατά πόσο θα είναι αμιγώς επιχειρηματικά δάνεια ή το είδος των εξασφαλίσεων που φέρουν, θα κρίνει και την τελική τιμή βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί και το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει ο προτιμητέος επενδυτής.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η Τράπεζα Αττικής έχει εξασφαλίσει την αξιοποίηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Η έκδοση μπορεί να φτάσει έως τα 380 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας ρευστότητα 250 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο.

Login to post comments
Top